Instrumente Moderne de Plata BCR

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Instrumente Moderne de Plata BCR.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Banca BCR utilizează o serie de instrumente de plată care facilitează desfăşurarea operaţiunilor din şi cu ajutorul conturilor la bănci. Aceste instrumente de plată s-au modernizat de-a lungul timpului, trecând treptat de la operaţiunile desfăşurate direct la ghişeele băncilor,prin utilizarea numerarului, la operaţiuni care nu mai necesită prezenţa fizică a clienţilor în unitatea bancară – prin intermediul banilor de cont.

În această privintă, cele mai moderne instrumente de plată folosite de bănci sunt cardul şi plăţile prin internet.

BCR, cea mai mare bancă comercială din sistemul bancar din România, şi-a dezvoltat în timp propriile tehnici şi instrumente de plată, care o deosebesc de celelalte bănci din sistem. Cardul de plată a apărut pentru prima dată în Statele Unite ale Americii în anul 1914, fiind emis de compania Western Union în scopul încurajării cumpărăturilor şi creşterii fidelităţii clienţilor săi. Deoarece acesta datează încă din anul 1914, nu se poate consideră cel mai modern instrument de plată, însă este un instrument care se păstrează şi astăzi, iar numărul de carduri valide la BCR era la începutul anului 2009 de 2,4 milioane unităţi, atât carduri de credit cât şi carduri de debit.

În ceea ce priveşte plăţile pe internet, BCR a adoptat recent o serie de aplicaţii, Alo 24 Banking şi Click 24 Banking BCR, ce utilizează un dispozitiv de generare a unor coduri ce permit accesul la conturi şi implicit la operaţiunile bancare a dispozitivul Token Digipass.

Reţeaua Token Ring a fost concepută de suedezul Olof Soderblom. Prima reţea Token Ring a fost utilizată la Banca Suedeză în 1967 şi interconecta 2500 de terminale şi 500 de birouri. Reţeaua devine din plin utilizată de această instituţie la începutul anilor ‘70, ea fiind dezvoltată de IBM în anii ‘70.

Componenta Click 24 Banking BCR poate fi accesată direct de pe portalul BCR: www.bcr.ro. Click 24 Banking BCR este disponibil 24 de ore din 24, de la orice calculator conectat la Internet.

Token-ul este un dispozitiv ce permite identificarea dumneavoastră ca utilizator al canalelor Alo 24 Banking BCR şi Click 24 Banking BCR şi autorizarea tranzacţiilor efectuate prin aceste canale alternative.

Dispozitivul este înmânat de către consilier, clientului, odată cu semnarea cererii-contract de acces la serviciu, la unitatea teritorială de la care solicita achiziţionarea Serviciului de efectuare operaţiuni prin Canale Alternative BCR. Dispozitivul Token generează coduri unice, valabile la o singură utilizare, pe baza cărora se realizează identificarea clientului şi autorizarea tranzacţiilor efectuate.

Dispozitivul Token este securizat prin intermediul unui cod PIN ales de client la prima utilizare. Modelul Vasco Token oferit de bancă este Digipass Pro 260, prezentat prin imaginea alăturată.

Codurile generate de dispozitivul Token sunt unice şi sunt valabile doar pentru o singură utilizare. Valabilitatea codurilor este de 36 de secunde* din momentul generării. De asemenea, dacă în cursul termenului de valabilitate, dispozitivul Token este închis şi apoi redeschis, acelaşi cod unic OTP/DS va fi afişat pe ecran.. Codul PIN

Este un cod de securitate, care oferă siguranţă în ceea ce priveşte accesul la dispozitivul Token. Dispozitivul Token primit de la bancă în momentul achiziţionării serviciului nu are un cod PIN prestabilit. În momentul primirii, clientul seteaza codul PIN preferat prin introducerea combinaţiei dorite (4 caractere numerice), apoi confirmarea, prin reintroducerea acestuia.

Astfel, posibilitatea de utilizare ulterioară a acestui dispozitiv pentru generarea parolei de identificare şi a codurilor de autorizare operaţiuni este condiţionată de cunoaşterea codului PIN.

Codul PIN setat este o informatie confidenţială.

Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumente Moderne de Plata BCR.doc

Alte informatii

Alexandru Ioan Cuza Iasi FEAA