Proiecte si Fonduri ale Uniunii Europene

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Proiecte si Fonduri ale Uniunii Europene.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Irina Bilan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Cap. 1: PROIECTE SI FONDURI ALE UNIUNII EUROPENE POSTINTEGRARE

Fondurile si programele postintegrare au fost concepute cu scopul de a elimina disparitatile economice, sociale, etc. intre regiuni. O data cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a devenit mai usor accesul tarii noastre la aceste programe si fonduri, insa in acelasi timp a crescut mult si necesitatea obtinerii lor, pentru a atinge standardele impuse de Uniunea Europeana.

Fonduri si programe ale Uniunii Europene:

- 14 domenii pot atrage finantare UE:

14 domenii pot fi finantate din fondurile structurale si de coeziune ale UE:

- Cercetare si dezvoltare tehnologica

- Informatizarea societatii

- Transport

- Energie

- Protectia mediului si prevenirea riscului

- Turism

- Cultura

- Regenerare urbana si rurala

- Suport pentru companii si antreprenori

- Acces la locuri de munca stabile

- Incluziune sociala pentru persoane defavorizate

- Dezvoltarea capitalului uman

- Investitii in infrastructura sociala, inclusiv cea de sanatate si educatie

- Promovarea dezvoltarii parteneriatului

- Fonduri structurale si de coeziune :

Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) este reglementat prin Regulamentul nr 1080/2006 al Consiliului Uniunii Europene si al Parlamentului European si sustine dezvoltarea economica durabila la nivel regional si local in domenii precum: cercetare si dezvoltare tehnologica, inovare si antreprenoriat; societatea informationala; IMM-uri; protectia mediului, turism, energie.

Fondul Social European (FSE) este reglementat prin Regulamentul numar 1081/2006 al Consiliului Uniunii Europene si al Parlamentului European si contribuie la sporirea adaptabilitatii fortei de munca si a intreprinderilor; cresterea accesului pe piata fortei de munca; prevenirea somajului, prelungirea vietii active; cresterea gradului de participare pe piata muncii a femeilor si a imigrantilor; prijinirea incluziunii sociale a persoanelor dezavantajate si combaterea desriminarii.

Fondul de coeziune: este reglementat prin Regulamentul numar 1084/2006 al Consiliului Uniunii Europene si finanteaza proiecte in domeniul protectiei mediului, retelelor de transport transeuropene, dezvoltarii durabile, imbunatatirii managementului traficului aerian si rutier, modernizarii transportului urban, dezvoltarii si modernizarii transportului multimodal.

Fonduri europene complementare Fondurilor structurale si de coeziune:

Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR): sustine cresterea competitivitatii in agricultura si silvicultura, protectia mediului, ameliorarea calitatii vietii, diversificarea activitatilor economice in spatiul rural

Fondul European pentru pescuit (FEP): promoveaza dezvoltarea durabila a sectorului de pescuit si a zonelor de coasta unde acest sector este preponderent.

- Relatia dintre fondurile de pre-aderare si de post-aderare :

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiecte si Fonduri ale Uniunii Europene.doc