Managementul Institutiilor de Credit

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Managementul Institutiilor de Credit.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Nicoleta Ciurile

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

1. Principalele riscuri ce apar in activitatea institutiilor de credit

Managementul riscului implica identificarea riscurilor financiare cheie si deciderea acolo unde expunerea la risc ar trebui sa fie intr-o masura mai mare sau mai mica.

Riscul este definit ca fiind abaterea standard a cash flow-ului unei companii, sau daca firma este foarte mare, a unei unitati a firmei. Intr-o banca axata pe maximizarea profitului, o unitate poate fi intreaga banca, o sucursala sau o divizie. Obiectivul bancii ca intreg este sa aduca un plus de valoare capitalului propriu prin maximizarea raportului dintre profitul actionarilor si risc. In acest sens, o banca este ca oricare alta societate, dar pentru banci, profitabilitatea depinde de managementul riscului.

1.1. Creditul si Contrapartidele

Daca 2 parti intra intr-un contract financiar, riscul contrapartidei este riscul ca una dintre parti sa nege termenii contractului. Riscul creditului este acel risc exprimat de faptul ca un activ sau un imprumut devine irecuperabil, sau de riscul reprezentat de o inarziere neasteptata in primirea unui imprumut.

Cu toate acestea, bancile se afla pe piata pentru a-si asuma riscul de credit, si acesta este modul traditonal prin care bancile produc bani, sau cum spunea un chairman al Sistemului Federal de Rezerva a SUA : « Daca nu ai niste imprumuturi esuate, nu esti in afacere ». Riscul de credit creste daca o banca are multe imprumuturi de o calitate sub medie in portofoliul sau, dar castigul va fi mai mare, asa ca bancile vor opta pentru un portofoliu de active cu diferite grade de risc, luand mereu in considerare faptul ca un risc mai mare este insotit de un castig mai mare.

Un bun management al riscului de credit a fost intotdeauna o cheie componenta a succesului unei banci, chiar daca bancile incep sa desfasoare din ce in ce mai multe activitati. Cu toate acestea, majoritatea falimentelor bancare au drept cauza niste imprumuturi nesigure.

1.2. Lichiditatea sau riscul finantarii

Lichiditatea este un important serviciu oferit de o banca si unul dintre serviciile care fac distinctie intre banci si alte firme cu caracter financiar. Riscul de insuficienta lichiditate pentru cerinte operationale obisnuite se refera la abilitatea unei banci sa-si stinga obligatiile la scadenta. Riscul de finantare se refera la imposibilitatea unei banci de a-si finanta operatiunile zilnice.

Clientii fac depozite la banca, avand increderea ca pot beneficia oricand de banii depozitati acolo, chiar daca este vorba de un depozit pe termen lung si ei vor sa scoata banii inainte de terminarea termenului. Daca exista zvonuri in legatura cu capacitatea bancii de a le putea permite retragerea banilor si majoritatea deponentilor alearga la banca sa-si scoata banii, banca nu va mai fi lichida. In absenta unei pompari de lichiditate de catre banca centrala sau a unui plan de rezerva, banca intra in curand in stare de insolvabilitate din motiv ca nu poate face nimic pentru a reduce costurile care se vor produce intr-o perioada atat de scurta.

Lichiditatea unui bun se defineste ca fiind usurinta cu care acesta poate fi transformat in bani. O banca poate reduce riscul de lichiditate daca isi pastreaza activele lichide (adica investeste in active pe termen scurt), dar daca sunt excesiv de lichide, castigurile vor fi mai mici.

1.3. Riscul de plata

Este creat daca unul dintre participantii la o intelegere plateste sau furnizeaza bunuri inainte de a-si primi proprii bani sau propriile active, expunandu-se astfel la o potentiala pierdere. Riscul de plata poate include riscul de credit daca unul din participanti esueaza. Un alt termen specializat pentru riscul de plata este « riscul Herstatt », dupa banca germana care a dat faliment in 1974 ca rezultat a unei mari pierderi de valuta. Motivul pentru care riscul de plata este strans legat de pietele valutare este pentru diferite perioade de timp pot crea un decalaj in sincronizarea platilor.

Riscul de plata este o problema pe alte piete, in special pe pietele interbancare pentru ca volumul fluxurilor monetare intre banci este extrem de ridicat. Astfel, orice problema cu o banca poate avea un efect de domino cu celelalte banci de pe piata. Daca o banca nu isi poate indeplini obligatiile, alte banci din lant sunt afectate, cu toate ca au o legatura indirecta cu banca care are probleme.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Institutiilor de Credit.doc

Alte informatii

Lucrarea prezinta principalele riscuri ce apar in activitatea financiar - bancara. Managementul riscului implica identificarea riscurilor financiare cheie si deciderea acolo unde expunerea la risc ar trebui sa fie intr-o masura mai mare sau mai mica.