Riscurile Bancare in Procesul Creditarii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Riscurile Bancare in Procesul Creditarii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 54 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

1. BANCA COMERCIALA ROMANA

- prezentare generala -

Bancile sunt societati comerciale constituite, din punct de vedere juridic, ca societati pe actiuni, societati in nume colectiv sau societati anonime, iar din punct de vedere al naturii capitalului, ca societati de stat sau particulare si care, in principal, concentreaza capitalurile disponibile din economie pe care le pun la dispozitia agentilor economici, persoanelor fizice sau statului, sub forma de credite.

Banca Comerciala Romana a fost transformata dupa 1989, ca majoritatea intreprinderilor, in societati pe actiuni.

Banca Comerciala Romana este o societate bancara pe actiuni cu personalitate juridica si cu capital privat, care s-a constituit in baza H.G. Nr.992 din 3 septembrie 1990 si s-a inregistrat la Ministerul Finantelor pe 12 noimbrie 1990.

In prezent, institutiile bancare isi desfasoara activitatea in conformitate cu Legea Bancara nr.58/1998 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr.121/23.03.1998.

Structura organizatorica, conducerea si adminitrarea Bancii Comerciale Romane au fost stabilite prin propriul statut, care stipuleaza care sunt conducatorii prin semnaturile carora banca este angajata in raport cu tertii. Organigrama care sta la baza functionarii B.C.R. este prezentata in anexa la acest capitol.

Conducerea, administrarea, si controlul bancii sunt asigurate de:

a) Adunarea Generala a Actionarilor bancii

b) Consiliul de Administratie al bancii

c) Comitetul de Directie al bancii

d) Conducerea curenta

e) Comisia de Cenzori

f) Conducerea unitatilor teritoriale ale bancii.

Banca Comerciala Romana efectueaza operatiuni bancare si finanaciare in tara si strainatate, in contul sau propriu, al clientilor sai, persoane fizice sau juridice, in numele unor institutii sau in colaborare cu acestea, precum si orice alte activitati permise de reglementarile legale.

In acest scop, operatiunile efectuate de B.C.R. se pot clasifica dupa cum urmeaza:

1. Operatiuni de incasari si plati fara numerar: incasari si plati in conturile de disponibilitati ale clientilor in lei – creditarea sau debitarea de catre banca a acestor conturi ca urmare a activitatii de compensare; incasari si plati in conturile de disponibilitati ale societatilor de valori mobiliare - creditarea sau debitarea de catre banca a acestor conturi pentru decontarea tranzactiilor bursiere, etc.

2. Operatiuni de incasari si plati cu numerar cum sunt: depunerea numerarului in lei de catre titularii de cont, la casieria bancii, in cadrul programului de ghiseu; depunerea numerarului in lei de catre titularii de cont, la casieria bancii, la casa de seara; plati de numerar efectuate pentru titularii de cont in cadrul programului de ghiseu (pentru: salarii, prime, spor de vechime si alte sporuri; plati de numerar efectuate pentru persoanele fizice; alte operatiuni de plati in numerar pentru titularii de cont).

3. Scrisori de garantie, scrisori de bonitate, acreditive, asistenta de specialitate

Asistenta de specialitate cuprinde servicii de expertizare, evaluare si consultanta:

- Evaluarea/reevaluarea imobilelor admise in garantia imprumuturilor solicitate de clienti;

- Expertizarea studiilor de fezabilitate pentru proiectele de dezvoltare ale agentilor economici;

- Expetizarea documentatiei tehnico-economice in baza careia se face creditarea investitiilor;

- Acorderea de consultanta si asistenta tehnico-economica de specialitate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Riscurile Bancare in Procesul Creditarii.doc