Piata Asigurarilor in Romania intre Anii 2007-2009 si Strategii ale Acestora pentru Anii 2007-2011

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Piata Asigurarilor in Romania intre Anii 2007-2009 si Strategii ale Acestora pentru Anii 2007-2011.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Capitolul I
I.1 Caracteristici Generale ale Pietelor de Asigurare 3
Capitolul II
II.1 Evolutia Pietei de Asigurari in 2007 4
II.2 Capitalul Social al Societatilor de Asigurare 5
Capitolul III
III.1 Evolutia Pietei de Asigurari in 2008 6
III.2 Capitalul social al societatilor de asigurare 7
III.3 Top 10 societati de asigurare in functie de primele brute subscrise 8
Capitolul IV
IV.1 Piata asigurarilor din Romania in primul trimestru din 2009 10
IV.2 Top 10 societati de asigurare in functie de primele brute subscrise 11
Capitolul V
Strategia Comisei de Supraveghere a Asigurarilor pentru perioarda 2007-2011 14

Extras din document

Capitolul I

I.1 Caracteristici Generale ale Pietelor de Asigurare

Piata de asigurare reprezinta un cadru in care se desfasoara operatiuni de asigurare numai pe baze contractuale. Aici se intalnesc cererea de asigurare, venind din partea persoanelor fizice si juridice care doresc sa incheie diferite tipuri de asigurari si oferta de asigurare, ce vine din partea persoanelor juridice, organizatii, societati specializate, care sunt autorizate sa functioneze in domeniul asigurarilor si sa desfasoare o astfel de activitate, bineinteles, sub raport financiar. Denumirea de piata este valabila atat pentru tarile in care functioneaza mai multe organizatii de asigurare, fiind o piata concurentiala, dar si pentru tarile unde exista doar o astfel de organizatie, existand o singura oferta de asigurare.

Dimensiunea pietei de asigurari are ca element hotarator cererea de asigurare care este determinata de puterea economica a persoanelor fizice si juridice asigurabile, pe de o parte si de convingerea acestora de utilitatea asigurarii oferite de organizatiile specializate. Cererea de asigurare consta in contracte de asigurare, dupa ce aceasta s-a confruntat cu oferta.

Marimea pietei de asigurare depinde de mai multi indicatori, cum ar fi: numarul contractelor incheiate in perioada de referinta, numarul politelor active, valoarea anuala a primelor de asigurare, cuantumul sumelor asigurate in perioada de referinta si valoarea totala a angajamentelor asumate de societatile de asigurare la un moment dat.

Cererea de asigurare de persoane, bunuri si raspundere civila vin din partea persoanelor fizice doritoare de incheierea unor contracte de asigurare pentru protectia lor si a familiilor lor, dar si din partea persoanelor juridice (unitati economice care doresc sa ofere securitatea angajatilor in caz de accidente sau boli profesionale). Cererea asigurarii de bunuri si raspundere civila vine din partea persoanelor juridice (intreprinderi de tot felul, institutii publice, organizatii fara scop lucrativ etc), interesate in protejarea activelor de care dispun impotriva pericolelor care le ameninta si a raspunderilor civile legale fata de terti.

Oferta de asigurare vine din partea societatilor comerciale de asigurare, cu capital privat, de stat sau mixt, din partea organizatiilor mutuale de asigurare si de tontine.

Societatile comerciale de asigurare, fie cu capital privat, de stat sau mixt, urmaresc obtinerea de profit si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Ele trebuie sa respecte avizele si normele organului de stat insarcinat cu supravegherea asigurarilor.

Organizatiile de asigurare de tip mutual nu urmaresc obtinerea de profit, ci intrajutorarea membrilor lor si se desfasoara pe baza principiului mutualitatii. Fiecare membru are calitatea de asigurat si asigurator. Ca asigurat fiecare membru al grupului participa la formarea fondului comun de asigurare, cu contributia ce i-a fost stabilita. Cu acest fond sunt acoperite daunele suferite la asigurarile de bunuri si raspundere civila si sunt platite sumele asigurate la asigurarile de persoane.

