Modalitati de Plata Contributia lor la Reducerea Riscului Valutar

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Modalitati de Plata Contributia lor la Reducerea Riscului Valutar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 84 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof.dr. Paul Bran

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

De-a lungul timpului, comunicarea intre oameni si intre diferite popoare a fost cheia convietuirii lor in liniste si armonie si conditia progresului. In zilele noastre, aceasta nevoie se manifesta in continuare si este potentata de importantele descoperiri tehnice care s-au facut in domeniu. Astfel, prin intermediul telefonului si al Internetului, circuitul informatiei este mai aproape de perfectiune ca oricand, din punct de vedere al vitezei si al calitatii semnalului.

Inaceste conditii de desfintare virtuala a barierelor legate de distanta, putem spune ca au fost desfintate si barierele fizice –frontierele statelor- fapt confirmat de amploarea si calitatea relatiilor dintre state. Un loc important in acest proces de comunicare il are comertul international care face posibila circulatia marfurilor produse intr-un “colt” al lumii catre celalalt “colt”. Pentru satisfacerea nevoilor umane in conditii cat mai bune.

Comertul international implica fluxuri masive de marfuri si de bani, fapt ce justifica importanta unei bune comunicari intre parteneri si necesitatea acuratetei semnalului transmis. Pe cat de important este ca marfurile livrate sa fie in calitatea si cantitatea dorita la momentul dorit, pe atat de imortant este ca fluxul echivalent de plata a acestor marfuri,sa intervina cu calitatea si la momentul dorit de ambele parti.

Desi ultimii ani au fost caracterizati de o incetinire a cresterii economice globale si, implicit, a comertului international, volumul acestuia este impresionant si tocmai din aceasta cauza reclama indeplinirea cu atentie a obligatiilor tuturor partilor implicate.

Riscul,imprevizibilul, se manifesta in toate domeniile de activitate, ci cu atat mai mult in comertul international, iar efectele lui pot avea o amploare deosebita avand in vedere insusi volumul acestei activitati.

Lucrarea de fata analizeaza activitatea de comert exterior la nivel “celular”, adica la nivelul firmei,urmarind evolutii, tendinte, aspecte cantitative si calitative, riscuri prezente, efectul manifestarii lor, modalitati de atenuare apelatesi efectele aplicarii altor metode, intrucat obiectul lucrarii il prezinta contributia modalitatilor de plata la reducerea riscului valutar, coordonata principala fiind riscul valutar si efectele acestuia asupra activitatii firmei.

Chiar daca anul 2002 a insemnat pentru istorie intrarea efectiva in circulatie a monedei unice europene, EURO, pentru Romania aceasta nu este decat o alta moneda straina, care prezinta riscul deprecierii sau aprecierii in raport cu leul romanesc ca orice alta moneda. Cu alte cuvinte, riscul valutar in relatiile comerciale derulate de tara noastra nu s-au diminuat, ci pur si simplu se raporteaza la o alta moneda.

De aceea, obiectul lucrarii este “de actualitate” si va fi mult timp de acum inainte, pentru ca, dupa cum se stie, la baza sistemului monetar international stau monedele nationale ale statelor, ideea infiintarii unei monede fiind respinsa la Conferinta de la Bretton-Woods din 1944.

Atat timp cat exista in circulatie mai multe monede care fluctueaza liber, riscul valutar va fi o componenta a activitatii zilnice a omului, care, dupa cum am spus, este conectat la fluxul international de informatii in orice moment, prin intermediul facilitatilor tehnice descoperite si care urmeaza sa fie descoperite.

In concluzie, lucrarea de fata urmareste manifestarea acestui risc valutar in activitatea de comert exterior a unei firme romanesti.

Primul capitol al lucrarii are un caracter general si prezinta trasaturile comertului international si ale celui desfasurat de tara noastra in particular. Ideea urmarita a fost de a prezenta amploarea relatiilor comerciale internationale si de a forma o imagine asupra importantei acestora pentru economia unei tari.

Al doilea capitol prezinta modalitatile de plata utilizate in relatiile comerciale internationale, ca fiind o latura importanta a acestei activitati, de calitatea careia depinde buna derulare a contractelor. Rolul acestor modalitati de plata este de a transmite cat mai clar si corect semnalul transmis de cumparator, care isi indeplineste obligatiile in momentul in care achita contravaloarea prestatiei de care a beneficiat. De modalitatile de plata utilizate depinde incheierea “simetrica” a relatiei comerciale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Plata Contributia lor la Reducerea Riscului Valutar.doc