Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 88 în total
Cuvinte : 30046
Mărime: 277.50KB (arhivat)
Publicat de: Olimpiu Balazs
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Trenca Ioan
FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR CLUJ-NAPOCA

Cuprins

  1. 1.Introducere
  2. 2.Prezentarea societăţii bancare;
  3. 3.Structura organizatorică a societăţii bancare;
  4. 3.1.Prezentare
  5. 3.2.Conducerea societăţilor bancare
  6. 3.3.Centrala băncii
  7. 3.4.Structura organizatorică a filialei, sucursalei şi agenţiei
  8. 3.4.1.Sucursalele
  9. 3.4.2.Filialele
  10. 3.4.3.Agenţiile
  11. 3.5.Prezentarea activităţilor derulate în cadrul principalelor departamente
  12. 4.Organizarea şi conducerea activităţii la Raiffeisen Bank Şimleu Silvaniei
  13. 5.Conturile bancare;
  14. 5.1.Deschiderea conturilor
  15. 5.2.Funcţionarea conturilor
  16. 5.3.Închiderea unui cont
  17. 5.4.Deschiderea de conturi curente şi de depozit (persoane fizice) în cadrul Raiffeisen Bank
  18. 5.5.Funcţionarea conturilor în cadrul Raiffeisen Bank
  19. 5.6.Închiderea conturilor în cadrul Raiffeisen Bank
  20. 5.7.Câteva conturi oferite de Raiffeisen Bank România
  21. 6.Tehnica şi evidenţa operaţiunilor de creditare bancară;
  22. 6.1.Introducere
  23. 6.2.Prudenţa în creditare.
  24. 6.3.Principii de creditare
  25. 6.3.1.Solicitantul creditului (debitorul)
  26. 6.3.2.Cererea de creditare
  27. 6.3.3.Rambursarea
  28. 6.3.4.Dobânzi şi comisioane bancare
  29. 6.3.5.Garanţia
  30. 6.4.Creditarea persoanelor fizice
  31. 6.5.Garantarea împrumuturilor
  32. 6.6.Credite pentru persoane fizice oferite de către Raiffeisen Bank România
  33. 7.Activitatea bancară privind operaţiunile de decontare intra şi interbancare şi între clienţii săi;
  34. 7.1.Sistemul de compensare
  35. 7.2.Instrumente si modalităţi de plată în România
  36. 7.2.1.Cecul
  37. 7.2.2.Cambia
  38. 7.2.3.Ordinul de plată
  39. 8.Activitatea bancară privind operţiunile cu numerar;
  40. 8.1.Organizarea compartimentului de tezaur şi casierie
  41. 8.2.Evidenţa şi controlul primirii numerarului de către unităţile bancare operative
  42. 8.3.Evidenţa şi controlul eliberării numerarului de către unităţile bancare operative
  43. 8.4.Analiza operaţiilor cu numerar efectuate de unităţile operative ale băncilor comerciale
  44. 9.Moneda electronică;
  45. 9.1.Scurtă istorie a cardurilor
  46. 9.2.Ce este cardul?
  47. 9.3.Tipuri de carduri
  48. 9.3.1.Credit cardul
  49. 9.3.2.Store card
  50. 9.3.3.Debit card
  51. 9.3.4.Cardurile multifuncţionale
  52. 9.3.5.Smart carduri
  53. 9.4.Tipuri de carduri oferite de Raiffeisen Bank România
  54. 10.Operaţii bancare. Evidenţa veniturilor, cheltuielilor şi profitului în activitatea bancară. Analiza performanţelor bancare.
  55. 10.1.Contul de profit şi pierderi
  56. 10.2.Alte venituri şi cheltuieli curente
  57. 10.3.Bilanţ

Extras din referat

1.INTRODUCERE

Banca Comercială se manifestă in structurile pieţei in calitate de agent economic autonom. Obiectivul său organizaţional global îl constituie furnizarea de servicii bancare în condiţiile obţinerii unei profitabilităţi considerate normale.

Profilul, dar mai ales natura activităţii lor, imprimă băncilor comerciale unele trăsături specifice prin care acestea se diferenţiază substanţial de restul agenţilor din economie.