Tontinele, sunt asociatii constituite pe o perioada determinata de timp, in care membrii contribuie la fondul comun cu o cotizatie anuala, care variaza in functie de varsta. Dupa ce termenul expira, sumele constituite din cotizatii pe parcursul perioadei determinate se impart intre membrii supravietuitori. Asociatii asemanatoare se organizeaza si pentru cazurile dedeces.

Legatura dintre asigurat si asiguratori se realizeaza direct prin personalul de specialitate al societatilor comerciale de asigurari, apoi se realizeaza prin intermediul membrilor organizatiilor de asigurare mutuala sau prin agentii intermediari( brokeri).

Capitolul II

II.1 Evolutia Pietei De Asigurari În 2007

Anul 2007 va rămâne unul de referinţă pentru România, ca fiind anul aderării la Uniunea Europeană. Pentru industria asigurărilor din România, 2007 a însemnat totodată aniversarea a 15 ani de supraveghere şi control a unei pieţe libere şi concurenţiale.

Pentru companiile din domeniu, 2007 a fost un an plin din punct de vedere al cesiunilor de acţiuni, al fuziunilor, transferurilor de portofolii şi infuziilor de capital. Astfel, mai mult de jumătate din societăţile de asigurare existente au operat majorări de capital social, aportul de capital nou adus în 2007 depăşind 150 milioane euro.

Schimbările produse în structurile de acţionariat şi infuziile de capital operate au reprezentat nu numai oportunităţi de vânzare preponderent pentru acţionarii români, ci şi o consolidare a companiilor pe fondul intensificării concurenţei venite de peste hotare în baza paşaportului european al liberei circulaţii a serviciilor.

Astfel, numai în cursul anului 2007, 168 de societăţi de asigurare autorizate în alte state membre şi-au anunţat intenţia de a desfăşura activitate pe teritoriul României, în baza liberei circulaţii a serviciilor, iar alte două, în baza dreptului de stabilire. Numărul intermediarilor autorizaţi în alte state membre pentru care CSA a fost notificată că doresc să desfăşoare activitate în România este şi mai mare, respectiv de 482.

Paşaportul european a funcţionat şi în sens invers, dinspre România spre Uniunea Europeană. De acesta s-au folosit, până la sfârşitul anului 2007, 4 societăţi de asigurare autorizate în România, iar exemplul acestora a fost urmat şi de alte societăţi în prima parte a anului 2008.

În domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto, anul 2007 a reprezentat totodată primul an de liberalizare totală a tarifelor de primă şi de vânzare a poliţelor cu valabilitate extinsă. Tot în acest domeniu, consider că este importantă şi reuşita CSA de a stopa vânzările de asigurări RCA în stradă şi în locuri amenajate necorespunzător, fenomen care, din păcate, timp de mulţi ani nu a făcut decât rău imaginii industriei de asigurări.

De asemenea, este deja cunoscut faptul că din 2007, asigurătorii români aplică modelul de solvabilitate I, prevăzut de directivele europene actuale, model care ţine cont de dimensiunea capitalurilor proprii, iar în cadrul acestora, alături de capitalul social, rezultatul financiar – profit sau pierdere, după caz – poate face diferenţa.

Şi piaţa de brokeraj în asigurări a fost la fel de dinamică, înregistrându-se numeroase majorări de capital, cesiuni de acţiuni şi părţi sociale. Această activitate s-a dovedit a fi una profitabilă la nivelul întregii pieţe şi, din acest punct de vedere, în creştere semnificativă faţă de anul anterior.

Dintre măsurile hotărâte de acţionarii unor societăţi în cursul anului 2007, enumerăm: societatea Asirom Concordia S.A. a transferat întregul portofoliu de asigurare societăţii ASIROM S.A. (retrăgându-i-se autorizaţia de funcţionare ca societate de asigurare), societatea NBG Asigurari S.A. a fuzionat cu societatea Garanta S.A.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Asigurarilor in Romania intre Anii 2007-2009 si Strategii ale Acestora pentru Anii 2007-2011.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA „ALEXANDRU IOAN CUZA”, IASI Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Iasi