Piata Financiara din Cipru

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Piata Financiara din Cipru.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Capraru B.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

1. Piaţa financiară – concept si organizare.1
2. Piaţa financiară în Cipru .3
2.1 Piaţa bancară .3
2.2 Piaţa titlurilor de valoare.6
2.3 Piaţa asigurărilor.8
3. Concluzii .12
4. Bibliografie .13

Extras din document

Cap 1. Piata Financiară - concept şi organizare

Piaţa financiară, mai mult sau mai puţin dezvoltată, exista in orice economie de piata şi reprezintă locul unde se întâlneşte oferta cu cererea de fonduri financiare.

Piaţa financiară este formată din urmatoarele componente: piata bancara (sau piaţa creditului), piata titlurilor financiare (sau piaţa financiară în sens restrâns)si piata asigurărilor.

Piaţa bancară (piaţa creditului) priveşte relatia de credit având la bază active financiare fără caracter negociabil - disponibilităţile băneşti sunt atrase la bănci şi apoi utilizate de către acestea pentru creditarea celor în căutare de fonduri (finanţare indirectă).

Piaţa financiară în sens restrâns (piaţa titlurilor financiare) este structurată în piaţa monetară şi piaţa de capital. Pieţele monetare sunt specializate în tranzacţii cu titluri pe termen scurt (până la 1 an) cum ar fi: depozite bancare, cecuri, bilete la ordin, certificate de depozit, cambii şi altele. Preţul dreptului de a utiliza fondurile oferite astfel pe piaţa monetară este reprezentat în principal de dobândă.

Pieţele de capital sunt specializate în domeniul tranzacţiilor cu active financiare pe termen mediu şi lung. Aceste titluri financiare sunt reprezentate în principal de acţiuni şi obligaţiuni. Pe piaţa de capital apare o relaţie directă între posesorul de fonduri (investitorul) şi cel aflat în căutare de resurse financiare şi care va emite titluri, urmând ca în schimb să primească fondurile de care are nevoie.

Zona Europei Centrale si de Est este percepută ca o zonă cu risc ridicat, transparenţă redusă, lichiditate scăzută, şi în general o evoluţie dezamăgitoare în ultimii ani.

Economia Ciprului este una prospera dar care este extreme de sensibila la socurile externe.

Rate de creştere neregulata în anii 1990 reflecta vulnerabilitatea economiei cauzate de instabilitatea politică pe insulă şi fluctuaţiile în condiţiile economice din Europa de Vest. Politica economică în partea de sud este axat pe care îndeplinesc criteriile de admitere la Uniunea Europeană.

Economia cipriotă are aproximativ o cincime a populaţiei şi o treime din PIB-ul pe cap de locuitor din sud. Deoarece este recunoscuta doar de Turcia, aceasta a avut dificultăţi de mult amenajarea a finanţarii externe, şi de aceea firmele străine au ezitat să investească acolo.

Economia rămâne în mare măsură dependentă de agricultură şi de servicii guvernamentale, care utilizează împreună aproximativ jumătate din forţa de muncă. Pentru a compensa slăbiciunea economiei, Turcia oferă ajutoare directe şi indirecte în turism, educaţie, industrie, etc

În cadrul acestui sistem de promovare a sectorului privat, cu intervenţia guvernamentală limitate, utilizarea raţională a resurselor naturale, încurajarea investiţiilor care generează o valoare adăugată ridicată şi a ocupării forţei de muncă păstra prioritatea şi importanţa lor, este foarte importanta

Extreme de dezvoltat este si sitemul legislative al acesteia ceea ce nu face decat sa fie un punct forte si un pilon de sustinere in realizarea acestui obiectiv al promovarii pietei financiare din Cipru.

Deasemenea si posibilitatea investitiilor straine pe teritoriul tarii este foarte bine dezvoltat si are o mare deschidere catre numeroase firme cu un potential financiar ridicat. Acest tip de piata libera este sintagma care atrage cel mai mult investitiile atat din interiorul tarii dar si multi potentiali investitori din exterior.

Piata financiara a suportat schimbari semnificaticative in anul 1997 atunci cand guvernul aproba sa se realizeze inevstitii cu capital privat in proportie de 100% in anumire domenii lucru care a dus la o crestere semnificativa a pietei. Drept urmare a fost necesara si o revizuire la nivel legislative pentru a nu intra in contradictie cu aceasta in momentul in care se ofera aceasta posibilitate investitorilor straini. Aceste reglementări noi sunt foarte flexibile şi a încurajat de investiţii.

Reforma fiscală din 2002 sa dovedit a fi foarte important în acest context, deoarece le-a redus rata de impozitare directă.

Un alt segment care a suferit schimbari majore a fost cel bancare care a urmat o dezvoltare pozitiva si direct implicate in activitatile la nivel eurupean. Ţară a eliminat, de asemenea, restricţiile, care au fost impuse cu privire la tranzacţiile internaţionale

Politica monetară a ţării a jucat un rol major în controlul ratei inflaţiei

Cap 2 Piaţa financiară din Cipru

Piaţa financiară este formată din mai multe segmente cu o semnificaţie importanta asupra economiei , este într-o permanenţă dezvoltare şi deţine un potenţial suficient pentru a deveni una din cele mai importante pieţe internationale. Are toate resursele necesare să poată să işi atingă acest scop.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Financiara din Cipru.doc

Alte informatii

Prezentat in cadrul FEAA