Produse si Servicii Bancare Oferite de Sistemul Bancar Romanesc

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Produse si Servicii Bancare Oferite de Sistemul Bancar Romanesc.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

INTRODUCERE

Bancile erau privite de obicei ca o ruda neinsemnata a marilor banci de investitii si brockerage. Aceasta nu mai e de actualitate. Bancile se misca acum intr-o sfera larga de activitati, cum ar fi banci de investitii, fonduri mutuale si brockerage.

Dezvoltarea tehnicii de calcul din ultimele decenii a influentat direct metodele si tehnicile utilizate in domeniul financiar bancar. In tarile avansate volumul tranzactiilor efectuate utilizand mijloace electronice detine ponderea cea mai mare. In ultimii ani, un numar din ce in ce mai mare de societati bancare romanesti adopta metode de plata moderne.

Principalele metode moderne de plata utilizate sunt:

- platile cu card;

- schimbul electronic de date financiare;

- home banking;

- internet.

Lucrarea de fata “Produse si servicii bancare moderne oferite de sistemul bancar romanesc” are ca scop prezentarea in detaliu a acestor produse bancare moderne luand ca exemplu banca Raiffeisen Bank.

CAP. I:PRODUSE SI SERVIICII BANCARE MODERNE OFERITE DE SISTEMUL BANCAR ROMANESC

1.1 Aspecte generale

Dupa cum s-a vazut, in bancile romanesti exista o mare varietate de sisteme informatice, utilizarea serviciilor bancare bazate pe tehnici moderne este inca intr-un stadiu incipient. Acest lucru poate constitui un avantaj deoarece se pot alege de la bun inceput solutiile optime verificate de practica bancara internationala. Implementarea metodelor moderne in activitatea bancara romaneasca necesita nu doar eforturi financiare deosebite.

Trebuie depasite mentalitati care inca mai persista atat la nivelul factorilor decizionali, cat si la nivelul consumatorului de servicii bancare. Din pacate, inca sunt infiintate sedii noi de unitati bancare care sunt dotate de la bun inceput cu sisteme pneumatice de transmitere a documentelor intre contabilitate si casierie, in conditiile in care cu aceleasi fonduri se poate achizitiona o retea locala de calculatoare.

Introducerea metodelor moderne in sistemul bancar trebuie sa fie rezultanta a doua tendinte convergente. Pe de o parte, societatile bancare urmaresc cresterea operativitatii prin introducerea tehnicii de calcul si a metodelor moderne. Infiintarea unor noi societati bancare si extinderea ariei de cuprindere a celor existente, in conditiile in care numarul clientilor - agentilor economici - ramane relativ constant, accentueaza caracterul concurential al activitatii bancare. Pe de alta parte, un rol determinant revine Bancii Nationale a Romaniei care are puterea oferita de lege pentru a impune societatilor bancare niveluri minimale privind dotarea tehnica si serviciile bancare oferite.

Principalele metode moderne de plata utilizate sunt:

- platile cu card;

- schimbul electronic de date financiare;

- home banking;

- internet

1.2 Conceptul de produse si servicii bancare-generalitati

Bancile comerciale constituie o veriga principala a sistemului financiar. Ele sunt institutii ale sistemului financiar si de creditare a economiei de tranzitie. Bancile sunt societati pe actiuni cu caracter universal; pot realiza toate produsele si serviciile pentru toate sectoarele economiei nationale. In aceasta perioada de tranzitie este necesara diversificarea activitatii bancare din urmatoarele motive:

1.Concurenta altor banci

2. Nevoia de apropiere a bancilor din partenerii pe care ii serveste

3. Cresterea rolului bancilor in economia de piata

4.Diversificarea activitatilor economice

5.Gasirea de noi forme de atragere a resurselor banesti necesare bancilor comerciale

Fisiere in arhiva (1):

  • Produse si Servicii Bancare Oferite de Sistemul Bancar Romanesc.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA ”SPIRU HARET” FACULTATEA DE FINANŢE ŞI BĂNCI BLAJ SPECIALIZAREA FINANŢE ŞI BĂNCI CENTRUL TEHNOLOGIC CLUJ-NAPOCA