Impactul Politicii Cursului Valutar asupra Evoluțiilor Macroeconomice din Republica Moldova

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3515
Mărime: 22.40KB (arhivat)
Publicat de: Miron Ștefan
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. 1. ASPECTE TEORETICE PRIVIND POLITICA CURSULUI VALUTAR DIN REPUBLICA MOLDOVA
  3. 2. IMPACTUL POLITICII CURSULUI VALUTAR ASUPRA EVOLUŢIILOR MACROECONOMICE DIN REPUBLICA MOLDOVA 5
  4. CONCLUZII 11
  5. BIBLIOGRAFIE 12

Extras din referat

1. ASPECTE TEORETICE PRIVIND POLITICA CURSULUI VALUTAR DIN REPUBLICA MOLDOVA

Piaţa valutară reprezintă piaţa pe care persoanele juridice si fizice efectuează operaţiuni de schimb valutar. Operaţiunile de schimb valutar sunt operaţiuni de cumpărare şi vînzare a valutei străine contra monedei naţionale sau contra altei valute străine, precum şi, după caz, operaţiuni de cumpărare şi vînzare a cecurilor în valută străină. Modul de efectuare a operaţiunilor de schimb valutar în Republica Moldova se stabileşte de Banca Naţională a Moldovei.

Piaţa valutară a Republicii Moldova este caracterizată de dinamica cursului valutar şi de rulaj. Cursul valutar este calculat ca rata de schimb medie ponderată la volumul tranzacţiilor care au avut loc pe piaţa valutară. Rulajul pieţei valutare cuprinde totalitatea tranzacţiilor de schimb valutar cu exceptia celor efectuate de către Banca Naţionala a Moldovei (BNM), care au avut loc pe cele mai diferite segmente ale pieţei. Printre segmentele pieţei monitorizate în particular se numară piaţa interbancara (tranzacţiile de schimb valutar efectuate între bancile comerciale autorizate) şi piaţa intrabancara (tranzacţiile de schimb valutar efectuate între bănci si clienţii acestora); piaţa operaţiunilor la vedere (cu decontările ce se efectuează cel tîrziu timp de doua zile bancare) şi piaţa operaţiunilor la termen (cu decontările ce se efectuează de regulă peste perioade fixe, cum ar fi: una, două saptămîni, o luna sau mai mult). În timp ce cursul valutar reprezintă echilibrul dinamic al cererii si ofertei de valută în cadrul pieţei, rulajul denotă activitatea generală a participanţilor pieţei valutare.

Banca Naţională a Moldovei menţine regimul cursului de schimb valutar flotant şi stabileşte cursul oficial al leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA în baza cursurilor valutare preponderente pe piaţa valutară internă. În acest context, Banca Naţională a Moldovei îşi rezervă dreptul de a efectua intervenţii valutare în scopul de a atenua fluctuaţiile excesive ale cursului oficial şi completarea rezervelor valutare internaţionale. În calitate de instrumente ale politicii valutare utilizează intervenţii directe pe piaţa valutară internă, inclusiv tranzacţii forward, precum şi operaţiuni reversibile valutare de tip swap.

În cadrul implementării Politicii valutare Banca Naţională a Moldovei tinde spre menţinerea rezervelor valutare internaţionale la un nivel acceptabil pentru acoperirea a circa trei luni de import şi promovează o politica valutară prudentă, consecventă cu obiectivul fundamental de asigurare şi menţinere a stabilităţii preţurilor, de asemenea efectuează plasarea rezervelor internaţionale ale statului în instrumente investiţionale care corespund criteriilor de siguranţă şi lichiditate.

Principalul obiectiv al BNM este de a menţine stabilitatea monedei naţionale prin adaptarea politicilor monetară, de creditare şi valutară la condiţiile principiilor economiei de piaţă.

