Internaționalizarea Activității Bancare

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5321
Mărime: 23.28KB (arhivat)
Publicat de: Corvin-Felix Antal
Puncte necesare: 5
Facultatea de Finante Banci- ASE

Extras din referat

CAPITOLUL 1

Coordonate actuale ale activităţii bancare

1.1. Noile trăsături caracteristice activităţii bancare,

infomatizarea sistemului bancar

Pe fundalul trecerii de la era informaţiei la cea a comunicaţiei schimbările profunde ce au revoluţionat această lume se înscriu firesc în mişcarea vastă ce afectează toate sectoarele de activitate.

Relaţiile directe, clasice dintre client şi bancă, sunt structural schimbate atât la nivelul conţinutului cât şi al formei concrete de realizare.

Accesul la informaţii sau diverse servicii bancare prin telefon, internet, telebanking vor schimba natura raporturilor dintre bancă şi clienţii săi, iar dezvoltarea reţelelor de comunicaţii vor elimina treptat ghişeul clasic.

În fapt, asistăm la înlocuirea băncilor cu ghişee numeroase, cu o armată de funcţionari şi multe dosare şi hârtii cu băncile în întregime informatizate, accesibile pe reţea 24 de ore din 24, din orice colţ al lumii, capabile să furnizeze orice serviciu specializat în secunda următoare.

Dacă la prima vedere imaginea pare uşor exagerată, dinamica schimbării în unele sectoare bancare, semnele deja vizibile ale noului din activitatea marilor bănci, concurenţa exercitată de filialele unor bănci-lideri mondiali justifică preocuparea firească a profesionistului din domeniu de a şti cum va fi şi de a pregăti munca sa din viitorul ce tinde să devină prezent într-un ritm accelerat.

Aceasta, cu atât mai mult cu cât parcursul spre "banca viitorului" nu e acelaşi în toate ţările lumii, particularităţile evoluţiei sistemului bancar din fiecare ţară fiind, în mod firesc, ancorate în dinamica şi specificitatea din sistemul economic naţional; comună e însă în toate cazurile profunzimea şi amploarea schimbării.

Spre exemplu, dezvoltarea tentaculară a telecomunicaţiilor a schimbat profund sistemul de lucru şi în băncile elveţiene, în care discreţia în domeniul folosirii banilor este proverbială.

Astfel, asistăm la o înmulţire şi diversificare rapidă a serviciilor oferite clientelei de băncile elveţiene prin telefon, videotext sau chiar acces de la ecranul personal, cuplat la un modem.

Această reacţie adaptivă e răspunsul la tendinţa europeană în materie de servicii oferite clientelei: o legătură personalizată, confidenţială şi eficientă.

Varietatea serviciilor oferite zi şi noapte e bogată: obţinerea de informaţii privind contul personal la vedere, deschiderea unui cont ipotecar, lansarea unui ordin de virament, efectuarea de plasamente, negocierea în direct a unui credit.

Cele mai multe servicii sunt oferite în condiţiile în care clientul are de plătit o taxă telefonică şi un abonament lunar ce variază între 12 şi 20 de franci elveţieni, în funcţie de bancă.

Încă din 1994, Credit Suisse deschide prima bancă prin telefon din Europa destinată firmelor mici şi mijlocii.

Pe lângă contul curent, firma clientă a acestei bănci beneficiază de un cont de plasament de tip "Cashbox", în care disponibilităţile de până la 100.000 de franci elveţieni sunt remunerate la o rată de dobândă preferenţială.

Sistemul Minitel este destinat utilizării de către persoane fizice şi societăţi comerciale care efectuează zilnic un număr mai redus de operaţiuni bancare.

Aparatul Minitel, închiriat de poştă la fel ca un telefon obişnuit prevăzut cu un monitor şi o tastatură, este legat de ordinatorul băncii prin reţeaua telefonică normală.

Această legătură permite clienţilor să dialogheze direct şi imediat cu ordinatorul băncii pentru a primi informaţii sau pentru a transmite ordine.

Sistemul Transpac e destinat clienţilor care efectuează un volum zilnic mai mare de operaţiuni şi cărora sistemul Minitel nu le oferă satisfacţie datorită lentoarei şi absenţei memoriei de stocare a informaţiilor.

Sistemul Transpac utilizează microordinatorul clientului legat de bancă prin reţeaua Transpac şi are ca avantaje viteza sporită şi posibilitatea utilizării programelor informatice (de exemplu cel de gestiune a casieriei).

Banca grupului Rothschild oferă clientelei programele informatice Tresor care permit obţinerea de informaţii bancare speciale.

Aceeaşi bancă oferă terminalul de buzunar, Bancovox, cu ajutorul căruia se pot obţine prin telefon, direct de la ordinatorul băncii, informaţii orale, diverse, pronunţate de sintetizatorul de voce al ordinatorului.

Acelaşi terminal, permite la orice oră şi în orice punct de pe glob, transmiterea de ordine de virament sau de executare a unor tranzacţii de bursă.

Preview document

Internaționalizarea Activității Bancare - Pagina 1
Internaționalizarea Activității Bancare - Pagina 2
Internaționalizarea Activității Bancare - Pagina 3
Internaționalizarea Activității Bancare - Pagina 4
Internaționalizarea Activității Bancare - Pagina 5
Internaționalizarea Activității Bancare - Pagina 6
Internaționalizarea Activității Bancare - Pagina 7
Internaționalizarea Activității Bancare - Pagina 8
Internaționalizarea Activității Bancare - Pagina 9
Internaționalizarea Activității Bancare - Pagina 10
Internaționalizarea Activității Bancare - Pagina 11
Internaționalizarea Activității Bancare - Pagina 12
Internaționalizarea Activității Bancare - Pagina 13
Internaționalizarea Activității Bancare - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Internationalizarea Activitatii Bancare.doc

Te-ar putea interesa și

Orientări și Tendințe în Activitatea Bancară Contemporană

CAPITOLUL I TENDINTA DE INTERNATIONALIZARE IN DOMENIUL BANCAR 1.1.Caracteristici generale ale internationalizarii bancare Internationalizarea...

Impactul Tehnologiilor Internet și a Procesului de Internaționalizare a Serviciilor Turistice Asupra Economiei Mondiale

I N T R O D U C E R E În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi...

Rețeaua Băncilor Străine în România

INTRODUCERE În anii recenţi, integrarea economică globală a fost accelerată pe o multitudine de fronturi, viteza fiind caracteristică acestor...

Lichiditatea Institutilor de Credit

Argument Datorita rolului crucial pe care bancile il detin in cadrul sectorului financiar, aceasta lucrare se concentreaza in mod specific asupra...

Strategiile de internaționalizare a afacerilor corporațiilor transnaționale

STRATEGIILE DE INTERNATIONALIZARE A AFACERILOR CTN 1.Tendinte in procesul de internationalizare Adancimea diviziunii internationale a muncii si...

Globalizare vs Diversitate Culturala. Impactul Asupra Afacerilor

INTRODUCERE Globalizarea este o temă care provoacă reacţii puternice şi mai puţin obişnuite. Şi asta, poate, din pricina că globalizarea, plasând...

Servicii Bancare

O privire de ansamblu asupra economiei mondiale a sfârsitului de secol permite evidentierea urmatoarelor tendinte: diversificarea si înnoirea...

Plățile Electronice

1. CĂRŢILE DE PLATĂ 1.1. Scurt istoric al apariţiei şi evoluţiei cărţilor de plată Instrumentele de plată, denumite generic carduri se prezintă,...

Ai nevoie de altceva?