Piata Asigurarilor de Bunuri

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Piata Asigurarilor de Bunuri.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

PIATA ASIGURARILOR DE BUNURI SI PERSOANE

Piata asigurarilor: trasaturi definitorii

Piata asigurarilor reprezinta un segment de piata cu o dubla finalitate: pe de o parte apararea interesului general al eliminarii pagubelor materiale ca urmare a producerii - aparitiei unor riscuri pe diferitele argumente de piata - domenii de activitate, iar pe de alta parte desfasurarea pe principii economice a unor activitati ecnomice speciale, evenimente sociale; prestarile de servicii de asigurare.

Ca orice alta piata, si piata asigurarilor este compusa din cele trei elemente esentiale: oferta, cerere, pret.

Oferta de produse si servicii de asigurare este realizata de catre S.C. de sigurari si reasigurari, constituite în conformitate cu Legea nr. 31/1990 - Legea generala privind constituirea S.C., inclusiv Legea nr. 47/1991 privind regimul activitatii de asigurare. Legea privind constuirea, organizarea si functionarea S.C. din domeniul asigurarilor enumera 10 categorii de asigurari pe care aceste societati le pot practica în tara noastra; asigurari de viata, de persoane, altele decât cele de viata, de autovehicole, maritime si de transport, de aviatie, de incendiu si alte pagube la bunuri, de raspundere civila, de credite si garantii, de pierderi financiare din riscuri asigurate, agricole.

Cererea de produse si servicii de asigurare este o necesitate av2nd în vedere multiplele masuri care - obiectiv si/sau subiectiv - pot apare si genera pagube în viata economica. Solicitantii de astfel de asigurare sunt S.C. cu capital public sau privat din tot mai multe domenii ale vietii economice. O varianta de reprezentare grafica a pietei asigurarilor în tara noastra se poate observa în figura din pagina urmatoare:

PIATA ASIGURARILOR

Obiectivele primordiale în asigurarea tranzactiilor comerciale pe piata asigurarilor constau, pe de o parte, în identificarea riscurilor potentiale care pot apare si produce pagube - daune diferitelor tranzactii comerciale si care trebuie acoperite, iar pe de alta parte prevenirea producerii evenimentelor/diminuarea efectelor negative, concomitent cu evaluarea si acoperirea pagubelor efectiv produse.

Fata de aceste imperative de ordin general, operatorii de asigurari de pe piata de specialitate concep activitatea în conformitate cu anumite principii si exigente manageriale moderne si eficiente, dintre care:

1. principiul raspunderii proportionale;

2. principiul primului risc;

3. principiul raspunderii limitate;

4. principiul raspunderii solidare.

Conform principiului raspunderii proportionale, despagubirea se calculeaza în aceeasi proportie fata de paguba în care se afla suma asigurata fata de valoarea bunului asigurat.

Se utilizeaza relatia de calcul:

, unde simbolurile au urmatoarea semnificatie:

x = despagubirea de asigurare, ce va fi primita;

a = cuantumul daunei;

b = suma asigurata;

c = evaluarea de asigurare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Asigurarilor de Bunuri.doc