Sistemele Swift si Target

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemele Swift si Target.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 35 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Magdalena Dumitru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

1.1 Transferurile electronice de fonduri

Transferul fondurilor si, implicit, platile internationale sunt realizate de catre directii, departamente sau servicii denumite de regula, "de plati" sau " de plati cu strainatatea". In functie de marimea bancii, dar mai ales a volumului activitatiilor de acest fel, compartimentele respective pot fi organizate pe zone geografice ( Europa, America de Nord), pe tari sau pe tipuri de plati comerciale ( devize, barter), sau necomerciale.

In lumea contemporana, practic, nu mai au loc plati prin transferul fizic al banilor.

In esenta, termenul de transfer sau plata semnifica debitarea unui cont al unei banci (plata) si creditarea unui alt cont (incasarea), la o alta banca, din ordinul clientului sau ca operatiune proprie activitatii bancare.

Pentru toate operatiunile de transfer al banilor , bancile percep comisioane al caror nivel este determinat de :

- nivelul de ansamblu al comisioanelor bancare dintr-o anumita tara sau zona geografica ;

- marimea sumei ;

- tipul de operatiune pentru care se efectueaza plata (ordin de plata, acreditiv documentar) ;

- tipul de transfer utilizat, luandu-se in considerare viteza si securitatea transmiterii.

Indiferent de tipul de transfer, documentul in sine precizeaza in sarcina cui cad comisioanele: a celui ce remite banii si/sau a celui ce urmeaza sa-i incaseze. In practica exista trei combinatii posibile:

1) clientul ce remite banii plateste comisioanele solicitate de ambele banci ;

2) beneficiarul platii suporta comisioanele solicitate de ambele banci;

3) fiecare dintre parteneri plateste comisioanele pentru banca din tara sa.

In acelasi timp se distinge miscarea banilor in doua planuri:

1) client- banci - fondurile sunt transferate din contul clientului in contul partenerului (exportatorului);

2) banca –banca - miscarea fondurilor a avut loc prin intermediul conturilor nostro si vostro ale celor doua banci, implicate in transferal international al fondurilor.

Informatia a devenit o resursa esentiala pentru dezvoltarea societatii moderne, care antreneaza o crestere continua a volumului si diversitatii informatiilor prelucrate si care utilizeaza tehnologia informatiilor si a comunicatiilor, trasaturi care au condus la conceptul de societate informationala. Aceasta societate reprezinta o noua etapa a civilizatiei umane, care implica folosirea intensiva a informatiei cu un impact economic si social deosebit. Transferul electronic de fonduri este un ansamblu de tehnici informatice, electronice, telemetrice, care permit schimbul de fonduri intre parteneri, prin intermediul bancilor si a unor sisteme specifice de transfer, intr-un timp foarte scurt.

Inca din deceniul 1960-1970 au aparut unele inovatii tehnologice care permiteau legaturi intre locatii foarte indepartate de pe glob, ceea ce a permis aparitia mai intai a transferului electronic de fonduri si apoi a platiilor electronice. In locul instrumentelor de plata clasice au inceput sa circule mesaje privind platiile, cu informatiile necesare referitoare la moneda, suma, parteneri, banci, precum si alte informatii specifice. Modalitatea electronica de transfer al fondurilor a determinat si anumite modificari organizatorice in cadrul bancilor prin crearea de compartimente specializate in transferuri de fonduri, carti de plata, plati catre persoane fizice, aparitia unor servicii bazate pe aplicatii bancare electronice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemele Swift si Target.doc