Romania Imobiliara

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Romania Imobiliara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 28 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Numărul total de locuinţe private, în România, este de aproximativ 8,1 milioane, din care aproximativ 67% din locuinţe trebuie reabilitate termic. Peste 40% din clădirile din mediul urban sunt multietajate şi necesită lucrări complexe de reabilitare; de asemenea, 15% din familiile din România trăiesc în condiţii inadecvate.

În anul 2004, valoarea totală a lucrărilor de construcţii a fost de 5,2 miliarde euro (9% din PIB), iar lucrările de construcţii au însumat 3,2 miliarde euro, pe când valoarea reparaţiilor capitale a fost de 830 milioane euro – aproximativ 30.000 de locuinţe au fost date în folosinţă în anul 2004 (pe banii statului s-au construit numai 5.000 de locuinţe). La finalul lunii decembrie se aflau în construcţie alte 82.838 locuinţe – o treime din acestea erau în stadiu avansat de finalizare.

România are nevoie de cel puţin un milion de locuinţe noi. Suplimentarea şi modernizarea fondului locativ necesită investiţii de peste 60 miliarde euro, adică echivalentul PIB-ului României.

Presiunea pe fondul locativ este cu atât mai acută cu cât constructorii aproape că i-au pus la colţ pe cei cu venituri mici şi medii. Cu toate că ţara este plină de şantiere, viitoarele construcţii, în marea lor majoritate vile luxoase, dotate cu piscine şi chiar cu plaje particulare, sunt cel mult un vis pentru românii care nu reuşesc să rămână, lunar, cu mai mult de 150 euro în mână. În plus, la sate, clădirile noi sunt aproape inexistente. „Anual, se construiesc câteva zeci de mii de case, dar acestea nu pot rezolva criza locativă pentru că se adresează unui segment redus de populaţie, cu venituri peste medie, iar ritmul de creştere al numărului de noi locuinţe este mult mai lent decât ritmul de degradare a clădirilor existente”, declara, la un seminar organizat la Târgul Privat de Vile, Varujan Vosganian, care a estimat că pentru construirea de noi locuinţe sunt necesare 30-40 miliarde euro, în vreme ce lucrările de reabilitare şi consolidare a locuinţelor pentru populaţie necesită investiţii de 30-35 miliarde euro.

La toate aceste probleme, tranzacţionarea ipotecilor ar putea fi o soluţie. De asemenea, s-a afirmat oficial, că cel puţin 15% din familii trăiesc în condiţii inadecvate. Pe lângă faptul că este nevoie de noi locuinţe, la preţuri rezonabile, România mai are o problemă: numărul foarte mare de clădiri degradate. „Infrastructura este la pământ. Practic, România se rupe sub noi. Avem poduri, aeroporturi, precum cel din Iaşi, baraje, clădiri care mai au puţin şi se prăbuşesc. Este important să mobilizăm bani din partea celor care nu-şi doresc locuinţe şi să concepem un mecanism de colectare a banilor, iar acest lucru se poate realiza doar prin intermediul bursei”, a precizat Varujan Vosganian. El a estimat că România are şanse să ia, pentru a-şi dezvolta sectorul imobiliar, circa 15 miliarde de euro din fonduri externe, iar o sumă similară ar putea fi investită din fonduri interne. Potrivit acestei afirmaţii, investiţiile în sectorul locativ ar putea fi stimulate prin modificarea legislaţiei, pentru a permite tranzacţionarea ipotecilor sub formă de valori mobiliare.

România are un sistem unic de înregistrare a imobilelor, la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – ANCPI, devenind astfel una dintre primele ţări din Europa, care au adoptat sistemul unic de înregistrare a proprietăţilor imobiliare.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a încheiat Proiectul Cadastrului General şi Publicităţii Imobiliare, finanţat de Banca Mondială, adoptând sistemul unic de înregistrare a proprietăţilor imobiliare.

Valoarea Proiectului Cadastrului General şi Publicităţii Imobiliare s-a ridicat la 37,3 milioane de USD dintre care 25,5 milioane USD prin împrumut BIRD, restul de 11,8 milioane USD fiind contribuţia Guvernului României.

Proiectul Băncii Mondiale a avut drept scop stabilirea unui sistem eficient de garantare a titlurilor de proprietate, crearea unui sistem de cadastru care să conţină definirea clară şi actuală a proprietăţilor, stabilirea unei proceduri simple, sigure şi ieftine pentru înscrierea imobilelor în cartea funciară.

În cadrul acestui proiect au fost realizate şi o serie de obiective specifice, cum ar fi: renovarea sediilor Oficiilor de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) şi dotarea acestora cu echipamente pentru măsurători, echipamente de birou şi mobilier pentru arhivă, achiziţionarea unor servicii tehnice (reţele geodezice, aerofotografiere şi realizare de ortofotoplan, lucrări de cadastru sistematic şi sporadic, sistem informatic). S-au asigurat, de asemenea, servicii de consultanţă şi pregătire a personalului pentru implementarea într-un mod eficient şi profesionist a sistemului unificat. Printre beneficiile sistemului unic de înregistrare se numără: garantarea şi asigurarea dreptului de proprietate, crearea unei baze reale de impozitare, creşterea încrederii în sistemul bancar şi dezvoltarea creditului ipotecar, reducerea litigiilor privitoare la imobile, securizarea şi standardizarea procesului de înscriere a imobilelor în cartea funciară.

Fisiere in arhiva (1):

  • Romania Imobiliara.doc