Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5338
Mărime: 95.87KB (arhivat)
Publicat de: Faust Crăciun
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Capitolul 1. Particularităţi ale riscului valutar în cadrul societăţii bancare Raiffeisen Bank S.A. 2
  2. 1.1. Istoricul, evoluţia şi poziţionarea S.C. Raiffeisen Bank S.A. în cadrul sistemului bancar românesc 2
  3. 1.2. Riscul valutar şi implicaţiile sale asupra activităţii Raiffeisen Bank 5
  4. Capitolul 2. Analiza şi managementul riscului valutar în cadrul Raiffeisen Bank 8
  5. 2.1. Analiza riscului valutar în cadrul Raiffeisen Bank 8
  6. 2.2 Gestiunea riscului valutar în cadrul Raiffeisen Bank S.A. 13
  7. Concluzii 17
  8. Bibliografie 18

Extras din referat

Capitolul 1. Particularităţi ale riscului valutar în cadrul societăţii bancare Raiffeisen Bank S.A.

1.1. Istoricul, evoluţia şi poziţionarea S.C. Raiffeisen Bank S.A. în cadrul sistemului bancar românesc

Raiffeisen Bank reprezintă o subsidiară a Raiffeisen Bank International AG, o bancă universală de mare prestigiu în Austria, dar şi pe întreg continentul european. Având sediul central în Viena, grupul Raiffeisen Bank International a fost înfiinţat prin fuziunea Raiffeisen Zentralbank Osterreich cu Raiffeisen International Bank-Holding, tranzacţie ce a fost cu succes încheiată în anul 2010.

Înfiinţarea Raiffeisen Bank în România a avut ca punct de origine anul 1994, când a fost deschisă o reprezentanţă la Bucureşti, iar în anul 1998, reprezentanţa a devenit subsidiara Raiffeisen Zentralbank Oesterreich. Raiffeisen Bank Romînia a fost înfiinţată ca urmare a fuziunii din anul 2002 dintre subsdiara înfiinţată în anul 1998 şi Banca Agricolă Raiffeisen S.A.(înfiinţată în anul 2001, ca urmare a preluării de către grupul austriac a societăţii bancare de stat Banca Agricolă).

Raiffeisen Bank România funcţionează sub forma unei societăţi pe acţiuni, având un capital social de 1.200 mil. lei, integral vărsat. Banca este listată la Bursa de Valori din Bucureşti şi Viena, iar acţiunile băncii sunt deţinute în proporţie de 60,7% de grupul austriac RZB.

În ceea ce priveşte viziunea Raiffeisen Bank, banca îşi propune să fie un lider şi un model pe piaţa bancară din România, evidenţiindu-se prin calitate, dinamism şi inovare, dar şi prin produsele şi serviciile bancare de înaltă calitate şi adaptate tehnologiilor moderne oferite clienţilor.

Misiunea Raiffeisen Bank România este aceea de a deveni un partener stabil (pe termen lung) pentru clienţii pe care îi deserveşte, punând la dispoziţia acestora o gamă de produse şi servicii bancare calitative şi adaptate fiecărui segment de clientelă în parte. Astfel, activităţile şi serviciile oferite de Raiffeisen Bank sunt orientate în următoarele direcţii: sectorul bancar, plasamente şi investiţii, servicii de analiză şi consultanţă financiară, leasing, asigurări.

Sistemul de valori promovat de Raiffeisen Bank este orientat strict pe nevoile clienţilor, toate eforturile fiind focalizate pentru a oferi servicii financiare calitative şi eficiente pentru toţi clienţii. Astfel, valorile promovate de către bancă fac referire la:

- profesionalism şi standarde profesionale cât mai înalte;

- flexibilitate şi reacţie rapidă la solicitările şi nevoile clienţilor în vederea îmbunătăţirii produselor;

- creşterea valorii pentru acţionari, prin obţinerea unui profit pe acţiune cât mai mare;

- valori etice: încredere, integritate şi onestitate;

- încurajarea spiritului de întreprinzător;

- crearea unui mediu bazat pe colaborare, loialitate şi încredere, în care personalul băncii poate obţine performanţe semnificative.