2. IMPACTUL POLITICII CURSULUI VALUTAR ASUPRA EVOLUŢIILOR MACROECONOMICE DIN REPUBLICA MOLDOVA

O monedă naţională puternică pe piaţa internaţională este preocuparea tuturor administraţiilor de stat. Această situaţie perminte tranzacţii comerciale favorabile (import, export), împrumuturi externe facile, acorduri finaciare utile, convenţii de plăţi solide etc.

La fel de important pentru un stat este faptul de a avea o monedă stabilă, ceea ce nu înseamnă cu o valoare fixă, ci variabilă între anumite limite, cu variaţii ce pot fi controlate.

La 29 noiembrie 1993, a avut loc un eveniment, importanţa căruia este greu de supraapreciat. Anume la această dată a fost introdusă în circulaţie moneda naţională a Republicii Moldova „leul moldovenesc”, fapt ce a i-a permis Băncii Naţionale a Moldovei să promoveze o politică monetară independentă. Prin urmare, au fost reduse esenţial ritmurile de majorare a inflaţiei de la 1700.0 % şi 2700.0 % în anii 1992 şi 1993 până la 104.0 la sută în anul 1994 şi respectiv 23.8 la sută în anul 1995. În această perioadă a fost posibilă stoparea hiperinflaţiei, indicele preţului de consum fluctuând în continuare până la limita de sus de 18.0 la sută, cu excepţia anului 1999, când după criza regională din Asia de sud-est şi Rusia care a afectat şi Republica Moldova, inflaţia anuală s-a ridicat la 43.8 la sută.

Promovarea unei politici monetare şi valutare adecvate a permis asigurarea stabilităţii monedei naţionale, care de fapt a constituit şi obiectivul fundamental al Băncii Naţionale a Moldovei în perioada descrisă. Dacă de la început, Banca Naţională a Moldovei se implica activ în dirijarea pieţei valutare, apoi cu începere din anul 1998, intervenţiile Băncii Naţionale a Moldovei au fost reduse doar la cazurile apariţiei necesităţii evitării unor fluctuaţii excesive a ratei de schimb.

Preview document

Impactul Politicii Cursului Valutar asupra Evoluțiilor Macroeconomice din Republica Moldova - Pagina 1
Impactul Politicii Cursului Valutar asupra Evoluțiilor Macroeconomice din Republica Moldova - Pagina 2
Impactul Politicii Cursului Valutar asupra Evoluțiilor Macroeconomice din Republica Moldova - Pagina 3
Impactul Politicii Cursului Valutar asupra Evoluțiilor Macroeconomice din Republica Moldova - Pagina 4
Impactul Politicii Cursului Valutar asupra Evoluțiilor Macroeconomice din Republica Moldova - Pagina 5
Impactul Politicii Cursului Valutar asupra Evoluțiilor Macroeconomice din Republica Moldova - Pagina 6
Impactul Politicii Cursului Valutar asupra Evoluțiilor Macroeconomice din Republica Moldova - Pagina 7
Impactul Politicii Cursului Valutar asupra Evoluțiilor Macroeconomice din Republica Moldova - Pagina 8
Impactul Politicii Cursului Valutar asupra Evoluțiilor Macroeconomice din Republica Moldova - Pagina 9
Impactul Politicii Cursului Valutar asupra Evoluțiilor Macroeconomice din Republica Moldova - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Impactul Politicii Cursului Valutar asupra Evolutiilor Macroeconomice din Republica Moldova.doc

Te-ar putea interesa și

Impactul politicii monetare asupra evoluțiilor macroeconomice din Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Politica monetara este componenta de baza a politicii economice, alaturi de alte componente,in...

Comerțul în Republica Moldova

Notă introductivă Noțiunea de comerț (rar) comerţuri, s.n. reprezintă un schimb de produse prin cumpărarea şi vânzarea lor; ramură a economiei în...

Experiențe de reforme monetare

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Politica monetară este componentă de bază a politicii economice, alături de alte componente,în...

Ai nevoie de altceva?