Monografie Sistemul Bancar din Canada

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3588
Mărime: 388.63KB (arhivat)
Publicat de: Eliza-Olivia Dragu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Capraru

Extras din referat

I. Sistemul bancar canadian

In 1817 era deschisa prima banca din Canada de un mic grup de negustori din Montreal. De atunci industria bancara a devenit un important contribuabil la dezvoltarea economiei atât prin asigurarea de locuri de munca cat si prin inovarea metodelor folosite in administrarea plasamentelor. Pana in secolul al 20-lea principala funcţie a unei bănci era sa accepte depozite si sa garanteze împrumuturi. In anii ce au urmat industria bancara a suferit transformări majore. Dezvoltarea afacerilor si schimbarea cererii venita din partea clienţilor alternând cu expansiunea rapida a comerţului internaţional a dus la introducerea unor oferte si servicii originale. In acelaşi tip băncile s-au confruntat cu o competiţie sporita din partea altor instituţii financiare, iar revizuirile făcute asupra „Actului Băncii Canadiene” din 1954 si 1967 au dat băncilor drepturile de a acorda împrumuturi si ipoteci. Următoarele schimbări asupra legislaţiei instituţiilor financiare din 1987 precum si principalele modificări suferite de Actul Bancar in 1992 au sporit competiţia permiţând băncilor sa opereze prin filiale. Sistemul bancar Canadian actual este unul matur , sofisticat si foarte receptiv.

In iulie 2002 erau 14 bănci autohtone, 33 de filiale străine si 20 de breşe străine care operau pe teritoriul Canadei. In total , aceste instituţii avea peste 1.7 trilioane de dolari in stăpânire, reprezentând peste 70% din totalul activelor deţinute de sectorul financiar Canadian. Primele 6 bănci autohtone deţinând peste 90% din aceasta suma.

Băncile Canadiene isi desfasoara activitatea printr-o larga reţea care cuprinde 8000 de breşe si aproape 18000 de bancomate ( ATM-uri) in toata tara. Canada are cel mai mare număr de bancomate din lume si beneficiază de cel mai ridicat nivel de penetrare a sistemelor electronice cum ar fi cardurile de debit, Internet banking si telephone banking. Inter anii 1997 si 2000 numărul utilizatorilor de Internet Banking înregistraţi la principalele 6 bănci ale sistemului ajungeau la peste 5.8 milioane. Telephone Banking, serviciu care permite clienţilor sa efectueze modificări asupra conturilor prin telefon a înregistrat peste 9.7 milioane de utilizatori.

Dimensiuni. Primele 6 bănci autohtone desfasoara un număr important de operaţiuni internaţionale. Acestea au urmărit oportunităţile de dezvoltarea pe piaţa bancara a Statelor Unite, unde isi concentrează activităţile asupra investiţiilor si a domeniului electronic. In acelaşi timp băncile canadiene au efectuat plasamente in cadrul pieţelor dezvoltate din America Latina, Asia, Caraibbe.

Din punct de vedere istoric, sistemul canadian bancar era organizat in cinci grupuri : bănci concesionare, instituţii de împrumut, cooperative de credit, companii de asigurări. Primele patru grupuri erau caracterizate după principalele activitati desfăşurate, după jurisdicţia sub care erau incorporate- federala, provinciala sau mixta. De exemplu băncile se afla sub jurisdicţie federala, in timp ce instituţiile de împrumut si companiile de asigurări de viata pot fi incluse atât in cadrul federal cat si provincial.

Băncile concesionare sunt controlate de guvern si au desfăşurat întotdeauna activitati comerciale. Începând cu anii 1950 au devenit o sursa principala de acordare a creditelor si ipotecilor. Uniunile de credit se muta in zonele comerciale.

Tradiţional, funcţiile instituţiilor financiare canadiene au fost separate. In ultimii ani insa separarea s-a estompat datorita penetrării principalelor activitati ale celorlate companii.

In limita dispozitiilor legale ,banca poate desfasura urmatoarele activitati :

-atragerea de depozite si alte fonduri rambursabile ;

-leasing financiar ;

-servicii de transfer monetar ;

-emiterea de garantii si asumarea de angajamente;

-tranzactii in cont propriu sau in contul altor clienti cu :instrumente de plata,valuta,contracte futures si options,instrumente avand la baza cursul de schimb si rata dobanzii,valori mobiliare ;

-intermediere pe piata interbancara ;

-pastarea in custodie si administraea de valori ;

-prestarea de servicii privind furnizarea de date si referinte in domeniul creditarii

In perioada postbelica sistemul bancar Canadian a cunoscut schimbari majore. Dupa o perioada de apus a legislatiei bancare aceasta a necesitatt o relansare, o actualizare. Drept dovada sunt amendamentele din 1954 ( a permis implicarea bancilor in afaceri cu ipoteci ), 1967 (eliminarea ratei dobanzii mai mare de 6 % la imprumuturile bancare), 1987 (deschidere de filiale in diferite suprafete financiare), 1987 (eliminarea barierelor intre banci si industria de securitate), 1992 (schimbari legislative in cadrul bancilor, marilor trust-uri si societatilor de asigurare) , 1997 (actualizarea legislatiei din 1992).

Preview document

Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 1
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 2
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 3
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 4
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 5
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 6
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 7
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 8
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 9
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 10
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 11
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 12
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 13
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 14
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 15
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 16
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 17
Monografie Sistemul Bancar din Canada - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Monografie Sistemul Bancar din Canada.doc

Te-ar putea interesa și

Sistemul Bancar Canadian

Capitolul 1 Sistemul Bancar din Canada 1.1 Scurt istoric Sistemul bancar din Canada a început să existe printr-un sistem bancar local odată cu...

Monografie - Sistemul Bancar din Canada

Capitolul I Descrierea Sistemului Bancar Canadian Sistemul bancar canadian este unul dintre cele mai eficiente şi sigure sisteme bancare din...

Sistemul Bancar din Canada

Capitolul 1. Descrierea sistemului bancar canadian 1. Prezentare istoric Sistemul bancar al unei ţări este definit prin reţeaua instituţiilor de...

Sistemul bancar din Canada

Capitolul I :Descrierea sistemului bancar din Canada Deoarece Canada deține mai mult de 8000 de sucursale dar și aproximativ 18 000 de automate...

Ai nevoie de altceva?