Monografie Sistemul Bancar din Belgia

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Monografie Sistemul Bancar din Belgia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Bogdan Capraru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

I. Sistemul bancar belgian.pag.3
1. Istoric pag.3
2. Tipuri de institutii financiare.pag.4
3. Indicatori de apreciere pag.6
4. Tendinţe şi factori de influenţă pag.6
II. Banca Nationala a Belgiei pag.8
1. Istoricpag.8
2. Functiipag.9
3. Organizarea NBB pag.13
4. Instrumente si tehnici folosite pag.16
III. Exemple de banci din sistemul bancar belgian pag.17
1. BNP Paribas Fortispag.17
2. KBC pag.19
Bibliografie

Extras din document

I. SISTEMUL BANCAR BELGIAN

1. ISTORIC

Sistemul bancar a fost înfiinţai pe 05 mai 1850 şi de atunci pană în 1999 a funcţionat ca societate anonimă jucând un rol important în cadrul politicilor monetare şi economice a ţării, precum şi a stabilităţii economice generale ale Belgiei. După ce s-a alăturat Europei, funcţiile băncii cetrale au fost preluate de către Banca Centrală Europeană, aceasta controlând şi reglementând majoritatea funcţiilor şi operaţiunilor.

Sistemul bancar belgian este unul din cele mai eficiete sisteme din Europa. El este format din BancaCentrală, Comisia Bancară şi băncile comerciale.

Banca Centrală a Belgiei are un rol determinant în politica monetară, rol ce a fost preluat de Banca Europeană Centrală.

Comisia Bancară este ceacare supervizează activităţile instituţiilor financiare: bănci, companii de investiţii, companii de asigurări, etc.

Băncile comerciale a căror filiale şi sucursale funcţionează în cadrul centrelor comerciale şi financiare din numeroase ţări. Acestea utilizează sisteme moderne de realizare a tranzacţiilor bancare la nivel intern şi extern. De altfel, sediul SWIFT (un sistem de comunicare şi de transmitere reciprocă de informaţii între două bănci sau doi participanţi oarecare, sistem care permite şi plata electronică a dividendelor) se află la Bruxelles. În Belgia îşi desfăşoară activitatea o serie de bănci internaţionale de prim rang.

Băncile din Belgia oferă o gamă largă de servicii: curente şi economii, conturi, carduri de credit, investiţii bancare, credite ipotecare, alte imprumuturi, de asigurare.

Belgia are un număr foarte mare de filiale bancare pe cap de locuitor din lume şi de asemenea bănci virtuale, care funcţionează în întregime online, prin intermediul cărora se pot deschide conturi bancare. Toate băncile percep pentru produseleşsiserviciile oferite diverse taxe specifice. Cele mai multe bănci oferă o varietate de pachete pentru o taxă anuală care includ taxele pentru carduri bancare, acces la Internet banking, anumite operaţiuni la ATM-uri şi, de obicei o anumită formă de asigurare.

Sistemul bancar belgian se caracterizează printr-o puternică concentrare, evidenţiind faptul că un număr redus de bănci controlează în mare parte piaţa bancară.

2. TIPURI DE INSTITUŢII FINANCIARE

Tipurile de instituţii financiare variază de la o ţară la alta, acestea fiind grupate dupa mai multe criterii. Societaţile ce au ca activităţi principale dobandirea de participaţii sau desfăşoară alte activităţi specifice celor bancare sunt:

• Instituţiile de credit, incluzând şi: credit de consum, credit ipotecar, factoring, de finanţare a tranzacţiilor comerciale.

• Leasing financiar

• Tranzacţii de plată

• Emiterea şi administrarea mijloacelor de plată

• Garanţii şi angajamente

• Operaţiuni pe contul propriu sau în numele clienţilor: instrumente ale pieţei monetare; pieţele de schimb valutar; contractele futures financiare şi opţiuni; titluri de valoare.

• Participarea la emisiunea de titluri şi prestarea de servicii aferente lor.

• Consiliere pentru intreprinderi, cu privire la structura capitalului , strategia industrială şi aspectele de domeniul furnizorilor

• Intermediere pe pieţele interbancare

• Consultanţă în Management şi gestionarea averii

• Depozitarea şi administrarea valorilor mobiliarea

Sistemul bancar belgian identifică în structura sa patru categorii de bănci în raport de statutul juridic şi de specificul activităţii desfăşurate:

• Băncile comerciale, specific acestorafiind că pot accepta depozite la vedere sau la termen care nu depaşesc 2 ani, putând utiliza aceste resurse prin acordarea de credite sau efectuarea de plasamente;

• Casele de econemii private, în această categorie grupându-se acele instituţii care au ca rol atragerea de fonduri rambursabile pentru care se bonifică dobanda.

• Instituţii de credit de drept public, în această categorie fac parte 6 instituţii publice de credit instituite printr-o lege specială, având un rol bine determinat în cadrul economiei belgiene, astfel distingâdu-se: Credit Comercial Belgian; Casa de Economii; Societatea Naţională de Credit Industrial; Institut Naţional de Credit Agricol; Oficiul Central de Credit Ipotecar şi Casa Naţională de Credit Profesional;

• Alte instituţii de credit, sunt acele societăţi care funcţionează pe baza legii din 1964 cu privire la economiile publice, având ca obiect de activitate colectarea fondurilor rambursabile pe termene ce depaşesc 6 luni

Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie Sistemul Bancar din Belgia.doc