Leasing-ul

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 6747
Mărime: 35.27KB (arhivat)
Publicat de: Caius Mitroi
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Olaru Tamara

Extras din referat

INTRODUCERE

Criza economica adinca care au atins-o multe tari la inceputul anilor 80 cerea unele schimbari in reglarea economiei statale, trecerea la dezvoltarea relatiilor de piata. Principalele indreptari ale reformelor economice in Moldova au fost privatizarea (trecerea mijloacelor de stat in proprietate privata), liberalizarea preturilor, stabilitate financiara (lupta cu inflatia, intarirea cursului valutei nationale).

Pe baza acestora s-au format relatii strinse intre producatorii si consumatorii productiei, care la rindul sau nasc si dezvolta noi surse de finantare si creditare. Unul din astfel de surse a devenit si leasingul.

Ideea de leasing nu e noua. Dupa parerea economistilor si istoricelor afacerile de leasing se incheiau inca cu mult timp inaintea ierii noastre intr-un stat din antichitate Sumer. Istoricii presupun ca Aristotel a atins ideia de leasing in lucrarea sa “Bogatia consta in folosire si nu in dreptul de proprietate”, scrisa aprocsimativ in anii 350 inaintea erii noastre. In Venetia inca in secolul 11 existau afaceri, asemanatoare cu operatiunile de leasing: venetierii dadeau in arenda negustorilor si proprietarilor de corabii comerciale foarte scumpe pe vremurile acelea. La sfirsit de calatorie “aceste bogatii” se intorceau la proprietarii lor, care la rindul sau erau date din nou in arenda.

Introducerea in dictionarul economic a termenului de leasing (din englezul lease-a da in chirie) se leaga de operatiile companiei de telefoane “Bell”, administratia careia in 1877 a luat hotărârea de a nu vinde aparatele sale de telefon ci a le da in arenda. Insa prima societate, pentru care operatiile de leasing au devenit ca baza de existenta, au fost înfiinţate numai in anul 1952 in San-Francisco de compania americana “United States Leasing Corporation”.

In asa fel, SUA a devenit patria bisnesului nou, si indeosebi cel bancar. La mijlocul anilor 60 operatiunile de leasing in tara aceasta includeau un milion de dolari, iar la sfirsitul anilor 80 ele au depasit 110 mld dolari. In timp de un sfert de secol s-a marit mai mult de o suta de ori. Asa o crestere rapida a operatiilor de arenda a trezit unele avantaje, primite de partenerii la afacereade leasing. In timpul de fata in tarile cu economia de piata operatiunile de leasing devin un avantaj cu schimbarea tehnica a producerii.

In SUA operatiile de leasing s-au transformat in una din tipurile de baza a bisnesului economic. O crestere rapida a noilor companii de leasing care-şi propun serviciile sale şi schimbările multilaterale a condiţiilor de înţelegerea de leasing au determinat cele mai variate tipuri de procurare a mijloacelor investiţionale de întreprinzători în diferite ramuri a economiei. Companiile de leasing de mai apoi au primit denumirea de “Societate Leasingo-financiară”; care au asigurat întreprinzătorilor calea de realizare a producţiei prin darea în arendă şi finanţarea afacerilor şi riscurilor legate de ele.

În Europa de West primele societăţi leasingo-financiare au apărut la sfârşitul anilor 50 începutul anilor 60. Însă dezvoltarea operaţiunilor de leasing s-a reţinut prin nedeterminarea statutului lor cu poziţia socială, legea privind comerţul şi impozitul. Doar după întărirea statutului cu privire la afacere de leasing în conformitate cu legea, au crescut şi numărul lor într-un temp rapid.

La inceputul anilor 60 afacerile de leasing au început să se dezvolte pe continentul Asia.

În momentul de faţă o parte din piaţa mondială a serviciilor de leasing e concentrată în triunghiul „SUA – Europa de west - Japonia”. În Europa de west ca locatori înaintează mai ales companiile de leasing specializate, care din 75 – 85 % cazuri sunt controlate de bănci sau sunt considerate ca părţi legate.

Pentru Japonia este caracteristic creşterea operaţiunilor de leasing de la servicii de finanţare până la prezentarea „pachetului de servicii” care include combinaţii dintre vindere – cumpărare, leasing şi împrumuturi. Aceste servicii au primit denumirea de leasing complex.

Piaţa internaţională de servicii de leasing este una din cele mai dinamice. După aprecierea specialiştilor, la începutul anului 1988 în condiţiile de leasing s-au realizat fonduri de bază de 250 mlrd. dolari, în 1975 fiind doar de 50 mlrd. dolari.