Aceste trăsături ar putea fi formulate succint astfel:

-Băncile comerciale sunt entităţi economice cu scop lucrativ, ele fiind axate pe comerţul cu bani precum şi pe prestarea de servicii bancare, corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ, cererii clienţilor lor, şi în concordanţă cu standardele interne şi internaţionale specifice domeniului. Ele sunt desemnate să presteze un anume gen de servicii în economie pe care nici un alt tip de agent economic nu este autorizat să le furnizeze.

La baza înfăptuirii operaţiunilor bancare stau principii, norme, regulamente, precum şi instrumente specifice, ele fiind derivate din legitaţi economice, impuse şi verificate de experienţa şi practica bancară în decursul a multe sute de ani.

-Băncile comerciale trebuiesc considerate entităţi organizatorico-administrative ale economiei naţionale, intrucât fiecare dintre ele grupează o colectivitate de personae, care manifestă aceleaşi interese economice. Practic se realizează un nod, ca rezultat al interferenţei intereselor ce aparţin mai multor categorii de personae ce se implică în înfiinţarea şi funcţionarea unei bănci comerciale şi anume: -Acţionarii, ca investitori ce urmăresc a-şi fructifica cât mai eficient plasamentul pe termen lung făcut în capitalul social al unei bănci comerciale.

-Managerii băncii, interesaţi în performanţe bancare de excepţie, în etalarea unor programe şi a unui profesionalism elevat aflate în competiţie cu cele ale altor echipe manageriale.

-Personalul lucrător al băncii, interesat pe de o parte într-o remuneraţie corespunzătoare, corelată cu răspunderea ce se asociază funcţiei pe care o ocupă, cu realizările băncii în plan financiar, iar pe de altă parte în menţinerea prestigiului instituţiei şi, odată cu aceasta, în siguranţa locului de muncă.

Atât managerii cât şi personalul lucrător, deşi aparent, manifestă interese diferite, practic prin activitatea lor vizează consolidarea economico-financiară a băncii evoluţia ei corespunzătoare, dobândirea de succese care să contribuie la creşterea valorii de piaţă a acesteia.

-Băncile comerciale dispun de un patrimoniu propriu, diferit ca natură de patrimoniul celorlalţi agenţi din economie, fie ei profilaţi pe producţie, comerţ sau servicii. Acest patrimoniu este gestionat autonom, pe propria răspundere şi pe riscul băncii.

În acest domeniu echipa managerială trebuie să fie preocupată de aplicarea a trei principii considerate fundamentale şi anume:

- Principiul prudenţei bancare;

- Principiul echilibrului financiar;

- Principiul profitabilităţii;

Prudenţa bancară trebuie să vizeze primordial gestiunea riscului în bănci. Pe lângă celelalte riscuri specifice economiei de piaţă,băncilor le mai sunt specifice câteva tipuri de risc generate de natura activităţii pe care o desfăşoară, precum: riscul de creditare, riscul de dobândă, riscul de lichiditate, riscul valutar, riscul operaţional, riscul de bancă corespondentă, riscul de fraudă bancară, riscul reputaţional şi nu în ultimul rând riscul de management bancar.

Pincipiul echilibrului financiar presupune respectarea egalitaţii dintre maturitatea plasamentelor în activele băncii şi cea a pasivelor sale. Regula de bază este aceea că durata de existenţă a plasamentelor băncii, fie cele concretizate în credite acordate clienţilor săi, în depozite interbancare sau în orice altă formă trebuie să fie în concordanţă cu durata de exigibilitate a sursei de finanţare, context în care, sunt realizate multiple corelaţii structurale, pe care managementul băncii trebuie să le ia în considerare şi să le aplice cu multă responsabilitate.

Principiul profitabilităţii impune echipei manageriale, ca de altfel fiecărui lucrător bancar, că orice acţiune, orice livrare de produse sau servicii bancare, ca esenţă a funcţiei de utilitate socială atribuită băncilor comerciale, trebuie să se realizeze în concordanţă cu cererea clienţilor şi în condiţii de rentabilitate considerată normală. În acest fel băncile prin dobânzi, taxe şi comisioane, justificate economic, includ în economie un cost al serviciilor bancare, influenţând corespunzător situaţia economico-financiară a clienţilor săi.

