Monografie Bancara MKB NexteBank

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Monografie Bancara MKB NexteBank.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 64 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sargu I. Alina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Cuprins 2
Cap.1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 3
1.1. Momentul istoric al înfiinţării 3
1.2. Principalele etape şi evoluţia în cadrul sistemului bancar 4
1.3. Forma şi structura capitalului şi a acţionariatului 5
1.4. Principalele funcții, activităţi şi operaţiuni bancare 7
1.5. Cadrul legislativ general şi specific 9
1.6. Organisme de control şi reglementare 13
1.7. Organizarea societăţii bancare 16
Cap. 2. Gestiunea conturile bancare 19
2.1. Proceduri pentru deschiderea conturilor bancare 19
2.2. Operaţiuni curente şi operaţiuni speciale derulate prin conturile bancare 27
Operaţiuni desfăşurate prin intermediul conturilor curente de disponibilităţi 27
2.3. Incidente în funcţionarea conturilor bancare 29
2.4. Închiderea conturilor bancare 31
2.5. Analiza instrumentelor de plată 33
2.6 .Moneda Electronică 41
Cap.3. Creditarea bancară. Persoane fizice 45
3.1. Decizia de creditare 45
3.2. Principiile de creditare şi reperele legislative 48
3.3. Creditarea persoanelor fizice 49
3.4. Rambursarea anticipată 53
3.5. Modul de constituire şi calcul al dobânzilor 54
Cap.4 Deontologia bancară şi secretul profesional 54
4.1.Obligaţiile băncii faţă de clienţi şi faţă de terţi 54
4.2. Implicarea băncii în prevenirea şi spălarea banilor 58
Bibliografie 60

Extras din document

Cap.1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie

1.1. Momentul istoric al înfiinţării

Banca este înfiinţată în martie 1993 (conform legii aflate în vigoare în anul respectiv) la Târgu Mureş sub denumirea de Banca de Credit şi Dezvoltare Romexterra S.A. la iniţiativa a 1068 de fondatori persoane fizice, salariaţi în industria gazului metan, cu sprijinul efectiv al conducerii Societăţii Naţionale a Gazului Metan - ROMGAZ - S.A. Este o instituţie de credit cu capital integral românesc şi privat, concepută ca o bancă a sectorului energetic din România, având un capital social iniţial de 210 000 lei.

La 2 martie 1994 banca este autorizată definitiv de către Banca Naţională a României şi devine operaţională în aceeaşi lună.

Banca este înmatriculată în registrul instituţiilor de credit cu numărul RB PJR 26020 la data de 18.02.1999 cu un cod unic de înregistrare 4786360 având numărul de ordine în registrul comerţului J 26/1876/1993.

Începând cu 1 noiembrie 2010, noua denumire comercială a băncii devine MKB Nextebank.Noul nume transmite ideea de noutate, de bancă a viitorului și a performanței.Astfel, pentru a susține noua identitate verbală a fost aleasă și o nouă identitate vizuală: ghepardul - simbolul vitezei, agilității și al eficienței.

Noua poziționare arată angajamentul MKB Nextebank de a deveni prima alegere a clienților moderni, dinamici, informați, în căutare de soluții personalizate, rapide și eficiente.

Fondată în 1950, MKB Bank aduce experiența de succes de pe piața maghiară, unde se află în top 3 bănci. Reprezintă o bancă universală, cu accent puternic pe segmentul de companii, unde deține peste 14% cotă de piață pentru produse de creditare.

Viziunea MKB Nextebank este să devină prima alegere a clienților informați, moderni, dinamici, în căutare de soluții personalizate, rapide și eficiente.

Misiunea băncii este să devină un instrument care să dea forță clienților săi, un catalizator al succesului acestora.

Pentru a atinge aceste deziderate, banca îşi propune să atingă așteptările clienților prin: sinceritate și franchețe; vitalitate și idei proaspete; anticipare și proactivitate; respect pentru nevoile lor; deschidere; atitudine plină de susținere și încredere.

Dinamismul este relevant și importan pentru potenţialii clienți, oameni ale căror afaceri există și au succes tocmai pentru viteza de adaptare și flexibilitatea cu care „se mișcă”.

