Principalele Etape și Evoluții a Băncii JP Morgan Chase

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1887
Mărime: 184.09KB (arhivat)
Publicat de: Zenobia Toma
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Istoric 3
  3. Structura J.P.Morgan Chase 5
  4. Impactul crizei economice asupra JP Morgan Chase Bank 6
  5. Concluzii 7
  6. Bibliografie 8

Extras din referat

INTRODUCERE

JP MORGAN CHASE este una dintre cele mai vechi instituţii din Statele Unite ale Americii, fiind deasemenea una din cele mai respectate instituţii din lume.

Cu o istorie ce datează de peste 200 de ani, JP Morgan Chase este un important furnizor de servicii financiare, cu active de 2 triliarde de dolari şi cea mai mare capitalizare de piaţă. Deasemenea se află în topul instituţiilor bancare din SUA cu cel mai mare depozit bancar, mai exact pe locul 3 după Wells Fargo şi Bank of America. Aceasta îşi desfăşoară activitatea în mai mult de 60 de ţări, având peste 200000 de angajaţi.

Istoric

JPMorgan Chase este rezultatul combinării mai multor mari companii bancare americane în ultimul deceniu, inclusiv Chase Manhattan Bank, JP Morgan & Co, Bank One, Bear Stearns şi Washington Mutual.

În 1991, Chemical Banking Corporation, o bancă ce a reuşit în mai multe momente din istoria ei să fie cea mai mare bancă din SUA din punctul de vedere al activelor sau al depozitelor bancare, a fuzionat cu Manufacturers Hanover Corporation, păstrând numele de Chemical Banking Corporation.

În 1996, Chemical Banking Corporation a achiziţionat Chase Manhattan Bank, care a fost afectată de colapsul imobiliar de la începutul anilor 1990. În anii 1970 şi 1980, Chase Manhattan Bank reprezenta una dintre cele mai mari şi prestigioase bănci, cu poziţii de conducere în sindicatele de creditare, trezorerie şi servicii cu titluri de valoare, carduri de credit, ipoteci şi servicii financiare cu amănuntul. În urma acestei fuziuni s-a format banca cu cele mai multe active pe piaţa din Statele Unite ale Americii.

În 1998, au loc alte fuziuni. Mai întâi între Bank One Corporation şi Chicago NBD, păstrând numele de Bank One Corporation, iar apoi cu Louisiana's First Commerce Corporation. Astfel Bank One Corporation a devenit cea mai mare firmă de servicii financiare din Midwest, a patra bancă ca mărime din SUA şi cel mai mare emitent din lume a cardului de credit Visa.

În anul 2000, Chase Manhattan Corporation a fuzionat cu JP Morgan& Company, având loc de fapt combinarea a patru dintre cele mai vechi şi mai mari instituţii bancare din New York City (JP Morgan& Co, Chase Manhattan Corporation, Chemical Banking Corporation şi Manufacturers Hanover Corporation), într-o firmă numită JP Morgan Chase & Co.

House of Morgan a fost redenumită în 1895 JP Morgan& Company, iar patrimoniul acesteia se bazează în principal pe parteneriatul dintre Drexel, Morgan & Co. Se poate argumenta că JP Morgan& Co a fost cea mai influetă instituţie financiară a epocii sale, deoarece aceasta a finanţat formarea Statelor Unite Steel Corporation, care a devenit prima corporaţie din lume cu un profit de miliarde de dolari. În 1895, JP Morgan & Co a furnizat guvernului Statelor Unite 62 milioane dolari în aur pentru a plăti o emisiune de obligaţiuni şi a restabili surplusul de trezorerie de 100 milioane dolari. În 1892, compania a început să finanţeze New York, New Haven şi Hartford Railroad şi a făcut numeroase achiziţii prin care a devenit transportatorul feroviar dominant în New England. Deşi numele său a fost mare, Morgan a deţinut doar 19% din activele Morgan.

Construit în 1914, 23 Wall Street a fost cunoscut sub numele de "House of Morgan," şi timp de decenii sediul băncii a fost adresa cea mai importantă pentru finanţele americane. La ora prânzului, pe 16 septembrie 1920, un terorist cu bombă a explodat în faţa băncii, rănind 400 şi ucigând 38. După 20 de ani de anchetă FBI a închis cazul deoarece nu a găsit făptaşii ce au declanşat bombardamentele.

Aceste fuziuni au culminat în luna iulie 2004 cu unirea băncii JP Morgan Chase & Co cu Bank One Corporation, pentru a forma astăzi JPMorgan Chase & Co. Revista Fortune a declarat că "afacerea a fost foarte laudată" de către analiştii de investiţii. Deasemenea, New York Times a declarat că fuziunea "va realinia peisajului concurenţial pentru bănci", prin unirea de investiţii şi abilităţile comercial-bancare ale băncii JP Morgan Chase cu punctele forte de consum bancar al băncii Bank One.

În 2008 JPMorgan a achiziţionat Bear Stearns Companies Inc.,întărindu-şi capacităţile pe o gamă largă de întreprinderi, brokeraj şi distribuire de energie în întreaga lume. Tot în 2008, JPMorgan Chase & Co a achiziţionat depozitele, activele şi anumite operaţiuni bancare ale Washington Mutual (WaMu). Această achiziţie a extins reţeaua de sucursale a băncii Chase în California, Florida şi Washington şi a creat a doua reţea a naţiunii ajungând la 42% din populaţia SUA. Achiziţia a extins, deasemenea, reţeaua de sucursale a băncii Chase şi în alte state, inclusiv Georgia, Idaho, Oregon şi Nevada

Preview document

Principalele Etape și Evoluții a Băncii JP Morgan Chase - Pagina 1
Principalele Etape și Evoluții a Băncii JP Morgan Chase - Pagina 2
Principalele Etape și Evoluții a Băncii JP Morgan Chase - Pagina 3
Principalele Etape și Evoluții a Băncii JP Morgan Chase - Pagina 4
Principalele Etape și Evoluții a Băncii JP Morgan Chase - Pagina 5
Principalele Etape și Evoluții a Băncii JP Morgan Chase - Pagina 6
Principalele Etape și Evoluții a Băncii JP Morgan Chase - Pagina 7
Principalele Etape și Evoluții a Băncii JP Morgan Chase - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Principalele Etape si Evolutii a Bancii JP Morgan Chase.doc

Te-ar putea interesa și

Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii

Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii Început de istorie - 1700 şi 1800 În 1781, un act al Congresului Statelor Unite a stabilit prima...

Ai nevoie de altceva?