-Băncile comerciale dispun de o organizare proprie; îşi proiectează şi implementează o structură organizatorico-funcţională specifică, în funcţie de situaţia concretă în care ele acţionează. La baza organizării şi conducerii activităţii din fiecare din băncile comerciale stă regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi cel de ordine interioară. Ele sunt elaborate având ca suport legislaţia în vigoare, contractul de societate şi statutul băncii, norme şi regulamente impuse de B.N.R.

-Modul în care se manifestă autonomia în bănci este unul specific şi ţine într-o bună măsură de natura activităţii bancare şi a modului specific de organizare.

În primul rând, manifestarea autonomiei are loc pe un palier ce priveşte, ansamblul instituţiei bancare, caz în care se operează în mod obligatoriu cu criteriile ce ţin de înfăptuirea gestiunii financiare în bănci. Fiecare bancă, în mod autonom, îşi gestionează patrimoniul pe cont propriu, în condiţii de profitabilitate şi în limitele în care autoritatea îi delimitează competenţele referitoare la aplicarea principiilor de prudenţă bancară.

În al doilea rând, avem de a face cu manifestarea autonomiei funcţionale la nivelul fiecărei entităţi, ce ţine din punct de vedere organizatoric de aceeaşi bancă, respectiv, la nivelul fiecărei unităţi operative. În acest caz operează criteriul delegării competenţelor dinspre top şi middle manageri, spre managerii unităţilor operative bancare. Aceştia îşi organizează şi îşi conduc activitatea proprie în limitele competenţelor delegate, vizând performanţa, dar ţinând cont de obiectivul strategic organizaţional global al instituţiei bancare.

2.Prezentarea societăţii bancare

Raiffeisen Bank România a rezultat prin fuziunea, încheiată în iunie 2002, a celor două entităţi deţinute de Grupul Raiffeisen in România: Raiffeisenbank (Romania), înfiinţată în 1998 ca subsidiară a Grupului RZB, si Banca Agricola Raiffeisen S.A., înfiinţată în 2001, după preluarea băncii de stat Banca Agricolă de către grupul austriac.

Prezenţa Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB) în România a început în anul 1994 prin deschiderea unei reprezentanţe la Bucureşti. În 1998, reprezentanţa a fost transformată într-o subsidară a RZB, oferind servicii şi produse pentru companii,era cea de-a noua bancă a RZB Austria în Europa Centrală şi de est.

În acelaşi timp, una dintre cele mai mari bănci deţinute de statul român - Banca Agricolă - se afla într-o situaţie financiară dificila. Datorită măsurilor luate de autorităţile române - precum preluarea creditelor neperformante de către stat - banca a fost pregătita pentru privatizare in anul 2000.

În februarie 2001 Raiffeisen Zentralbank Osterreich şi Fondul Româno-American de Investiţii (FRAI) au preluat de la Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS) peste 98,84% din acţiunile celei de-a treia bănci româneşti, Banca Agricolă. Contractul de achizitie a fost semnat la sfarsitul lunii iulie 2002.Din acest pachet, RZB-Austria deţinea 93,36%. Valoarea totală a tranzacţiei se ridica la 52 milioane USD, din care 37 milioane USD reprezintă investiţii de capital iar 15 milioane USD preţul plătit pentru achiziţionarea acţiunilor.

Preview document

Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 1
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 2
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 3
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 4
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 5
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 6
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 7
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 8
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 9
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 10
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 11
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 12
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 13
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 14
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 15
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 16
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 17
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 18
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 19
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 20
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 21
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 22
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 23
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 24
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 25
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 26
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 27
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 28
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 29
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 30
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 31
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 32
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 33
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 34
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 35
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 36
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 37
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 38
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 39
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 40
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 41
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 42
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 43
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 44
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 45
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 46
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 47
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 48
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 49
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 50
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 51
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 52
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 53
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 54
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 55
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 56
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 57
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 58
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 59
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 60
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 61
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 62
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 63
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 64
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 65
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 66
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 67
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 68
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 69
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 70
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 71
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 72
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 73
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 74
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 75
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 76
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 77
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 78
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 79
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 80
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 81
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 82
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 83
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 84
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 85
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 86
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 87
Lucrare de practică - tehnică bancară - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei - Pagina 88

Conținut arhivă zip

  • Lucrare de Practica - Tehnica Bancara - Raiffeisen Bank Simleu Silvaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Ai nevoie de altceva?