Obiective si Functiile FMI - Relatiile cu Tarile Membre

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Obiective si Functiile FMI - Relatiile cu Tarile Membre.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 28 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Anton Sorin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

1. Istoricul FMI 3
2. Obiectivele si funcţiile Fondului Monetar Internațional 5
2.1. Obiectivele FMI 5
2.2. Funcţiile FMI 6
3. Relaţiile FMI cu ţările membre. 12
3.1. Drepturi și obligații 12
3.2. Relaţia României cu FMI 14
Bibliografie 16
Anexa Nr.1 17
Anexa Nr.2 28

Extras din document

1. Istoricul FMI

Fondul Monetar Internaţional – FMI (International Monetary Fund – IMF) este o instituţie financiară internaţională care în prezent are 187 de ţări membre, fiind înfiinţată cu scopul de a promova cooperarea monetară internaţională, creşterea echilibrată a comerţului internaţional, folosirea forţei de muncă la niveluri înalte şi stabilitatea valutară a ţărilor membre care se confruntă cu dezechilibre ale balanţei de plaţi .

Bazele Fondului Monetar Internaţional au fost puse în iulie 1944 la Conferinţa Monetară şi Financiară de la Bretton Woods SUA, unde au participat 44 state. FMI a fost înființat oficial pe data de 27 decembrie 1945, moment în care primele 29 ţări semnează statutul său, începându-şi activitatea la 1 martie 1947 cu un număr de 39 ţări membre şi sediul general la Washington .

Numărul membrilor FMI a început să crească la sfârșitul anilor 1950 şi în timpul anilor 1960 când mai multe ţări africane au devenit independente şi au depus candidatura pentru aderare.

FMI are în prezent 187 de state membre, din cele 196 existente, singurele care nu au aderat fiind : Andorra, Nauru, Malta, Sahara de Vest, Cuba, Coreea de Nord, Liechtenstein, Vatican şi Taiwan . Pentru a deveni membru o ţară trebuie să aplice şi să fie acceptată de majoritatea membrilor existenţi .

România a devenit membru al FMI în anul 1972, făcând parte din grupul de ţări care include: Ucraina, Olanda, Cipru, Moldova, Israel, Armenia, Georgia, Bulgaria, Croația, Bosnia Herțegovina, Macedonia şi Muntenegru . În Consiliul Executiv al FMI, această grupă de ţări este reprezentată de un director executiv olandez – Age Baker, iar în Consiliul Guvernatorilor, România este reprezentată de Mugur Isarescu – guvernatorul Băncii Naţionale a României şi de Bogdan Alex Drăgoi – secretar de Stat din Ministerul Economiei şi Finanţelor cu responsabilităţi în domeniu .

Participarea Romaniei la Fondul Monetar Internaţional se apropie de 1.030,2 milioane DST, ce reprezintă 0,47 % din cota totală, iar puterea de vot a României este de 10.552 de voturi (0,48 % din total)

Fondul Monetar Internaţional este o instituţie internaţionala ce are drept scop ,,prevenirea politicilor economice dezastruoase care au contribuit la criza din anii ’30 şi este însărcinată să supravegheze sistemul monetar internaţional, prin eliminarea restricţiilor de schimb aplicabile comerţului de bunuri şi servicii” .

2. Obiectivele si funcţiile Fondului Monetar Internațional

FMI urmăreşte tendinţele şi performanţele economice globale, avertizează ţările membre de unele posibile probleme, oferă consiliere politică şi de finanţare pentru ţările membre aflate în dificultate şi de asemenea lucrează cu ţările în curs de dezvoltare pentru a le putea ajuta în reducerea sărăciei şi atingerea stabilităţii macroeconomice .

2.1. Obiectivele FMI

După Conferinţa de la Bretton – Woods, statutul FMI a fost modificat de 3 ori (I - 1969, II - 1976, III - 1992) şi conţine un număr de 31 de articole ce prezintă obiectivele funcţionării sale.

Articolul I al Statutului FMI evidenţiază obiectivele acestuia, obiective ce reflectă direcţiile principale ale activităţii :

• Promovarea cooperării monetare internaţionale – prin punerea la dispoziţia ţărilor membre a unui mecanism de colaborare şi consultare în ceea ce priveşte problemele monetare internaţionale ;

• Promovarea stabilităţii cursului de schimb, menţinerea între ţările membre a unor cursuri ordonate de schimb şi evitarea devalorizării monetare în scopuri concurenţiale ;

În statutul FMI era prevăzut faptul că un membru poate modifica valoarea paritară a monedei naţionale fără acordul FMI atăta timp cât ,,nu afectează tranzacţiile internaţionale ale celorlalţi membrii” .

• Sprijinirea expansiunii şi creşterii echilibrate a comerţului internaţional şi contribuirea la promovarea unor niveluri ridicate de ocupare a forţei de muncă şi de venituri reale şi dezvoltarea ramurilor productive din ţările membre ;

Fisiere in arhiva (1):

  • Obiective si Functiile FMI - Relatiile cu Tarile Membre.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR