Sistemul Bancar al Romaniei

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemul Bancar al Romaniei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Banci, Economie, Finante

Cuprins

Sistemul bancar inainte de 1990 3
Descrierea sistemului bancar dupa 1990 4
Concentrarea si segmentarea 5
Performanta sistemului bancar 6
Dimensiunea in industria bancara 6
Componenta sistemului bancar pe forme de proprietate 7
Cota de piata a bancilor si a sucursalelor bancilor straine 8
Indicatori de dezvoltare 10
Indicatori de performanta 12
Bibliografie 16

Extras din document

Sistemul bancar inainte de 1990

Dezvoltarea capitalismului romanesc autohton a impus necesitatea infiintarii unei institutii bancare care sa reprezinte interesele tinerei economii industriale nationale. In Moldova , economistul Nicolae Sutu facea in 1834 propuneri privind infiintarea unei banci de amortizare cu capital mixt care urma sa acorde imprumuturi pe termen lung , de pana la 15 ani ,precum si propuneri privind infiintarea unei “case ipotecare” care sa acorde credite garantate cu ipoteca asupra terenului. Tot in 1834 , Nicolae Sutu proiecta infiintarea unei banci comerciale care sa efectueze operatiuni de depozit , de scont si de transfer. Nicolae Balcescu elabora in 1851 un proiect de infiintare a unei bancii ipotecare si de scont al carei capital initial sa fie format din varsaminte anule ale taranilor pentru achitarea pamantului cu care urmau sa fie impropietariti , ceea ce insuma 39.600.000 lei.

In 1864 s-a infiintat Casa de Depuneri si Consemnatiuni, prima institutie romaneasca de credit. Inainte de infiintarea Bancii Nationale in 1880, au fost deschise si alte institutii bancare cu capital preponderant autohton: Banca Romania(1865), Creditul Funciar Rural si Urban(1873-1875),Banca Marmorosch-Blank (1874).

Evolutia activitatii Bancii Nationale a Romaniei in epoca de pana la primul razboi mondial a urmat mai multe etape:

-perioada 1880-1890 , de la infiintare si pana la schimbarea etalonului monetar

-perioada 1890-1901 de la introducerea etalonului aur si retragerea statului din componenta actionarilor bancii

-perioada 1901-1914 , de la transformarea Bancii Nationale in banca private de emisiune si pana la inceputul primului razboi mondial

In Transilvania , un moment important in evolutia activitatii bancare l-a constituit infiintarea la 14 martie 1872 , la Sibiu, a Bancii Albina , prima banca ardeleana cu capital privat autohton. Alaturi de Banca Albina si uneori dupa modelul acesteia in Transalvania s-au infiintat si alte banci sau institutii financiar bancare cum ar fi : Banca Furnica din Fagaras(1883), Casa de Pastrare din Saliste (1884) , Ardeleana din Orastie si Timisana din Timisoara (1885), Economul din Cluj (1886) , Victoria dinArad; in 1900 in Trasilvania functionand 75 de banci romanesti , numarul acestora crescand la 152 la sfarsitul anului 1914.

In 1928 functionau in Romania 1122 banci comerciale cu un capital total de 10 miliarde la care se adauga cele 4743 banci populare. Criza economica a dus la nenumarate falimente si in industria bancara , la sfarsitul perioadei de recensiune, in 1933 functionand numai 893 de banci cu capital mentinut la 10 miliarde de lei precum si 4577 banci populare.

Activitatea bancii in perioada de dupa 1944 si pana in 1990 a cunoscut un puternic recul. Functiile sistemului bancar in domeniul comercial erau din ce in ce mai reduse , rolul acestuia fiind in primul rand de finantator –intermediar intre puterea hipercentralizata de la Bucuresti si entitatile din diverse ramuri ale economiei. Concentrarea in domeniul bancar a atins niveluri nebanuite , astfel ca la 31 decembrie 1989 existau in Romania numai 4 banci: Banca Nationala a Romaniei , Banca Agricola ce se ocupa exclusiv de finantarea activitatii din agricultura si la un moment dat si de industriile conexe , Banca de Investitii ce se ocupa de finantarea programelor de investitii ale intreprinderilor de stat , Banca Romana de Comert Exterior ce detinea monopolul operatiunilor de comert exterior ale Romaniei. Pentru atragerea resurselor de la populatie s-a mentiniut in continuare institutia Casei de Economii si Consemnatiuni.

Descrierea sistemului bancar dupa 1990

In Romania reforma sistemului bancar a inceput la sfarsitul anului 1990 , cand a fost proiectat un sistem bancar pe 2 niveluri. Banca Nationala a Romaniei este Banca Centrala a Romaniei. BNR este o banca centrala independenta , avand ca obiectiv principal mentinerea stabilitatii pentru a asigura astfel stabilitatea preturilor. Totodata , BNR are functiile de formulare si aplicare a politicii monetare , precum si a politicilor : valutara, a creditului si de plati. De asemenea , BNR are atributiile de autorizare si supraveghere a sistemului bancar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar al Romaniei.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE FINANTE , ASIGURARI, BANCI SI BURSE DE VALORI