Implicațiile Unificării Monetare Europene asupra Sistemului Bancar din România

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2448
Mărime: 22.64KB (arhivat)
Cost: 7 puncte

Cuprins

Introducere 2

1. Uniunea Monetară Europeană 3

2. Implicaţiile unificării monetare europene asupra sistemului bancar din România 3

2.1 Integrarea juridică a BNR în Eurosistem 4

2.1.1 Misiuni 4

2.1.2 Politica valutară 5

2.1.3 Diverse 6

2.2 Costuri aferente introducerii monedei euro 7

2.3 Alte implicaţii ale unificării monetare europene 7

Concluzii 9

Bibliografie 10

Introducere

Extras din document

Am ales această temă din curiozitatea de a afla mai multe detalii despre implicaţiile unificării monetare europene asupra sistemului bancar din România.

Prin intermediul acestui proiect am încercat să explic ce înseamnă unificarea monetară europeană şi ce schimbări trebuie făcute pentru a putea adopta moneda euro după care am continuat prin a prezenta costurile aferente adoptării monedei euro precum şi schimbările apărute în sistemul bancar din România ca urmare a unificării monetare europene.

1. Uniunea Monetară Europeană

Uniunea Monetară Europeană scoate în evidenţă unul din principiile de bază ale funcţionării unei comunităţi monetare: comunitatea monetară necesită o convergenţă a economiilor naţionale.

Aderarea la Uniunea Europeană reprezintă, fără îndoială, o condiţie de intrare în Uniunea Monetară Europeană. Noile state membre participă la Uniunea Economică şi Monetară de la data aderării, dar nu au putut adopta euro imediat deoarece Tratatul de la Maastricht solicită efectuarea unei evaluări privind capacitatea acestor ţări de a-si menţine poziţia financiară şi participarea la Mecanismul Ratelor de Schimb - ERM II, timp de cel puţin doi ani după aderare.

De asemenea, Tratatul asupra Uniunii Europene a creat criteriile de convergenţă drept o condiţie pentru intrarea în Uniunea Economică şi Monetară, pentru a se asigura că ţările care doresc să participe la zona euro trebuie să demonstreze, înainte de a li se permite aderarea, cel puţin un grad minim de convergenţă ce poate fi susţinută.

În momentul în care o ţară îndeplineste criteriile de convergenţă, ea poate adopta euro iar banca centrală devine componentă a Eurosistemului.

Încă de la început, Eurosistemul a recunoscut importanţa preschimbării rapide a monedelor naţionale, cu scopul de a contribui la menţinerea şi sporirea încrederii publicului şi a pieţelor financiare în moneda unică.

După introducerea euro, criteriile de convergenţă oferă destul de puţin confort, semnele evidente de divergenţă reprezentând o provocare pentru Banca Centrală Europeană mulţi ani de acum înainte. Dacă aplicarea Tratatului de la Maastricht s-a materializat printr-o puternică convergenţă a ratelor inflaţiei şi a deficitelor bugetare ale ţărilor membre, diferenţele între state rămân importante, mai ales în ceea ce priveşte standardele de viaţă, nivelul şomajului şi competitivitatea.

De asemenea lucrul cel mai important care trebuie reţinut în legătură cu Banca Centrală Europeană este acela că ea este răspunzătoare pentru stabilitatea preţurilor în întreaga zonă a monedei unice.

2. Implicaţiile unificării monetare europene asupra sistemului bancar din România

Sistemul bancar românesc este reprezentat prin Banca Naţională a României şi prin cele 42 de instituţii de credit.

Sistemul bancar cuprinde:

- cadrul instituţional, format din banca centrală cu rol de coordonare şi supraveghere, băncile comerciale şi alte instituţii financiare asimilate acestora;

- cadrul juridic, format din ansamblul reglementărilor care guvernează activitatea bancară.

Începând cu anul 2007, activitatea bancară este reglementată de Ordonanta de Urgenţă nr. 99 / 2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, care realizează armonizarea legislaţiei româneşti cu cea europeană.

O structură legislativă bine fundamentată reprezintă o condiţie esenţială pentru creşterea încrederii şi securităţii utilizatorilor monedei unice.

2.1 Integrarea juridică a BNR în Eurosistem

Dispoziţiile legislaţiei naţionale (îndeosebi ale statutului BNR, dar şi ale altor acte normative) de natură să împiedice îndeplinirea misiunilor legate de Eurosistem sau respectarea deciziilor BCE sunt incompatibile cu funcţionarea eficientă a Eurosistemului după adoptarea euro de către statul român. În consecinţă, legislaţia naţională trebuie adaptată pentru a se asigura compatibilitatea cu Tratatul şi cu Statutul din perspectiva misiunilor legate de Eurosistem.

Preview document

Implicațiile Unificării Monetare Europene asupra Sistemului Bancar din România - Pagina 1
Implicațiile Unificării Monetare Europene asupra Sistemului Bancar din România - Pagina 2
Implicațiile Unificării Monetare Europene asupra Sistemului Bancar din România - Pagina 3
Implicațiile Unificării Monetare Europene asupra Sistemului Bancar din România - Pagina 4
Implicațiile Unificării Monetare Europene asupra Sistemului Bancar din România - Pagina 5
Implicațiile Unificării Monetare Europene asupra Sistemului Bancar din România - Pagina 6
Implicațiile Unificării Monetare Europene asupra Sistemului Bancar din România - Pagina 7
Implicațiile Unificării Monetare Europene asupra Sistemului Bancar din România - Pagina 8
Implicațiile Unificării Monetare Europene asupra Sistemului Bancar din România - Pagina 9
Implicațiile Unificării Monetare Europene asupra Sistemului Bancar din România - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Implicatiile Unificarii Monetare Europene asupra Sistemului Bancar din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul Bancar European în Condițiile Monedei Unice

1 Structura și evoluția sistemului bancar în tările uniunii europene Evoluţia sistemului bancar european evidenţiază aportul factorului legislativ...

BCR Practica

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Garantia Creditelor

Necesitatea garantarii creditelor decurge din existenta riscului imprumutului. Deci banca trebuie sa asigure ca agentii economici care trebuie sa...

Grila cu Raspunsuri Informatica de Gestiune (Baze) 2008-2009 Aranjate Alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB Tiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Clientii unei Banci si Serviciile Oferite

În anul 1950 a avut loc orientarea pe client, ceea ce a însemnat concentrarea pe cerinþele clienþilor. Grija principalã era de a identifica...

Te-ar putea interesa și

Instrumente de Plată fără Numerar

INTRODUCERE În ultimele două decenii, pe plan mondial sistemele de plăţi au fost profund afectate de schimbările majore petrecute în industria...

Ai nevoie de altceva?