Serviciile Bancare

Imagine preview
(5/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Serviciile Bancare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

1. Nevoia pe care o satisface serviciul bancar

Băncile oferă servicii pure sau însoţite de produse care servesc drept suport fizic pentru serviciul de bază şi de asemeni oferă servicii secundare. Serviciile bancare se bazează pe folosirea echipamentelor (automate de vânzare,calculatoare) şi pe utilizarea personalului calificat care le prestează. Majoritatea serviciilor bancare necesită prezenţa consumatorului şi a prestatorului în timpul realizării lor. În condiţiile inseparabilităţii producţiei de consum a apărut preocuparea corelării serviciilor efectiv prestate cu aşteptăriile consumatorilor, în momentul întâlnirii acestora.

Calitatea serviciilor bancare depinde în mare măsură de interacţiunea eficientă a personalului de contact cu clienţii. Aceasta la rândul ei este în strânsă corelaţie cu calităţile personale ale angajaţilor, cu nivelul lor de instruire, cu ajutorul şi sprijinul pe care aceştia îl găsesc în activitatea de prestare pe care o desfăşoară.

Printre necesitatile care se afla la baza achizitionarii produselor/serviciilor bancare se înscriu: siguranta valorii depuse, care se refera la doua aspecte: siguranta fizica a pastrarii banilor depusi, încrederea ca sumele respective nu se vor deprecia din punct de vedere monetar; accesibilitatea la plata în numerar (cumparatorii doresc sa aiba acces la numerar în orice moment); transferul banilor (cerinta usor de realizat în prezent, datorita dezvoltarii intense a tehnologiei), consultanta financiara (care a devenit o necesitate stringenta a consumatorilor datorita cresterii numarului si complexitatii serviciilor financiare).

2. Gradul de dezvoltare al serviciilor bancare comparativ cu alte tari

Aspecte generale privind calitatea serviciilor bancare

Ramificarea sistemului bancar are importanta nu numai din punct de vedere al aspectului operational, sa fie cat mai aproape de clienti, sa atraga resurse ,sa ofere facilitati , ci si din punct de vedere al calitatii serviciilor, pentru educarea consumatorilor in vederea economisirii si utilizarii instrumentelor bancare, al corectitudinii operatiunilor bancare. Dupa mai bine de 15 ani de tranzitie nu s-a reusit sa se ajunga la un grad de constientizare, de maturitate, de profesionalism pe care il aveau agentii economici, si o mai mare parte din populatie, inainte de al doilea razboi mondial.

Calitatea serviciilor bancare difera de la un tip de banca la altul. Sunt multe banci care ofera facilitati deosebite la nivel mondial, cum ar fi e-banking, computerizarea operatiunilor bancare, dar din pacate sunt folosite doar de o mica parte din beneficiari. Calitatea serviciilor bancare mai este afectata si de gradul ridicat al infractionalitatii prin falsificarea unor instrumente cum ar fi cec-urile biletele la ordin, cambiile care afecteaza facilitatile pe care le ofera fata de operatiunile cu cash.

Calitatea serviciilor de creditare este afectata de restritiile impuse la obtinerea creditelor , restrictii care isi au originea in situatia realtiv grea in care se afla agentii economici care nu-si respecta obligatiile si de aici apar credite restante cu influente negative asupra unor banci.

Acordarea creditelor nepreformante de unele banci reprezinta cauza principala a falimentelor bacare, pentru ca ajung in imposibilitatea de a le incasa, atunci bancile consuma din capital, ajung pe capital negativ si sunt la un pas de faliment.

Orice faliment are o incidenta negetiva asupra imaginii sistemului bancar.

In Romania s-a constat ca nu exista o capitalizare suficienta din care cauza agentii economici apeleaza prea mult la capitalul de imprumut. In conditiile unei piete de capital foarte slaba, agentii economici nu pot lua credite la termene convenabile. Aici apare riscul atat pentru agentul economic care are scadente prea scurte, iar in conditii de inflatie ridicata dobanzile cresc , cat si pentru banci pentru ca nu pot oferi credite fiind riscul foarte mare, deoarece agentul economic nu mai poate face fata scadentei.

Integrarea europeana ne va obliga sa trecem la introducerea metodelor de cuantificare contabila bazata pe standardele internationale IAS-urile (International Accounting Standards). In prezent, raportarile se fac in paralel, ata pe standardele romanesti de contabilitate cat si pe cele internationale, iar dupa o perioada de acomodare , de coexistenta a celor doua tipuri de standard se va trece la IAS.

3. Actele normative prin care se reglementeaza serviciile bancare

Fisiere in arhiva (1):

  • Serviciile Bancare.doc