Raiffeisen Bank reprezintă o importantă instituţie pe piaţa bancară românească, ale cărei produse şi servicii se adrezează atât persoanelor fizice, cât şi IMM-urilor, corporaţiilor sau persoanelor ce deţin averi considerabile, servicii ce sunt puse la dispoziţia clienţilor prin diferite canale de distribuţie:

• unităţi bancare;

• reţele de ATM şi EPOS;

• servicii de phone-banking(Raiffeisen Direct);

• servicii de mobile-banking(Raiffeisen Smat Mobile);

• servicii de Internet-banking(Raiffeisen Online).

În prezent, Raiffeisen Bank România deserveşte peste 2 milioane de clienţi (persoane fizice în principal, dar şi 100.000 IMM-uri, 6.800 corporaţii), prin intermediul a 540 de agenţii bancare.

Cei mai mulţi clienţi ai băncii sunt reprezentaţi de persoanele fizice, dar banca oferă produse şi servcii bancare şi persoanelor ce deţin averi considerabile. Astfel, serviciul Friedrich Wilhelm Raiffeisen este dedicat în exclusivitate clienţilor bogaţi şi presupune administrarea investiţiilor prin intermediul unui personal calificat. În ceea ce priveşte corporaţiile, Raiffeisen Bank deserveşte companii(atât entităţi publice, cât şi instituţii financiare) cu o cifră de afaceri ce depăşeşte 5 mil. euro.

Raiffeisen Bank reprezintă o instituţie bancară importantă pe piaţa cardurilor din România, fiind prima bancă care a lansat un card de credit co-branded, dar şi prima care a lansat cardul de credit cu cip. Activitatea şi rezultatele băncii s-au concretizat prin numeroasele premii obţinute de Raiffeisen Bank în anul 2011:

• „Banca Anului 2011”-Piaţa Financiară şi Busienss Arena Magazin;

• „Cea mai dinamică bancă în 2011”-Business Arena Magazin;

• „Cea mai verde bancă din România în 2011”- GreenWee International;

• „Cel mai mare număr de clienţi nou-înrolaţi în serviciul de internet banking în 2010”- revista e-Finance;

• „Cel mai vândut card de credit în 2010”- cardul de credit MasterCard Standard;

• „Cel mai de succes program co-branded în 2010”- cardul de credit Raiffeisen Bank-Vodafone, etc.

Banca Raiffeisen reprezintă o importantă instituţie bancară în cadrul sistemului bancar românesc, ocupând în cadrul sistemului poziţii importante, atât din punctul de vedere al activelor deţinute, cât şi din privinţa fondurilor proprii, clasamentul băncilor după activele deţinute şi după fondurile proprii fiind evidenţiat în graficele nr.1 şi 2.

Bibliografie

1. Cocriş, V., Chirleşan, D., Managemntul bancar şi analiza de risc în activitatea de creditare. Teorie şi cazuri practice, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, 2013.

2. Cocriş, V., Andrieş, A., Managementul riscurilor şi al performanţelor bancare, Editura Wolters Kluwer, Bucureşti, 2010.

3. Rapoartele anuale ale Raiffeisen Bank din perioada 2003-2012, disponibile la http://www.raiffeisen.ro/despre-raiffeisen-bank/rapoarte-anuale.

4. www.bnro.ro

5. www.raiffeisen.ro

6. www.zf.ro

Preview document

Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 1
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 2
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 3
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 4
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 5
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 6
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 7
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 8
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 9
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 10
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 11
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 12
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 13
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 14
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 15
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 16
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 17
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 18
Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Managementul Riscului Valutar Raifeisen Bank.docx

Alții au mai descărcat și

Managementul Riscului Valutar la Raiffeisen Bank

1. Prezentarea societatii bancare Raiffeisen Bank este o banca universala de top pe piata romaneasca, oferind o gama completa de produse si...

Riscul valutar

Riscul bancar Piața financiară este extrem de volatilă datorită influenței unui număr mare de factori obiectivi și subiectivi. Din această cauză,...

Riscul Managementului Bancar

1. Introducere Piata financiara este extrem de volatila datorita influentei unui numar mare de factori obiectivi si subiectivi. Din aceasta cauza,...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

Ai nevoie de altceva?