Sistem Informatic pentru Conducerea Activ Bancare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistem Informatic pentru Conducerea Activ Bancare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: ANCA MEHEDINTU,LASCU RICU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

SISTEM INFORMATIC DISTRIBUIT PENTRU CONDUCEREA ACTIVITATII BANCARE

Complexitatea si dinamismul ridicat al evolutiilor tehnice, economice, informationale si manageriale contemporane se reflecta în înnoirea accelerata si pe multiple planuri a sistemului informational al organizatiei. Sintetic, acestea pot fi relevate sub forma de tendinte.

Deoarece organizatiile ce functioneaza în perioada actuala, inclusiv întreprinderile, sunt sisteme deschise, puternic integrate în societate si economie, evidentierea si prezentarea tendintelor informationale din cadrul lor se realizeaza într-o maniera contextuala. Mai mult decât atât, se puncteaza o serie de mutatii majore, de natura informationala, la scara planetara, cu impact substantial asupra sistemului informational-managerial al organizatiei.

O tara cu o economie în plina ascensiune presupune un sistem bancar modern si eficient care sa faciliteze formarea capitalului disponibil în economie si sa permita coordonarea procesului economisire-investire în scopul sporirii volumului total de resurse alocate economiei.

Fortele economice internationale modeleaza neîncetat aceste sisteme cu rolul precis de globalizare a economiei mondiale. Tot mai mult se vorbeste despre sisteme monetare unice, despre sisteme de finantare si plati la nivel international, despre liberalizarea schimbului si despre o noua organizare.

Aceasta evolutie spectaculoasa a infrastructurilor politice si economice are la baza aparitia si dezvoltarea societatii infomationale ca modalitate de exploatare a unei resurse pe cât de speciala pe atât de comuna: informatia.

Pornind de la aceste considerente, lucrarea si-a propus sa aduca ceva nou într-un domeniu ca cel al informatizarii procesele economice si s-a bazat pe impactul pe care tehnologia informationala l-a avut în ultimul timp asupra activitatii bancare.

Astfel, se arata ca transformarea informatiilor într-o sursa principala a dezvoltarii economice, concomitent cu spectaculoasele si rapidele progrese ale tehnologiei informatiilor, se reflecta în noi modele de conducere si comunicare în cadrul organizatiilor.

Ca extindere a metodelor clasice de management asupra organizarii si conducerii activitatii bancare, managementul vizeaza o anumita strategie a bancilor prin prisma transformarii efectului utilizarii capitalurilor în profit.

Pe lânga cei trei factori de productie: capitalul, forta de munca si mijloacele de productie (terenuri, echipamente), a aparut un al patrulea factor: informatia.

Locul informatiei în aceasta noua organizare (economia informationala) este deci, unul central de orientare a demersurilor manageriale. Asistam la o etapa în care informatia devine o resursa cu potential de exploatare nelimitat, deoarece fata de resursele traditionale ea este expandabila, compresibila, înlocuibila, transportabila, difuzabila si portabila.

Principalul instrument la care managerul poate apela rapid pentru a gasi solutii inedite este informatia, în speta informatia bancara. Acest lucru este demonstrat de tendinta manifestata în ultimul timp de trecere treptata de la centrarea atentiei asupra proceselor de productie, la suprematia clientului, respectiv satisfacerea cerintelor lui si captarea pietei folosindu-se de informatie.

Asistam cum încet, încet se contureaza un nou concept, indispensabil activitatii decizionale, managementul informatiei.

În timp ce abordarile anterioare tind sa vada managementul informatiei aproape ca un proces de management de sine statator, metodele de conducere a activitatii bancare încorporeaza acest proces în chiar conducerea bancii. În acest fel, managementul informatiei înseamna îmbunatatirea practicilor manageriale, standardizare, descentralizare etc., pâna la gradul în care informatia devine un element strategic.

Utilizarea tehnologiilor informationale permite regândirea si restructurarea sistemului de conducere si noi valente ale unitatilor bancare pe piata concurentiala.

Acest capitol are la baza o documentare temeinica în legatura cu noile directii de actiune ale societatii informationale, în legatura cu rolul informatiei ca resursa fundamentala în conducerea bancii iar pe aceasta baza, de a folosi aceasta resursa în scopul realizarii unui management modern si eficient.

În prezent, lumea bancilor a intrat si ea, fara îndoiala, într-o perioada de profunde si semnificative schimbari. Discret, protejând si fiind protejat de legea confidentialitatii, universul bancar a aparut multa vreme ca o citadela eleganta, în care timpul se scurgea cu alte unitati de masura, accesul fiind deschis numai celor care îndeplineau anumite criterii riguroase, iar informatiile difuzate spre exterior, erau extrem de putine, personalizate si precis directionate.

Globalizarea pietelor, revolutia în tehnologia si tehnica comunicatiilor, concurenta tot mai acerba între banci privind produsele oferite au determinat pe plan mondial mutatii fara precedent în activitatea din acest domeniu.

Relatiile directe, clasice dintre client si banca sunt structural schimbate atât la nivelul continutului cât si al formei concrete de realizare. Accesul la informatii sau diverse servicii bancare prin telefon, Internet, telebanking, vor schimba natura raporturilor dintre banca si clientii sai, iar dezvoltarea retelelor de comunicatii va elimina treptat ghiseul clasic.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistem Informatic pentru Conducerea Activ Bancare.doc