Riscul Operational

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Riscul Operational.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

In conditiile economiei de piata, activitatea tuturor agentilor economici este expusa, intr-o masura mai mica sau mai mare, riscurilor generate de mecanismele pietei. Intr-o economie dezvoltata, concurentiala, riscul este evaluat, putand fi intr-o anumita masura controlat, in timp ce intr-o economie aflata in tranzitie nu se poate realiza acest lucru. Aceasta se intampla deoarece riscurile care planeaza asupra agentului economic, banca sau firma, nu sunt numai de natura financiara, comerciala sau investitionala, ci depind in mare masura si de pozitia agentului economic pe piata, de puterea sa economico-financiara, la care se adauga si riscul survenit ca urmare a modificarilor structurale care au loc la nivel macroeconomic.

Aceste conditii au dus la acordarea unei importante sporite riscului in politicile manageriale ale agentului economic, avand in vedere strategiile elaborate de catre manageri, care depinde aproape in totalitate de abilitatea si capacitatea fiecaruia de a-si valorifica sansele, asumandu-si si un asa-zis “risc al esecului in afaceri”.

In general, practica a facut necesara delimitarea intre notinea de risc si cea de incertitudine, in scopul intelegerii corecte a notiunii de risc.

In sens general riscul poate fi definit ca probabilitatea producerii unui eveniment nedorit intr-o ,,situatie dominata de o lege care actioneaza”, care poate fi previzibil sau imprevizibil, in timp ce incertitudinea este o ,,ignoranta statistica, o necunoastere a legii care actioneaza, astfel ca nu se poate determina o probabilitate pentru evenimentele posibile”.

Riscul operaţional este un risc de pierdere determinat fie de utilizarea unor procese, sisteme şi resurse umane inadecvate sau care nu şi-au îndeplinit funcţia în mod corespunzător, fie de evenimente şi acţiuni externe; se referă la domeniul reprezentat de pierderile prin fraude interne şi externe, neaplicarea corectă a procedurilor de lucru, metode inadecvate de control, management inadecvat al riscului, distrugerea documentelor şi a bazelor informatice, greşeli umane şi altele.

Aparitia unui risc poate fi generata de alegerea unui obiectiv eronat si luarea unor decizii gresite. Riscul se va manifesta sub forma unor pierderi ulterioare. Rentabilitatea activitatii economice este direct dependenta de riscul suportat: ea nu poate fi apreciata decat in functie de riscul pe care il suporta agentul economic. Diferitii agenti economici nu-si asuma un risc decat in functie de rentabilitatea pe care o genereaza. Un risc mare va fi acceptat doar in cazul in care si castigul apreciat in cazul reusitei este suficient de mare pentru a motiva intreprinzatorul.

In cadrul riscului operaţional, riscul privind instrumentele de plată prezintă anumite particularităţi, astfel:

- Riscul în activitatea de tezaur şi casierie. Tranzacţiile cu numerar deţin o pondere însemnată în activitatea de decontări în ţara noastră .Aici avem:

- riscul de încasare a unor bancnote false, în moneda locală sau în valută, ca urmare a unei verificări necorespunzătoare

- riscul în activitatea de verificare, sortare şi triere a bancnotelor care se realizează în cadrul compartimentul controlorilor verificatori. În această activitate există riscul unor bancnote lipsa, degradate fizic, falsuri.

- riscul de primire a unor documente privind eliberarea de numerar care nu au fost emise de reprezentanţii legali ai clienţilor, aspect care conduce la producerea unor fraude şi deci prejudicii pentru banca.

- riscul de spălare a banilor prin intermediul numerarului. Unele persoane pot ridica sume importante de numerar, de regula in valuta, care se presupune ca se scot din tara pe cai ilegale. Cand asemenea operatiuni se repeta, iar persoana nu prezinta incredere, apar suspiciuni cu privire la folosirea numerarului in mod legal. Pentru un astfel de risc sunt reglementari speciale. Pentru banca apare in primul rand riscul de imagine in sensul ca un client al sau a spalat bani fara ca banca sa sesizeze si sa aplice reglementarile legale pentru astfel de cazuri, iar in al doilea rand, banca este pasibila de sanctiuni pecuniare din partea autoritatilor in domeniu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul Operational.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA ROMANO-AMERICANA