Sistemul Bancar din Polonia

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Sistemul Bancar din Polonia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. Bogdan Capraru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Banci, Economie

Cuprins

- Sistemul bancar polonez 3
-Date despre Polonia 3
-Scurt istoric 3
-Structura sistemului bancar polonez 5
-Evoluţia sistemul bancar polnez din ultimii ani 6
- Banca Centrală 10
-Date despre banca centrală 10
-Istoricul băncii centrale 10
-Obiectivele băncii centrale 12
-Funcţiile şi atribuţiile băncii centrale 13
- Bănci reprezentative 15
-Bank Przemysłowo-Handlowy(BPH) 15
-Citi Handlowy 18
- Bibliografie 21

Extras din document

Sistemul bancar polonez

Date despre Polonia

Polonia (poloneză Polska), oficial Republica Polonă (poloneză Rzeczpospolita Polska), este o ţară din Europa Centrală, care se învecinează cu Germania la Vest, Cehia şi Slovacia la Sud, Ucraina şi Belarus la Est, şi Lituania, Rusia şi Marea Baltică la Nord. Are de asemenea o frontieră maritimă cu Danemarca şi Suedia. Întreaga suprafaţă a Poloniei este de 312.683 km², situând acest stat pe poziţia 69 în lume din punct de vedere al suprafeţei. Polonia are o populaţie de 38,1 milioane de locuitori, concentraţi principal în oraşe şi municipii mai mari, precum capitala istorică – Cracovia, şi cea actuală – Varşovia.

Scurt istoric

Începuturile bancar poleneze îşi au originile în mijlocul secolului al XIV- lea. În acele timpuri operaţiunile de credit erau legate de comerţ. Factorul cu influenţă asupra principiilor de furnizare a creditelor a fost interdicţia de colectare de interes. La sfârşitul secolului XVII si inceputul secolului al XVIII-lea un rol important a fost jucat de către bănci Cahal menţinute prin comunităţile evreieşti în oraşele mari. Mai multe case bancare au fost stabilite la Varşovia în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. În timpul autonomiei Regatului Poloniei (1815-1830) din iniţiativa guvernului au fost stabilite Societatea creditelor de teren (1825), Banca de Stat a Poloniei (1828) şi un număr de case de bănci private. Venitul lor mare a venit mai ales din contractul de închiriere a monopolurilor de comori, impozitelor indirecte, întreprinderilor de stat, etc. Din 1870 în toate provinciile poloneze au început să apară băncile private sub forma de societăţi pe acţiuni. Pe lângă ei instituţiile publice de credit au fost de operare. În 1883 Galicia se bucură de autonomia Domestic Banck care a fost stabilită şi care a devenit o instituţie de credit centrală din sectorul austriac. În sectorul prusac un rol esenţial a fost jucat de fondurile de cooperare (în concordanţă cu sistemul FH lui Schultz), al cărui centru a fost Banca de Uniune a Societatilor de Earning stabilit în 1886. Cooperativele de credit din Galicia s-au dezvoltat la începutul secolului XX în concordanţă cu sistemul FW Raiffeisen. Ei au adoptat numele de fonduri Stefczyk de la numele fondatorului. În ajunul primului război mondial pe teritoriul polonez există 28 mari bănci private pe actiuni cu un capital propriu de aproximativ 300 de milioane de franci în aur, care este, 58 de milioane de dolari din acea vreme. În Regatul polonez Banca Comerciala din Varşovia Ltd. a avut cea mai mare importanţă, cu un capital propriu de 84.5 milioane de franci, în sectorul prusac Banca de Uniune a Societăţilor de Câştig cu un capital de 8,8 milioane de franci şi în Galicia sistemul bancar intern cu un capital de 21 de milioane de franci.

După caderea comunismului, Polonia a urmat o politică de liberalizare a economiei şi astăzi este unul dintre exemplele tranziţiei de succes de la o economie dirijată de stat la o economie de piaţă.

Privatizarea companiilor mici şi mijlocii care au fost controlate de guvern şi dreptul liber de înfiinţare de firme noi au permis dezvoltarea agresivă a sectorului privat. Ca o consecinţă, au apărut şi organizaţii de aparare a drepturilor consumatorilor. Restructurarea şi privatizarea „sectoarelor sensibile” precum industria minieră, metalurgică, căile ferate şi energia au fost demarate începând din 1990. Între anii 2007 şi 2010, Guvernul Poloniei plănuieşte să listeze 20 de companii publice pe bursa poloneză inclusiv companii din industria minieră. Până în 2007, cele mai mari privatizări au fost vânzarea companiei naţionale de telecomunicaţii, Telekomunikacja Polska, către operatorul France Télécom în anul 2000 şi vânzarea a unui procent de 30% din acţiunile celei mai mari bănci a Poloniei, PKO Bank Polski, pe Bursa din Varşovia în anul 2004.

În domeniul agriculturii, Polonia dispune de un număr mare de ferme private, având potenţial de a deveni cel mai important stat producător de alimente din întreaga Uniune Europeană.

Există o serie de probleme, legate în special de lipsa investiţiilor în anumite sectoare economice. Reformele structurale din domeniul asistenţei medicale, a educaţiei, din sistemul de pensii, precum şi din administraţia de stat au sfârşit prin a provoca o mare presiune fiscală asupra contribuitorilor polonezi.

Creşterea PIB-ului a fost puternică şi stabilă între anii 1993 şi 2000, cu o perioadă scurtă de încetinire a ritmului în intrevalul 2001 – 2002. Perspectiva integrării mai apropiate in Uniunea Europeană a determinat o dezvoltare economică susţinută, cu o creştere anuală de 3,7% în 2003, faţă de numai 1,4% în 2002. În anul 2004, creşterea PIB-ului a fost de 5,4% în 2005 – 3,3%, în 2006 – 6,1%. Pentru anul 2007, Guvernul a prognozat o creştere economică de 6,5 – 7%.

Deşi economia poloneză se află astăzi într-un proces de dezvoltare rapidă, există încă multe provocări. Cea mai importantă sarcină economică în viitor este pregătirea econimiei pentru a permite Poloniei să îndeplinească criteriile necesare pentru adoptarea euro ca monedă naţională.

Structura sistemului bancar polonez

La sfârşitul anului 1997 sistemul bancar polonez avea aproximativ 72 bilioane dolari americani si active nete egale cu aproximativ 55% GDP.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar din Polonia.doc