Influența Factorului Munca în Stategia Bancilor Comerciale

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3128
Mărime: 21.95KB (arhivat)
Publicat de: Eftimie Puiu
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA „ŞTEFAN CEL MARE” SUCEAVA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ SPECIALIZAREA ADMINISTRAREA AFACERILOR

Cuprins

  1. 1. Introducere – Munca
  2. 2. Clasificarea personalului bancar
  3. 3. Organizarea băncii
  4. 4. Studiu de caz- Raiffasen Banca Pentru Locuinte
  5. 5. Bibliografie

Extras din referat

1. Introducere.

Munca și peronalul bancar.

Orice activitate economica, in conditiile economiei de piata asociaza, in mod obiectiv, factorul de productie capital, cu inca un factor esential, factorul munca.

Munca este factorul de productie primar care constã în exercitarea de cãtre oameni a unei actiuni de transformare asupra factorilor materiali ai productiei, în scopul obtinerii unor efecte economice utile.

Munca – factor originar, primar de productie - reprezinta o activitate constienta, specific umana, manuala si/sau intelectuala indreptata spre un anumit scop, in cadrul careia oamenii isi folosesc aptitudinile, cunostintele si experienta.

Munca a fost din totdeauna si a ramas factorul de productie activ si determinant, ce antreneaza si ceilalti factori de productie in vederea obtinerii de bunuri materiale si servicii necesare satisfacerii trebuintelor lor imediate si de perspective.

Rolul factorului uman e esenţial în realizarea obiectivelor propuse de către bancă, în condiţii de profitabilitate şi stabilitate. În perspectiva universalizării produselor şi serviciilor bancare, a operaţiilor băncii, prin dezvoltarea structurilor informatice şi de comunicaţie, managementul resurselor umane devine elementul prioritar al strategiei evolutive a unei bănci.

O preocupare majoră a departamentului resurse umane constă în selectarea,formarea şi perfecţionarea personalului, deoarece eficienţa organizării, coordonării si utilizării resurselor umane influenţează semnificativ capacitatea băncii de a-şi realiza strategiile şi de a atinge performanţele propuse.

La fel, în cadrul unei bănci e prezentă o politica de cadre care reprezintă totalitatea acţiunilor prescrise într-un regulament specific pe care le poate întreprin de managementul bancar în vederea optimizării structurii organizatorice a băncii.

Personalul bancar are datoria de a transfera mesajele, informatiile, ideile astfel incat sa se realizeze obiectivele individuale si comune ale bancii, dar trebuie avut in vedere ca mesajul transmis sa fie inteles pentru a se puteaactiona in consecinta.

Prin cultura organizationala proprie bancii, angajatii acesteia trebuie sa aiba o anumita tinuta respective un anumit standard in comunicarea cu clientii.

Angajatii promoveaza produsele si serviciile bancare inclusiv prin aspectul fizic (spre exemplu BCR: prin codul deontologic li se impune sa fie imbracati la costum, fustele angajatelor bancii nu pot fi mai scurte de 10 cm deasupra genunchiului, le este interzis sa poarte ciorapi plasa sau sa aiba parul vopsit in culori stridente etc.).In ideea in care unii dintre clientii cu care intra in contact personalul din front office-ul bancii este recalcitrant, dificil angajatii trebuie sa dea dovada de tact, diplomatie si sa respecte politica de comunicare a bancii.

2. Clasificarea personalului bancar

Personalul unei instituţii bancare se împarte în două categorii:

- Personalul din front office;

- Personalul din back office;

Personalul din front office mai poartă şi denumirea de personal de contact şi este reprezentat de personalul de la ghişee care interacţionează direct cu clienţii. Rolul în activitatea de marketing a băncii, a personalului din front office, este evident prin prisma influenţelor directe exercitate asupra percepţiei clienţilor. Această categorie de personal se confruntă direct cu clienţii, trebuie să îndeplinească cerinţele acestora, operativitatea acestei categorii de personal vizează imaginea de ansamblu a instituţiei bancare.

In front office personalul interactioneaza direct cu clientii.

Aici ajung documentele de la clientela si tot aici se lucreaza pe acestedocumente.

Front office-ul grupeaza operatiile care reprezinta interactiunea nemijlocita cu clientii bancii: accesul la conturi si furnizarea de informatiidespre serviciile oferite de banca.

De exemplu, ordine de plata, cecuri, biletela ordin etc.

Personalul din back office mai poartă şi denumirea de personal de sprijin şi este reprezentat de personalul care se ocupă cu administrarea operaţiunilor financiare desfăşurate la ghişeu, neimplicând contactul direct cu clienţii unităţii bancare. Rolul acestei categorii de personal poate fi evidenţiat prin influenţele directe aduse asupra clienţilor interni, reprezentaţi de angajaţii din front office.

In back office se desfasoara activitatile interne ale bancii cu, caracter administrativ.

Raportul dintre operatiile front office si respectiv back office difera de la oactivitate bancara la alta. Totusi pentru o mai buna functionarea a bancii exista o serie de activitati care se desfasoara strict in back office(contabilitate interna, administratie, gestiune conturi si calcul dobanzi,impachetarea si depozitarea numerarului etc).

Bibliografie

1) Managementul Personalului, G. A. Cole, Editura Codecs, Bucuresti

2) http://www.zf.ro/

3) www.bcr.ro

4) www.docstoc.com

5) http://www.bcr.ro

6) www.ghiseulbancar.ro

Preview document

Influența Factorului Munca în Stategia Bancilor Comerciale - Pagina 1
Influența Factorului Munca în Stategia Bancilor Comerciale - Pagina 2
Influența Factorului Munca în Stategia Bancilor Comerciale - Pagina 3
Influența Factorului Munca în Stategia Bancilor Comerciale - Pagina 4
Influența Factorului Munca în Stategia Bancilor Comerciale - Pagina 5
Influența Factorului Munca în Stategia Bancilor Comerciale - Pagina 6
Influența Factorului Munca în Stategia Bancilor Comerciale - Pagina 7
Influența Factorului Munca în Stategia Bancilor Comerciale - Pagina 8
Influența Factorului Munca în Stategia Bancilor Comerciale - Pagina 9
Influența Factorului Munca în Stategia Bancilor Comerciale - Pagina 10
Influența Factorului Munca în Stategia Bancilor Comerciale - Pagina 11
Influența Factorului Munca în Stategia Bancilor Comerciale - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Influenta Factorului Munca in Stategia Bancilor Comerciale.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Ai nevoie de altceva?