Inovația este mobilul care pune banca în mișcare spre găsirea celor mai potrivite soluții pentru clienți care, au la rândul lor clienți, cărora niciodată nu le vor spune „nu se poate”, ci „studiem toate căile posibile”.

Transparența este dovada că banca respectă dorința clienților de a ști ce se întâmplă cu banii lor și, mai ales, de unde provin și cum se justifică cheltuielile și costurile relaționării cu banca.

1.2. Principalele etape şi evoluţia în cadrul sistemului bancar

În perioada 1995-2003, au loc majorări succesive ale capitalului social, prin aportul salariaţilor din industria gazului metan şi a altor personae fizice şi juridice, acesta atingând pragul de 60 milioane lei la finele anului. Banca s-a dovedit atractivă şi pentru salariaţii din industria petrolului şi chiar pentru Societatea Naţionala a Petrolului - PETROM S.A., care începând cu anul 1998, au devenit acţionari ai băncii.

Din 2003, odată cu inaugurarea sediului real din Bucureşti, se înfiinţează şi Grupul Financiar Romexterra având în componenţă societatea de leasing financiar Romexterra Leasing Bucureşti şi societatea de servicii de investiţii financiare Romaxa Târgu Mureş, care devine ulterior Romexterra Finance.

După procesul de rebranding din 2004 când banca îşi schimbă numele în Romexterra Bank S.A. , banca îşi dublează capitalul social ajungând 120 milioane lei.

În anul 2005 sunt recunoscute serviciile de internet şi mobile banking prin premiile “Cel mai promiţător serviciu de Internet Banking” respectiv “Cel mai bun serviciu de Mobile Banking”. Banca este acceptată ca participant activ în cadrul Proiectului de Finanţare Rurală a Băncii Mondiale.

Banca se impune pe piaţa bancară ca o bancă universală, poziţionându-se prin sloganul “de la egal la egal”. Din 2006 acţionarul majoritar al băncii devine MKB Bank Nyrt, membră a grupului financiar german Bayerische Landesbank iar pentru a evidenţia acest lucru, în aprilie 2007 banca îşi schimbă numele în MKB Romexterra Bank.

Banca face parte din Grupul european BayernLB – MKB, recunoscut ca având o lungă tradiție financiară. BayernLB este liderul băncilor comerciale din landul bavarez al Germaniei și se adresează atât clienților – companii mari și mijlocii din Germania și din întreaga Europă, cât și segmentului de persoane fizice. BayernLB este membru al Sparkassen-Finanzgruppe în Bavaria și se remarcă prin înalta performanță la nivel regional. Printre clienții BayernLB se numără atât companii listate la Bursă, care intră în componența DAX sau MDAX, cât și companii de familie cu cifra de afaceri de peste 1 miliard de euro. De asemenea, banca este recunoscută la nivel internațional ca expert în proiecte de finanțare a exporturilor, infrastructurii, sectorului energetic și al energiilor regenerabile.

În anul 2008 banca şi-a extins reţeaua până la maximum 87 de unităţi bancare şi a angajat, în total, peste 355 de persoane, atât pentru necesarul din unităţile noi cât şi pentru a acoperi posturile rămase vacante.

Criza financiară a afectat întregul sistem bancar românesc,inclusiv Grupul MKB care în anul 2009 datorită închiderii a 14 unităţi bancare, a renunţat la un număr semnificativ de angajaţi reducând astfel cheltuielile cu personalul.

Începând cu 1 noiembrie 2010, noua denumire comercială a băncii devine MKB Nextebank. Noul nume transmite ideea de noutate, de bancă a viitorului și a performanței.Astfel, pentru a susține noua identitate verbală a fost aleasă și o nouă identitate vizuală: ghepardul - simbolul vitezei, agilității și al eficienței.

MKB Nextebank este o bancă universală, adresându-se în egală măsură atât persoanelor fizice cât şi juridice. La sfârşitul anului 2009, banca avea o cotă de piaţă de 0,71%, clasându-se pe locul 21 . Evoluţia ei a fost relativ constantă, eventualele creşteri fiind anulate de dezvoltarea principalelor concurenţi. Datorită servciului de Info Center, MKB Romexterra Bank reuşeşte să domine calsamentul în acest domeniu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie Bancara MKB NexteBank.doc