La momentul actual operaţiunile de leasing în sensul clasic al acestui termen sunt întâlnite destul de rar şi totuşi putem da un şir de exemple ale leasingului internaţional. De exemplu, în practica companiei din Peterburg „Baltlis”, formată prin intermediul Promstroibank şi BMP au fost operaţiile de arendă a corăbiilor de mare, produse în baza Aeroflotului, aviacompania ia activ în arendă în condiţii de leasing aerobuse produse în America şi Europa de west, folosite de ei pe avialinii internaţionale.

În Moldova Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei s-a aranjat să arendeze în condiţii de leasing prin intermediul Băncii Mondiale 8000 calculatoare Hewlett Packard, astfel amenajând circa 800 clase de informatică. Un alt exemplu de astfel de operaţiuni ar fi construcţia uzinei de prelucrare a deşeurilor în Bubuieci formată în condiţii de leasing de Germania, care s-a angajat să investească 25 mln. mărci germane pe o perioadă de 7 ani Primăriei Municipiului Chişinău.

1.NOTIUNI GENERALE PRIVIND OPERATIUNILE DE LEASING

Leasingul reprezinta operatiunea de finantare indirecta a investitiilor, care consta din incheerea de catre agentii economici (şi anume o parte denumita locator, care se angajeaza la indicatia altei parti, denumita utilizator, sa cumpere de la un tert şi sa confere folosinta), pe baza de contractul de leasing, ce se inchee pe o perioada de 2-5 ani, a unor echipamente, în schimbul unei chirii. Nivelul chiriei se stabileste in asa fel incit sa asigure recuperarea pretului de achizitionare a echipamentelor de productia respectiva, o dobinda la capitalul investit şi profitul societatii de leasing. Operatiunile de leasing au un rol important în extinderea utilizarii tehnicii şi tehnologiilor moderne, cu eforturi financiare relativ mai reduse din partea utilizatorilor permite evitarea uzurii morale a capitalului fix.

Preview document

Leasing-ul - Pagina 1
Leasing-ul - Pagina 2
Leasing-ul - Pagina 3
Leasing-ul - Pagina 4
Leasing-ul - Pagina 5
Leasing-ul - Pagina 6
Leasing-ul - Pagina 7
Leasing-ul - Pagina 8
Leasing-ul - Pagina 9
Leasing-ul - Pagina 10
Leasing-ul - Pagina 11
Leasing-ul - Pagina 12
Leasing-ul - Pagina 13
Leasing-ul - Pagina 14
Leasing-ul - Pagina 15
Leasing-ul - Pagina 16
Leasing-ul - Pagina 17
Leasing-ul - Pagina 18
Leasing-ul - Pagina 19
Leasing-ul - Pagina 20
Leasing-ul - Pagina 21
Leasing-ul - Pagina 22
Leasing-ul - Pagina 23
Leasing-ul - Pagina 24
Leasing-ul - Pagina 25
Leasing-ul - Pagina 26
Leasing-ul - Pagina 27
Leasing-ul - Pagina 28
Leasing-ul - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Leasing-ul.doc

Te-ar putea interesa și

Finanțarea prin Leasing

„Bogăţia nu se măsoară prin titlurile de proprietate, ci prin efectiva utilizare a unor bunuri, chiar dacă sunt proprietatea altora.” Aristotel...

Contractul de leasing

INTRODUCERE Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituita prin dispoziţii declarative...

Contractul de Leasing

Introducere Viaţa economică a secolului nostru se caracterizează prin dinamism şi complexitate. Pe lângă caracterul complex al activităţilor ce se...

Leasingul, tehnică modernă de vânzare

Introducere. 1. Noţiuni generale. Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituită atât...

Contractul de leasing

CAPITOLUL I. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND LEASINGUL 1.1. Aspecte generale privind contractul de leasing În orice societate, economiile şi...

Finanțarea prin leasing la compania Arcelor Mittal SA Galați

Introducere În această lucrare am tratat tema privind Leasing-ul tehnică alternativă de finanțare a investițiilor, realizând un studiu de caz pe...

Importanța contractului de leasing

CAPITOLUL I. STADIUL CUNOAŞTERII ÎN DOMENIU. SINTEZĂ DIN LITERATURA DE SPECIALITATE 1. Importanţa temei şi motivaţia de cercetare Motivaţia...

Finanțarea prin Leasing și Implicațiile Sale

1.2 AVANTAJELE FINANTARII PRIN LEASING Aparitia si utilizarea într-o masura semnificativa a leasing-ului duce la concluzia ca acesta ofera...

Ai nevoie de altceva?