Organizarea Interna a unei Banci

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Organizarea Interna a unei Banci.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sebastian Capraru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

1. Structura organizatorica a societatilor bancare 2
2. Conducerea si organizarea societatilor bancare 3
2.1 Principii generale 3
2.2. Membrii votanti 3
2.3. Adunarea Generala a actionarilor(AGA) 5
2.4. Consiliul de administratie 6
2.5. Comitetul de directie 7
2.6. Comisia de cenzori. 7
2.7. Conducerea curenta a Bancii. 8
3. Conducerea si organizarea unei banci pe cazul BNR 9
Bibliografie : 11
Cuprins : 12

Extras din document

Introducere

Bancile au luat fiinta cu multe secole in urma. La inceput , activitatea bancilor era limitata. Ele se ocupau doar cu pastrarea valorilor ce le erau incredintate si la executarea ordinelor de plataprimite de la clientii lor. Forma de organizarea si functionare a bancilor a fost realizata de Banca din Amsterdam in 1609 si apoi de Banca Angliei in 1694. In urma unui proces amplu de perfectionare si evolutie a acivitatilor financiar-bancare, bancile au un impact major asupra societatii.

O data cu evolutia bancilor , si structura organizationala a cunoscut transformarea si inca continua sa se transforme. In primele etape a aparitiei bancilor, organizarea era bazata pe autoritate si control , ceea ce conducea la o proiectare ierarhica tipica capitalismului industrial. Pe parcursul timpului s-a produs o mare schimbarea , ajungand la organizarea de tip matriceal. In statul modern , organizarea interna a bancii este de tip retea.

1. Structura organizatorica a societatilor bancare

Fiecare banca reprezinta o persoana juridica, realizata ca o societate bancara pe actiuni. Structura organizationala a societatilor bancare care isi desfasoara activitatea in territoriul unei tari consta in:

• Centrala bancii;

• Sucurasalele judetene si sucursala municipiului Bucuresti;

• Filiale ( care sunt subordonate sucursalelor) in unele orase ale tarii;

• Agentii , care pot fi subordonate filialelor sau chiar sucursalelor.

Sucursalele , filialele si agentiile sunt unitati operative. Ele efectueaza operatiuni bancare specifice societatilor bancare , reglementate prin lege si functionand pe baza aprobarilor Consiliului de Administratie a bancii respective.

Sucursalele, filialele si agentiile lucreaza direct cu clientii , acestia putand si atat persoane fizice cat si persoane juridice.

2. Conducerea si organizarea societatilor bancare

2.1 Principii generale

Conducerea si organizarea societatilor bancare se stabileste pe baza actului constitutiv, in conformitate cu legea bancara. De altfel , fiecare unitate bancara , isi desfasoara activitatea pe baza unui regulament propriu aprobat. Fiecare regulament propriu cuprinde: structura organizatorica, atributiile fiecarui departament cu relatiile dintre acestea, atributiile sucursalelor, etc.

Conducerea societatilor bancare este alcatuita din:

• Adunarea generala a actionarilor;

• Consiliul de administratie;

• Comitetul de directie;

• Comisia de cenzori;

• Conducatorii bancii.

2.2. Membrii votanti

Membrii votanti sunt membrii fondatori si cei asociati , care au platit cotizatia si o taxa de inscriere necesara la infiinatarea bancii. Ei sunt cei care au dreptul la vot si doar ei voteaza, si sunt detinatorii functiilor de conducere. Totodata, din cauza neplatei cotizatie pe o perioada de timp, drepturile lor de vot pot si suspendate. Daca vor sa-si redobandeasca dreptul lor de vot, pe baza unei cereri scrise, Consiliul poate decide daca redau dreptul la vot sau nu, doar dak sunt indeplinite conditiile de plata a cotizatiei.

Membrii bancii sunt 5 tipuri:

1. Membrii fondatori- persoane fizice romane care semneaza actul de constituire;

2. Membrii asociati – ei pot si bursieri , precum si alti tineri care vor sa urmeze o cariera in administratie publica. Pentru participare ca membru asociat ei trebuie sa isi exprime prin cerere dorinta de adeziune;

3. Membrii afiliati – alcatuiti din organizatii nonguvernamentale, cluburi sau orice foemra de organizatie cu sau fara personalitate juridica care isi exprima dorinta de afiliere. Acceptarea lor ca ,membru a unei banci trebuie aprobata de Consiliul de administratie si validati de Asociatia generala a actionarilor. Totusi ei nu primesc drept de vot si nici nu trebuie sa indeplineasca conditia de plata a cotizatiilor.

4. Membrii colaboratori – sunt deasemenea acceptati de Consiliu sau de Adunarea generala. Acesti membrii sunt persoane fizice care doresc sa participe la activitatile asociatiei. Nici ei nu primesc drept de vot si nu platesc cotizatia. Spre deosebire de membrii afiliati, membrilor colaboratori le este interzis dreptul de a detine functii de conducere.

5. Membrii onorifici – acesti membrii , pentru meritele sau pentru serviciile lor exceptionale aduse asociatiei, sunt propusi de Consiliu si primesc aceasta calitate la aprobarea Adunarii Generale. Ei au aceleasi drepturica si membrii colaboratori insa ,daca inainte de dobandirea acestui statut aveau drept de vot, isi pastreaza aceast drept is dupa dobandirea acestui statut. Din randul lor se alege presedintele onorific.

Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Interna a unei Banci.doc