Sistemul bancar din Polonia

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Sistemul bancar din Polonia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

1. Descrierea sistemului bancar polonez
1.1 Istoric
1.2 Tipuri de instituții care participă la formarea sistemului bancar
1.3 Indicatoei de apreciere
1.4 Factori de influență
1.5 Tendințe
2. Prezentarea Băncii centrale a sistemului bancar polonez
2.1 Istoric
2.2 Funcțiile Băncii Centrale
2.3 Instrumente
2.4 Caracteristici definitorii
3. Prezentarea a două bănci reprezentative din Polonia
3.1 PKO BANK POLOSKI
3.2 MILLENNIUM BANK

Extras din document

Începutul operațiunilor bancare din Polonia a fost marcat de secolul al XIV-lea.Punctul de plecare pentru operațiunile de creditare a fost comerțul, iar interzicerea perceperii dobânzii a avut cea mai mare influență asupra creditelor.

În secolul al XVIII-lea ,în marile orașe băncile au fost conduse de comunitatea evreiască,urmând ca în a doua jumătate a secolului în Varșovia ,capitala Poloniei, să fie deschise mai multe bănci private. Prin umare în timpul crizei din 1973, când statul s-a divizat între Prusia și Rusia,aceste bănci private s-au prăbușit.

Primele instituții bancare au fost :Societatea Creditelor pentru Teren creată în anul 1825 și Banca Poloniei creată în anul 1828.

Înainte ca Primul Război Mondial să izbucnească, în Polonia funcționau 28 de bănci constituite ca societăți de acțiuni cu capital privat în valoare de 58 milioane de dolari, valoare actualizată.

1.2. Tipuri de instituții care participă la formarea sitemului bancar

Sistemul bancar din Polonia este format din următoarele tipuri de instituții:

Banca Centrală

Bănci Comerciale( bănci de stat, bănci private, bănci cu capital mixt)

Cooperative de credit( cooperative de credit agrigol în mod special)

În Polonia există peste 67 de bănci comerciale ce au formă juridică de societăți pe acțiuni. Dintre aceste 20 sunt societăți pe acțiuni cu capital majoritar străin, 17 sunt societăți pe acțiuni cu capital integral străin iar cele mai multe sunt monitorizate de acționari privați.Cei mai mari investitori sunt :Germania,SUA, Italia și Olanda.

Sistemul bancar polonez este dominat de umătoarele 5 bănci:

PKO BP :este cea mai mare bancă din Polonia. Domeniul principal de activitate este retail banking iar capitalul băncii este integral de stat.

Bank Pckao: sediul este în Varșovia.59% din companie este deținută de banca italiană Unicredit

BRE Bank S.A. :ca mărime este atreia bancă din Polonia.Acesta pune la dispoziția clienților produse și servici moderne.

ING Slaski : Banca olandeză Ing GROUP îi este acționar majoritar.

BZ WBK : a rezultat în urma fuziunii a două bănci în anul 2001.

1.3. Indicatori de apreciere

Indicatorii de structură a sistemului bancar din Polonia sunt :

Numărul de bănci : 645

Bănci comerciale : 69 (una deținea capital majoritar de stat)

Bănci cooperative și de credit: 576

Indicatorii de măsură a gradului de dezvoltare sunt:

Numărul de bănci la 100.000 locuitori

Indicele IHH

IHH∑▒〖( cota de piată)〗^2 = 870

Cu ajutorul acestui indice observăm că avem o piață bancară înalt competitivă iar concentrarea pieței slabă.

Gradul de concentrare bancară

Primele cele 5 bănci din Polonia la sfarșitul anului 2011 dețineau 45,45% din totalul depozitelor.Acestă pondere ne arată faptul că sistemul bancare este relativ concentrat.

Rentabilitatea financiară: reprezintă un raport între profitul net și capitalul propriu.Rentabilitatea financiară specifică industriei bancare poloneze de la 27,4% din anul 2008 la 11,8 %în anul 2009.

1.4 Factori de influență

Factorii care influențează sistemul bancar polonez sunt:

Rata șomajului: Conform Eurostat în anul 2008 s-a înregistrat o creștere excesivă a ratei șomajului, astfel încât în anul 2011 s-a ajuns la 9,7% fața de 7,1% din anul 2008.

Deficitul bugetar:Problema sistemului bugetar a fost creată de creșterea cererilor pentru fondurile de sănătate, pentru educație sau pentrusistemul pensiilor de stat.Astfel a ajuns să se consume 7,9% din PIB din anul2010 față de 3% stabilit de Pactul European de Stabilitate. 1.5. Tendințe

Băncile poloneze au început să se împrumute iar după ce au ieșit din criza financiară din anul 2009, activitate ce se așteaptă să crească în acest an cu mai mult de 4%.Totuși există o temere legată de o nouă criză economică.Apar mai multe reglementări mai sctricte una dintre ele având ca obiectiv limitarea împrumutului în monedă străină la 50% din portofoliul de împrumuturi al băncilor.Această reglementare afectează sectorul bancar în mode deosebit băncile cu capital străin.

Chiar și cu aceste amenințări sistemul bancar polonez se afla pe un drum bun pentru un viitor apropiat, datorită adaptabilității specifice.

Planul Varșoviei din anul 2008, acela de a intra în zona euro,a fost năruit de recesiunea mondială și prăbușirea băncii Lehman Brothers.Aderarea la zona euro a fost amânată pe anul 2015.

O altă tendință ar fi liberalizarea cadrului legislativ ce constă în liberalizarea prețurilor și serviciilor financiare.Printre alte tendințe se numără și globalizarea pieței financiare care vizează amplificarea fluxurilor internaționale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul bancar din Polonia.docx

Bibliografie

http://www.nbp.pl
http://www.pkobp.pl/
www.bankmillennium.pl
http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Banca_Națională_a_Poloniei