Riscurile potentiale ale utilizarii instrumentelor financiare derivate pentru Barings Bank

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Riscurile potentiale ale utilizarii instrumentelor financiare derivate pentru Barings Bank.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

1.Context

Scurt istoric al băncii Barings Bank

În acest studiu vom prezenta cazul Barings Bank, unul dintre cele mai cunoscute cazuri din sistemul financiar mondial , atunci când un singur om a adus la faliment cea mai veche banca din Marea Britanie.

Barings Bank, este cea mai veche bancă comercială din Marea Britanie, aceasta a fost înființată în 1762. Barings a reprezentat un nume important pentru sistemul bancar al Marii Britanie confirmând cele spuse de ministrul de externe francez Duc de Richelieu, care în 1818 a afirmat: "Sunt șase mari puteri în Europa: Anglia, Franța, Prusia, Austria, Rusia și Baring Brothers." Acesta distincție însă nu mai era valabilă după optzeci de ani mai târziu, atunci când în 1890 a fost în faliment în urma unor investiții semnificative pierdute în America de Sud în urma revoluției argentiniene. Cu toate acestea, la acea vreme, a fost salvată de către Banca Angliei și alte bănci din Londra.

Banca Barings s-a prăbușit la data de 26 februarie 1995, în urma activității unui trader, numit Nick Leeson, care a pierdut aproximativ 1.4 dolari miliarde de euro. Pierderea a fost datorată unei mari expuneri la bursa japoneză, care a fost realizată prin intermediul pieței futures.

Traderul Nick Leeson, a fost angajat al băncii Barings pentru a beneficia de oportunitatea arbitrajului cu risc redus între derivativele de pe Singapore Mercantile Exchange si Japan’s Osaka Exchange. El și-a asumat poziții cu un risc ridicat prin cumpărarea si vânzarea contractelor futures de diverse valori sau tipuri diferite. Totul a început pe 16 Ianuarie 1995, când Leeson a adoptat o poziție short (vanzare) pentru derivatele de pe cele două piete bursiere: Singapore si Tokyo, tinzând să creadă că piața nu va înregistra fluctuații imediate. Însă, în dimineața zilei de 17 Ianuarie 1995, cutremurul Kobe din Japonia a constrâns piața asiatică într-un colaps, atrăgând și investițiile lui Leeson după ea. Nick a încercat să-si compenseze pagubele printr-o serie de investiții extrem de riscante, pariind că Nikkei va înscrie o revenire rapidă, fapt care nu s-a întâmplat și s-a concretizat într-o semnificativă pagubă financiara de 1.4 miliarde USD, de două ori mai mult decât capitalul și rezerve din banca. În cele din urmă, la 25 februarie 1995, el a părăsit piața, atunci când a realizat că banca este în imposibilitatea de a realiza plățile în numerar solicitate de tranzactiile realizate. După ceva timp, el a trimis un fax către superiorii săi, prezentând "sincere scuze pentru situația complicată în care v-am lăsat ".

În fapt, Leeson tranzacționa contracte derivate pe 2 piețe care erau, în unele situații de tipuri diferite iar în alte cazuri de valori neacoperite. De exemplu, încurajat de lipsa de supraveghere, Leeson a efectuat o strategie cunoscută sub numele de „straddle”(încălecare) în scopul de a obține profit prin vânzarea de optiuni put si call pe același instrument financiar, în situația aceasta, indicele Nikkei 225. O tranzacție straddle produce câstiguri când piata este stabila dar poate duce la pierderi imense dacă piata este volatilă, un cadru izbitor cu arbitrajul relativ conservator pe care Barings îl lua în calcul pentru operațiunile derulate de Leeson.

Leeson a creat un cont de eroare numit 88888 pentru toate primele și pierderile care rezultau din tranzactiile sale. Leeson a sustinut că inițial a creat acest cont pentru a sustrage o singură pierdere de 20.000 lire sterline care rezultase dintr-o eroare din contabilitate pe care urma sa o recupereze din tranzacții. Totuși, a continuat să înregistreze și alte pierderi prin acest cont și a continuat să măreasca numărul tranzacțiilor si a riscului asumat. Leeson a mărit volumul pozițiilor deschise chiar dacă pierderile sale au înscris creșteri datorită volatilității pietei. Când cutremurul Kobe din Japonia a cauzat o cădere abrupta a indicelui Nikkei 225 cu 1000 de puncte, pozitiile deschise neautorizate pe care le avea Leeson au suferit pierderi majore. Fiind un trader fără experientă, Leeson a cumpărat și mai multe contracte futures Nikkei în speranta de a recâștiga banii pe care ii pierduse deja.

Fisiere in arhiva (1):

  • Riscurile potentiale ale utilizarii instrumentelor financiare derivate pentru Barings Bank.docx