Rolul si functiile B.N.R. in cadrul sistemului bancar din Romania

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Rolul si functiile B.N.R. in cadrul sistemului bancar din Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Apărut în secolul al XIX-lea, sistemul bancar românesc, odată cu Unirea Principatelor Române, la data de 24 ianuarie 1859, a progresat și a dat naștere primelor bănci cu capital de stat, dar și străin, având ca obiect de activitate operațiuni de emisiune, dar și comerciale.

În anul 1880, Banca Națioanală a României, a luat ființă, având rolul de bancă centrală, capitalul acesteia fiind deținut de stat în proporție de 33,33%, ulterior în anul 1929, statul deținea doar 10% din capital. Odată cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, B.N.R. se alătură ca parte a unui sistem bancar caracterizat de o economie centralizată, aceasta aparținând statului.

În conformitate cu legea numărul 312/2004 , în ceea ce privește Statului B.N.R., scopul esențial este acela de a menține și a asigura stabilitatea prețurilor.

Conform acestei legi , B.N.R. are următoarele atribuții esențiale:

- crearea și utilizarea politicilor monetare, dar și a politicilor referitoare la cursul de schimb

- baterea bancnotelor și a monedelor, fiind principalele modalităși de plată în interiorul României

- supraveghează și stabilește regimul valutar

- supraveghează, autorizează și reglementează unitățile de credit, dar asigură și stabilitatea financiară, prin atenția asupra modului de funcționare a sistemului de plăți

- administrează rezervele internaționale.

Banca Națională a României, pentru realizarea sarcinilor sale fundamentale, nu va solicita sau nu va accepta orice alte instrucțiuni de la diferite instituții publice sau alte autorități.

Având un interes propriu Banca Națională realizează analize și cercetări cu referire la:

- cursul de schimb

- monedă

- operațiunile cu privire la credite

- tranzacțiile prin sistemul de plăți

- activitățile desfășurate de societățile de credit

Pentru înfăptuirea într-o manieră excelentă, cu privire la realizarea obligațiilor asumate prin tratate și înțelegeri, întâlniri la care statul român este membru, B.N.R. cooperează cu organe de la nivel național, dar și din afara României prin distribuirea de date și informații, adoptă limite necesare și corespunzătoare.

B.N.R. realizează cooperări prin intermediul încheierii unor contracte cu referire la transferul reciproc de informații cu organisme autorizate din țările terțe, cu condiția ca datele ți informațiile distribuite să aibe o caracteristică cu referire la menținerea secretului profesional.

Întocmirea transferului reciproc de informații se realizează sub respectarea următoarelor condiții necesare:

- informațiile care sunt dintr-un stat membru pot fi transferate doar cu acordul necesar al instituției competente de unde s-au obținut informațiile

- informațiile recepționate corespund criteriilor cu referire la menținerea secretului profesional

- informațiile sunt fructificate de către instituții autorizate, cu scopul de realizare a obiectivelor de supraveghere

Funcțiile îndeplinite de banca băncilor sunt următoarele:

A. Funcția de stabilire și introducere a politicii monetare, de curs de schimb și regim valutar

În ceea ce privește politica monetară, banca statului folosește tehnici și mijloace specifice pentru realizarea tranzacțiilor de creditare a unităților de credit, dar și de piață monetară, precum și rezervele obligatorii minime.

Banca Națională a României nu poate procura prin intermediul pieței primare creanțe asupra organelor publice de la nivel local și central, întreprinderilor naționale, dar și statului.

B.N.R. acordă împrumuturi unităților de credit eligibile, stabilite în conformitate cu unele condiții proprii. Banca Națională a României nu acordă împrumuturi pe descoperire autorizate de cont ori altfel de împrumut de acest fel credit pentru stat, organe publice de la nivel local și central, societăților naționale, etc. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, resctricția cuprivire la împrumuturile prin descoperire autorizată de cont este înlăturată, iar B.N.R. poate acorda astfel de credite unităților aflate sub legea publică și societăți publice.

În ceea ce constă rezervele minime obligatorii banca statului fixează regimul pe care societățile de credite sunt obligate să le păstreze în conturile deschise la bancă. În ceea ce privește rezervele exprimate în altă modenă decât cea națională, rezervele se realizează în valută. În urmă constituirii rezervelor minime obligatorii, se percepe o dobândă bonificată, care va fi cel puțin egală cu rata dobânzii bonificate medii utilizate societățiile de credit. În cazul nerealizării condițiilor din punct de vedere al rezervelor obligatorii, banca statului aplică penalizări.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul si functiile B.N.R. in cadrul sistemului bancar din Romania.docx

Bibliografie

http://www.bnr.ro/Home.aspx
http://www.opiniibnr.ro/index.php/breviar/55-ce-sunt-rezervele-minime-obligatorii
http://www.opiniibnr.ro/index.php/finante/71-riscurile-sistemice-cer-imprumutator-de-ultima-instanta
http://www.opiniibnr.ro/index.php/politica-monetara/108-cine-creeaza-bani
http://www.opiniibnr.ro/index.php/finante/147-de-ce-este-importanta-banca-nationala