Organizarea si Functionarea Pietei Financiare in Cipru

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Organizarea si Functionarea Pietei Financiare in Cipru.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Capraru Bogdan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

CAP 1. Caracteristicile pieţei financiare din Cipru 4
CAP 2. Componentele pieţei financiare din Cipru 4
2.1 Piaţa bancară 4
2.2 Piaţa titlurilor de valoare 10
2.3 Piaţa asigurărilor 14
Concluzii 18
Bibliografie 20

Extras din document

Organizarea şi funcţionarea pieţei financiare în Cipru

CAP 1. Caracteristicile pieţei financiare din Cipru

Piaţa financiară din Cipru este formată din câteva segmente care au o semnificaţie importantă asupra economiei, fiind într-o permanentă dezvoltare şi deţine un potenţial ridicat pentru a deveni una dintre cele mai importante pieţe internaţionale.

Sistemul financiar din Cipru este modern, diversificat şi integrat destul de mult în pieţele financiare internaţionale. Implicarea firmelor şi instituţiilor de credit pe piaţa financiară, de capital şi cea a asigurărilor este reglementată conform normelor juridice de înfiinţare şi funcţionare.

Principalii operatori ai pieţei financiare din Cipru sunt: Banca Centrală a Ciprului, insituţiile de credit/ bănci, diferite instituţii financiare, de investiţii, brokeri pe piaţa de capital şi companiile de asigurări şi reasigurări.

Sistemul financiar cipriot este modern, competitiv şi armonizat cu pieţele financiare internaţionale, fapt dovedit de liberalizarea mişcărilor de capital în cadrul UE ce a condus la obţinerea de finanţări din afara ţării, dar şi de creşterea gradului de lichiditate şi transparenţă a pieţei cipriote.

CAP 2. Componentele pieţei financiare din Cipru

2.1 Piaţa bancară

Cipru se caracterizează printr-o economie de piaţă liberală. Competitivitatea internaţională a ţării, ca locaţie de afaceri s-a consolidat odată cu aderarea în 2004 la UE, prin promovarea pe pieţele financiare a serviciilor publice.

Sectorul bancar este compus din două niveluri: la nivel local, băncile comerciale active, filiale şi sucursale ale băncilor străine, care sunt supravegheate de Banca Centrală a Ciprului şi Cooperativele instituţiilor de credit, supravegheate de Autoritatea de Supraveghere şi Dezvoltare a societăţilor de credit cooperatiste. Odată cu adoptarea mondei Euro la 1 ianuarie 2008, obiectivul principal al Bancii Naţionale a Ciprului este supravegherea sistemului bancar şi menţinerea stabilităţii financiare.

Referitor la sectorul bancar, Cipru deţine o serie de bănci cu renume important pe acest segment de piaţă, precum: Banca Centrală a Ciprului, Marfin Popular Bank (fosta Cyprus Popular Bank), Hellenic Bank, Asociaţia Băncilor comerciale din Cipru, BNPI Cipru IBU, Laiki Bank (Popular Bank), Cooperativa Banca Centrală.

Banca Centrală din Cipru a fost înfiinţată în 1963, la scurt timp după ce Cipru şi-a câştigat independenţa, ca instituţie autonomă, în concordanţă cu Legea Băncii Centrale a Ciprului din 1963 şi cu acte relevante din Constituţie. Astăzi, banca este guvernată de Legea Băncii Centrale din Cipru din 2002-2007, care asigură independenţa băncii, iar principalele funcţii ale Băncii Centrale sunt punerea în aplicare a deciziilor de politică monetară ale Băncii Centrale Europene, deţinerea şi administrarea rezervelor internaţionale oficiale, promovarea, reglementarea şi supravegherea bunei funcţionări a operaţiunilor sistemului de plăţi şi de decontare şi menţinerea stabilităţii sistemului financiar.

Conform raportului anual al Băncii Centrale a Ciprului, constatăm, în ceea ce priveşte activitatea bancară, o creştere a creditelor acordate societăţilor nefinanciare cu 9,3 % în decembrie 2009 comparativ cu 22,7 % în aceeaşi lună a anului 2008. Această încetinire a fost neîntreruptă din septembrie 2008, când creşterea creditului a ajuns la 28,3 %. Expansiunea creditului pentru gospodăriile casnice a încetinit la 8,8 % în decembrie 2009, comparativ cu 17,6 % în decembrie 2008. Creditele pentru locuinţe au crescut cu 11,5 % în decembrie 2009 comparativ cu 22,2 % în aceeaşi lună a anului 2008. Creditul de consum a crescut cu 7,5 %, comparativ cu 13,9 % în ultimul an, în timp ce celelalte credite au crescut cu 5,7 % în timpul anului 2009 comparativ cu 14,4 % în 2008.

Creditele pentru construcţii, imobliare, închirieri şi activităţile de afaceri cu crescut cu doar 3,4 % în anul 2009, comparativ cu 42 % în anul precedent, aceste sectoare reprezentând 24,4 % din totalul împrumuturilor acordate. Creşterea creditelor din sectorul pieţelor en gros şi din sectorul comercial a fost redusă de 1,1 % în 2009, comparativ cu o creştere de 26,4 % în 2008.

Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Functionarea Pietei Financiare in Cipru.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “ALEXANDRU IOAN CUZA” IASI FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR MASTER BANCI SI PIETE FINANCIARE