Mecanismul Financiar Bancar

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Mecanismul Financiar Bancar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 11 pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bratu Ion

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

1.1. Conceptul de mecanism financiar

Potentialul economic al unei tari, posibilitatile acesteia de a satisface cerintele economico – sociale, locul pe acre il ocupa in economia mondiala si masura participarii la diviziunea internationala a muncii, asigurarea unor conditii de viata decenta a populatiei, ca si independenta tarii depind de modul cum resursele materiale, financiare si umane sunt atrase si folosite in circuitul economic, de organizarea si conducerea activitatii economico-sociale, de mecanismul economico-financiar de functionare a economiei nationale.

Mecanismul economico-financiar este determinat de natura economica a relatiilor de productie, de complexitatea acestor relatii, de nivelul de dezvoltare al fortelor de productie, de instrumentele financiare si bancare, de conditiile in care se desfasoara procesul reproductiei sociale, precum si de factorii morali-publici care actioneaza in societatea noastra. Mecanismul financiar reprezinta un sistem complex si dinamic de conducere, organizare si utilizare eficienta a resurselor materiale, de munca si banesti ale intregii societati. El are o sfera de aplicare larga, cuprinzand practic intregul sistem de conducere a agentilor economici , a institutiilor publice si aa utoritatilor administrativ-teritoriale, toate masurile, instrumentele si normele economico-finaciare.

Mecanismul financiar este un angrenaj complex, constituit din ansamblul conexiunilor si legaturilor, din totalitatea formelor, metodelor, principiilor, instrumentelor financiare si bancare, a verigilor si celulelor independente de organizare, previziune, gestiune si conducere a activitatii finaciar, de infaptuire a gestinuii economico-financiare.

Competenta principala a mecanismului economico- financiar o constituie sistemul complex al conducerii activitatii economico-financiare, care are urmatoarele elemente principale:

1. Principiile fundamentale de conducere a economiei nationale;

2. Modul de organizare a economiei, formele legaturilor dintre celulele economiei nationale si ale acesteia cu economia mondiala;

3. Relatiile de piata si planul ;

4. Criterii de eficienta in diferite sfere si niveluri ale economiei nationale;

5. Instrumentele economice si metodele administrative utilizate in conducere;

6. Mecanisme speciale pentru intensificarea, slabirea sau oprirea anumitor procese;

7. Sistemul informational;

8. Procedee referitoare la adoptarea deciziilor, control, analiza, evaluarea rezultatelor, alocarea rationala a resurselor aflate la dispozitia agentilor economici, in vederea cresterii productivitatii muncii, obtinerii unui profit sau a unei eficiente economico-sociale ridicate, legarea mai stransa a veniturilor agentilor economici si a fiecarui salariat de rezultatele obtinute;

Functionarea optima a mecanismului economico-financiar in profil de ramura economica si teritorial, la nivel macro si microeconomic are la baza cateva principii si snume:

a) conducereea si orientarea dezvoltarii economice si sociale a tarii de catre stat;

b) asezarea intregii actrivitati pe baze economice profitabile;

c) realizarea gestiunii economico-finaciare a autofinantarii;

d) participarea agentilor economici intr-o masura crescanda la constituirea fondurilor de resurse sociale ale statului;

e) perfectionarea stimularii materiale si intarirea raspunderii;

f) organizarea activitatii economico-financiare pe baza de bugeturi si venituri si cheltuieli;

g) perfectionarea autocontrolului si a controlului financiar-bancar;

h) optimizarea relatiilor de plata.

Crearea si aplicarea mecanismului economico-financiar presupune existenta unei conceptii clare privitoare la organizarea si conducerea economiei, finantelor, circulatiei banilor si creditelo, la modalitatile adunarii mecanismului economico-finaciar la noile conditii interne si externe.

Intrucat este constituit ca un sistem de forme de existenta a economiei nationale, de metode si mijloace de organizare si conducere a activitati economico-sociale si financiar-bancare la nivelul macro si microeconomi, mecanismul economico-finaciar cuprinde unitatea organica a urmatoarelor mecanisme:

a) organizarea si conducerea economiei nationale;

b) sistemul si aparatul finaciar-bancar;

c) formarea preturilor si tarifelor;

d) stimularea si raspunderea materiala, celelalte instrumente economice, financiare si bancare;

e) cadrul institutional format din institutii si organe cu atributii in domeniul financiar bancar, normele juridice, metodologice cu caracter normativ in domeniul finaciar, metodele de conducere in sfera finantelor, etc.

Fisiere in arhiva (2):

  • Mecanismul Financiar Bancar
    • Mecanismul financiar bancar-continuare.doc
    • Mecanismul financiar bancar.doc