Internet Banking-ul in Romania - Prezent si Perspective

Imagine preview
(8/10 din 10 voturi)

Acest referat descrie Internet Banking-ul in Romania - Prezent si Perspective.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 44 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

I. Generalitati 4
1. Trasaturi caracteristice activitatii bancare, o scurta prezentare a etapelor informatizarii sistemului bancar 4
2. Internetul aduce banca la client 6
3. Internet Banking- expansiune pe un canal de distributie ieftin 8
II. Termeni si legislatie 10
III. Modul in care functioneaza, conditii indeplinite pentru a deveni utilizator IB 11
IV. Avantajele si dezavantajele folosirii serviciului Internet Banking 15
1. Avantaje 15
2. Dezavantaje 17
3. Impresii ale utilizatorilor serviciului IB 18
V. Institutii bancare din Romania ce ofera servicii iB 21
VI. Internet Banking-ul romanesc- trecut ,prezent vs. perspective 30
VII. Concluzii 42
Bibliografie 44

Extras din document

I. Generalitati

I. 1. Trasaturi caracteristice activitatii bancare, o scurta prezentare a etapelor informatizarii sistemului bancar

Pe fundalul trecerii de la era informatiei la cea a comunicatiei schimbarile profunde ce au revolutionat aceasta lume se înscriu firesc în miscarea vasta ce afecteaza toate sectoarele de activitate.Relatiile directe, clasice dintre client si banca, sunt structural schimbate atât la nivelul continutului cât si al formei concrete de realizare. Accesul la informatii sau diverse servicii bancare prin telefon, Internet, telebanking vor schimba natura raporturilor dintre banca si clientii sai, iar dezvoltarea retelelor de comunicatii vor elimina treptat ghiseul clasic.

În fapt, asistam la înlocuirea bancilor cu ghisee numeroase, cu o armata de functionari si multe dosare si hârtii cu bancile în întregime informatizate, accesibile pe retea 24 de ore din 24, din orice colt al lumii, capabile sa furnizeze orice serviciu specializat în secunda urmatoare.

Daca la prima vedere imaginea pare usor exagerata, dinamica schimbarii în unele sectoare bancare, semnele deja vizibile ale noului din activitatea marilor banci, concurenta exercitata de filialele unor banci-lideri mondiali justifica preocuparea fireasca a profesionistului din domeniu de a sti cum va fi si de a pregati munca sa din viitorul ce tinde sa devina prezent într-un ritm accelerat.

Aceasta, cu atât mai mult cu cât parcursul spre "banca viitorului" nu e acelasi în toate tarile lumii, particularitatile evolutiei sistemului bancar din fiecare tara fiind, în mod firesc, ancorate în dinamica si specificitatea din sistemul economic national; comuna e însa în toate cazurile profunzimea si amploarea schimbarii.Spre exemplu, dezvoltarea tentaculara a telecomunicatiilor a schimbat profund sistemul de lucru si în bancile elvetiene, în care discretia în domeniul folosirii banilor este proverbiala. Astfel, asistam la o înmultire si diversificare rapida a serviciilor oferite clientelei de bancile elvetiene prin telefon, videotext sau chiar acces de la ecranul personal, cuplat la un modem. Aceasta reactie adaptiva e raspunsul la tendinta europeana în materie de servicii oferite clientelei: o legatura personalizata, confidentiala si eficienta.

Varietatea serviciilor oferite zi si noapte e bogata: obtinerea de informatii privind contul personal la vedere, deschiderea unui cont ipotecar, lansarea unui ordin de virament, efectuarea de plasamente, negocierea în direct a unui credit.

Cele mai multe servicii sunt oferite în conditiile în care clientul are de platit o taxa telefonica si un abonament lunar ce variaza între 12 si 20 de franci elvetieni, în functie de banca.

Înca din 1994, Credit Suisse deschide prima banca prin telefon din Europa destinata firmelor mici si mijlocii.

Pe lânga contul curent, firma clienta a acestei banci beneficiaza de un cont de plasament de tip "Cashbox", în care disponibilitatile de pâna la 100.000 de franci elvetieni sunt remunerate la o rata de dobânda preferentiala.

Sistemul Minitel este destinat utilizarii de catre persoane fizice si societati comerciale care efectueaza zilnic un numar mai redus de operatiuni bancare. Aparatul Minitel, închiriat de posta la fel ca un telefon obisnuit prevazut cu un monitor si o tastatura, este legat de ordinatorul bancii prin reteaua telefonica normala. Aceasta legatura permite clientilor sa dialogheze direct si imediat cu ordinatorul bancii pentru a primi informatii sau pentru a transmite ordine.

Sistemul Transpac e destinat clientilor care efectueaza un volum zilnic mai mare de operatiuni si carora sistemul Minitel nu le ofera satisfactie datorita lentoarei si absentei memoriei de stocare a informatiilor. Sistemul Transpac utilizeaza microordinatorul clientului legat de banca prin reteaua Transpac si are ca avantaje viteza sporita si posibilitatea utilizarii programelor informatice (de exemplu cel de gestiune a casieriei).

Banca grupului Rothschild ofera clientelei programele informatice Tresor care permit obtinerea de informatii bancare speciale.

Aceeasi banca ofera terminalul de buzunar, Bancovox, cu ajutorul caruia se pot obtine prin telefon, direct de la ordinatorul bancii, informatii orale, diverse, pronuntate de sintetizatorul de voce al ordinatorului. Acelasi terminal, permite la orice ora si în orice punct de pe glob, transmiterea de ordine de virament sau de executare a unor tranzactii de bursa.

Banque Nationale de Paris ofera prin serviciul Madic posibilitatea obtinerii de informatii

Fisiere in arhiva (1):

  • Internet Banking-ul in Romania - Prezent si Perspective.doc