Reglementarea si Supravegherea Pietelor Financiare Derivate

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Reglementarea si Supravegherea Pietelor Financiare Derivate.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Sorin Anton

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

CAP.1. INSTRUMENTELE FINANCIARE DERIVATE.2
1.1. CARACTERISTICI GENERALE PIVIND DERIVATELE.2
1.2. CLASIFICAREA INSTRUMENTELOR FINANCIARE DERIVATE.3
CAP.2. REGLEMENTAREA ŞI SUPRAVEGHEREA PIEŢELOR FINANCIARE DERIVATE ÎN DIFERITE ŢĂRI.7
2.1 REGLEMENTAREA ŞI SUPRAVEGHEREA PIEŢELOR FINANCIARE DERIVATE DIN ROMÂNIA.7
2.2 REGLEMENTAREA ŞI SUPRAVEGHEREA PIEŢELOR FINANCIARE DERIVATE ÎN SUA ŞI ŢĂRILE UNIUNII EUROPENE.11
CONCLIZII.17
BIBLIOGRAFIE.18

Extras din document

REGLEMENTAREA ŞI SUPRAVEGHEREA PIEŢELOR FINANCIARE DERIVATE. ABORDARE COMPARATIVĂ

CAP.1. INSTRUMENTELE FINANCIARE DERIVATE

1.1. CARACTERISTICI GENERALE PRIVIND DERIVATELE

Instrumentele financiare derivate (IFD) sunt instrumente financiare al căror randament are la bază randamentul oferit de un alt instrument financiar sau marfă, denumit activ suport (underlying asset).Randamentul instrumentelor financiare derivate este derivat din evoluţia preţului unui instrument, marfă sau alt activ.

Instrumentele financiare derivate pot fi dezvoltate având la bază orice tip de activ / eveniment care are drept valoare / rezultat aleatoriu, cum ar fi: aur, valute, acţiuni, indici bursieri sau chiar temperatura atmosferică.

Tranzacţionarea derivatelor reprezintă o strategie complementară la tranzacţionarea instrumentelor care constituie active suport (acţiuni listate, titluri de stat, mărfuri, etc.) pentru administrarea unui portofoliu adecvat riscului dorit de fiecare investitor în parte.

Tranzacţionarea de către un investitor pentru prima dată a unui instrument financiar derivat conduce la iniţierea unei poziţii deschise (open position), astfel:

 Cumpărare: poziţie deschisă Long;

 Vânzare: pozitie deschisa Short.

Instrumentele financiare derivate au mai multe obiective:

 managementul riscului este cel mai important obiectiv al tranzacţionării instrumentelor financiare derivate:

• forma de asigurare împotriva pierderilor financiare determinate de evoluţia nefavorabilă a preţului sau valorii activului suport;

• accesul facil pe piaţa instrumentelor financiare derivate din punct de vedere al costurilor de operare reduse ca urmare a faptului că instrumentele financiare derivate reprezintă o modalitate de asigurare împotriva riscului financiar.

 descoperirea preţului reprezintă un aspect important în ceea ce priveşte funcţionarea pieţelor la vedere şi la termen. Instrumentele financiare derivate au un rol important în procesul de descoperire a preţului „corect” premisă necesară pentru o piaţă eficientă. Creşterea lichidităţii şi eficienţei pieţelor la vedere şi la termen reprezintă un beneficiu al tranzactionării instrumentelor financiare derivate ca urmare a utilizării de către o anumita categorie de participanţi la piaţă a tehnicilor de arbitraj, realizate îndeosebi prin intermediul tranzacţionării asistate de calculator.

Cumpărarea sau vânzarea de instrumente financiare derivate are loc „astăzi”, acestea urmând a fi decontate final „în viitor / la termen“. Astfel, plata şi livrarea activului suport corespunzător instrumentului financiar derivat nu se efectuează „imediat”, ci la o dată ulterioară din viitor.

Data la care se iniţiază procesul de decontare finală este, de regulă, a treia zi de vineri din lunile martie, iunie, septembrie si decembrie.

1.2.CLASIFICAREA INSTRUMENTELOR FINANCIARE DERIVATE

Instrumentele financiare derivate se clasifică în:

- necondiţionate (contracte futures, contracte forwards) reprezintă o obligaţie pentru ambele părţi la tranzacţie (atât pentru cumpărător, cât şi pentru vânzător);

- condiţionate (contracte options standardizate / OTC) reprezintă un drept pentru o parte (cumpărător) şi o obligaţie pentru cealaltă parte a tranzacţiei (vânzător).

În prezent, instrumentele financiare derivate sunt tranzacţionate intens, fie în cadrul unor pieţe bursiere centralizate şi reglementate , fie în cadrul unor pieţe care nu sunt reglementate, denumite pieţe extrabursiere (OTC).

Instrumentele financiare derivate sunt tranzacţionate activ în multe pieţe bursiere din lume, în cadrul cărora cererea şi oferta se întâlnesc într-un cadru reglementat, centralizat si transparent.

Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea si Supravegherea Pietelor Financiare Derivate.doc