Rolul Bancii Centrale a Romaniei

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Rolul Bancii Centrale a Romaniei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

1.Scurt istoric al dezvoltarii Bancii Centrale .1
2.Principalele functii ale Bancii Centrale 4
3.Rolul Bancii Centrale în procesul de integrare monetara europeana .11
4.Concluzii 13
5.Bibligrafie ..15

Extras din document

1.Scurt istoric al dezvoltarii Bancii Nationale a României

Sistemele bancare moderne sunt alcatuite din doua niveluri: pe primul nivel se situeaza banca centrala în sarcina careia intra conceperea si imple¬mentarea politicii monetare, pastrarea rezervelor valutare ale tarii. Banca centrala ste supraveghetor si împrumutator de ultima instanta al bancilor comerciale, jdeplineste rolul de bancher al statului etc Pe cel de al doilea nivel se situeaza ancile comerciale care îndeplinesc activitati de creditare, de investitii, activitati zeifice pentru satisfacerea necesitatilor publicului larg.

Fata de bancile comerciale, bancile comerciale au aparut mai târziu fie tovenind din transformarea acestora prin schimbarea obiectivelor lor, fie ca jistitutii nou create având în sarcina atributiile specifice mentionate mai înainte. Denumirea bancii centrale difera de la tara la tara. Astfel exista:

- banci care includ în denumirea lor numele tarii respective (Banca Angliei,

Banca Frantei, Banca Italiei etc);

- banci care poarta denumirea de Banca Nationala (Banca Nationala a

României, Banca Nationala a Poloniei, Banca Nationala a Ungariei etc);

- banci care poarta denumirea de Banci de Rezerve (Federal Reserves în

S.U.A., India, Australia, Noua Zeelandâ s.a.).

In fruntea bancii centrale se afla fie un presedinte (Germania, Polonia, )landa), fie un guvernator (Franta, România, Belgia, Anglia), fie un „chairman"SUA).

Aceste particularitati semantice sunt importante pentru a se evita confuziile. De exemplu, în Grecia o banca comerciala se numeste Banca Nationala a Greciei, dar autoritatea monetara a statului este Banca Greciei.

Prima banca centrala a fost Banca Angliei înfiintata în 1694. Cercetatori considera Banca Regala Suedeza ca fiind prima banca centrala din lume ce a luat nastere în 1656 sub denumirea de Stockholm Banco, predecesoarea Bancii Regale Suedeze. Cea dintâi banca centrala independenta a fost Sistemul Rezervelor Federale creat în 1913 ca banca centrala a S.U.A. Independenta Fed nu a fost totala, politica valutara fiind pâna în prezent un apanaj al Executivului. Fed reuneste 12 banci „centrale" care au, fiecare, jurisdictii asupra unui numar de state americane.

In România, activitatea bancara a început sa se faca simtita la jumatatea secolului al XlX-lea, prima banca înfiintata fiind Banca Nationala a Moldovei la 12/24 martie 1857 cu sediul central Ia Iasi si sucursale la Galati si Bucuresti.5 Capitalul acestei banci a fost de 10 milioane taleri de Prusia, împartit în 50 000 de actiuni.

Dupa doar un an si trei luni de functionare (14/26 iunie 1858), Banca Nationala a Moldovei a dat faliment deoarece conducatorii bancii faceau afaceri speculative, iar banca, desi avea privilegiul sa emita moneda nu a facut acest lucru niciodata.

In perioada urmatoare s-au întâlnit persoane numite zarafi, zalogari sau camatari care se îndeletniceau cu „activitati bancare" de împrumut.Pe masura ce afacerile cu capital de împrumut se diversificau, au aparut în cele trei provincii Moldova, Tara Româneasca si Transilvania diferite societati bancare cu capital strain sau autohton care au avut o viata mai lunga sau mai scurta, creându-se astfel premisele înfiintarii Bancii Nationale a României.

Banca Nationala a României a fost întemeiata Ia 11/23 aprilie 1880 prin Decretul Domnesc, ca banca cu capital privat autohton si cu participarea statului. Primul guvernator a fost Ion Câmpineanu, Ministrul de Finante de atunci, iar Theodor Stefanescu s-a ocupat de organizarea contabila a Bancii.

Pornita la drum cu un capital de 30 de milioane de lei (din care 10 milioane capital de stat), Banca si-a desfasurat initial activitatea într-un mic spatiu de Ia Creditul Funciar Rural.

La 16 decembrie 1900, statul s-a retras din asociatia formata cu Banca Nationala a României, aceasta devenind o simpla banca particulara privilegiata, drepturile guvernului trecând asupra actionarilor. Banca primea prelungirea dreptului de privilegiu asupra emisiunii monetare pâna la 31 decembrie 1920, drept prelungit apoi pâna la 31 decembrie 1930.

Din cauza razboiului, la 15 noiembrie 1916 Banca Nationala a fost evacuata la Iasi. Administratia militara germana a sechestrat sediul si bunurile BNR La 14 noiembrie 1916, tezaurul Bancii a fost mutat la Iasi, iar apoi transferat în Rusia sub paza si garantia guvernului rus.

La 1 decembrie 1918, Guvernul român, Banca Nationala, precum si celelalte institutii centrale revin la Bucuresti. în acea grea perioada, Banca Nationala a fost singurul sprijin al statului în refacerea economiei distruse de razboi si în unificarea circulatiei monetare.

Dupa 1924 a avut loc reorganizarea Bancii Nationale. Legea din 1925 a prelungit privilegiul de emisiune pentru Banca Nationala pe o perioada de 30 de ani si a marit capitalul de la 30 la _ 100 de milioane de lei. Statul a reintrat în rândul actionarilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Bancii Centrale a Romaniei.doc

Alte informatii

referat la moneda si credit realizat in cadrul facultatii FEAA