Sistemul Bancar din Republica Ceha

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemul Bancar din Republica Ceha.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bogdan Capraru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Capitolul I. Sistemul bancar din Cehia 3
Capitolul II. Banca Naţională a Cehiei ( CNB ) 6
2.1. Istoric 6
2.2. Obiectivele si funcţiile Băncii Centrale a Cehiei 6
2.3. Instrumente bancare de plată 9
2.4. Caracteristicile Bancii Centrale a Cehiei 10
Capitolul III. Komerční Banka (KB) 12
3.1. Scurt istoric al activităţii băncii 12
3.2. Descrierea băncii 12
3.2.1. Servicii si produse oferite de Komerční Banka: 12
3.2.2 Evoluţie si perspective: 13
3.2.3 Indicatori: 13
3.2.4. Domeniul de aplicare a activităţilor de afaceri 14
Capitlul IV. Ceska Sporitelna .16
4.1. Scurt istoric al activităţii băncii 16
4.2. Descrierea băncii 16
4.3. Evoluţie si perspective 18

Extras din document

Capitolul I. Sistemul bancar din Cehia

Sistemul bancar este reprezentat de ansamblul coerent al diferitelor categorii de instituţii financiar bancare, care funcţioneză intr-o ţară răspunzând necesităţilor unor etape a dezvoltării social economice.

Sistemul bancar din Republica Cehă a suferit o serie de mutaţii profunde o data cu căderea regimului comunist. Reorganizarea acestuia s-a întreprins pe două planuri:

-trecerea de la priincipile economiei centralizate la cea de piaţă.

-formarea unui sistem bancar de sine stătător, ca uramare a scindării Cehoslovaciei.

Sistemul bancar din Cehia cuprinde:

-cadrul instituţional- format din banca centrală(cu rol de coordonare si supraveghere),bănci comerciale si alte instituţii financiare asimilate acestora;

-cadrul juridic- format din ansamblul reglementărilor care guvernează activitatea bancară.

In evoluţia sa, sistemul bancar parcurge faza de specializare si sectorizare.

Specializarea reprezintă limitarea producţie la anumite produse sau, la producerea unei game restrânse de produse (din punct de vedere al persoanelor economice).

Sectorizarea poate fi definită, ca fiind un tip aparte de specializare ce constă în orientarea activităţii bancare spre anumite domenii de activitate economic (sectoare ale economiei naţionale).

În acest context, specializarea bancară poate fi privită ca fiind orientarea activităţii diferitelor bănci doar spre anumite servicii, operaţiuni, produse bancare.

Fig.1 Principalele componente ale sistemului bancar

Într-o economie de piaţă, sistemul bancar îndeplineşte funcţia de atragere si concentrare a economiilor societăţii şi de canalizare a acestora, printr-un proces obiectiv si imparţial de alocare a creditului, către cele mai eficiente investiţii. În îndeplinirea acestei prime funcţii, băncile, ca verigi de bază ale sistemului, urmăresc modul în care debitorii utilizează resursele împrumutate. Băncile asigură şi facilitează efectuarea plăţilor, oferă servicii de gestionare a riscului şi reprezintă principalul canal de transmisie în implementarea politicii monetare. Prin activitea de colectare de resurse financiare, concomitent cu plasarea lor pe piaţă prin intermediul creditelor, a operaţiunilor de scont si a altor operaţiuni pe piaţa financiară, băncile îndeplinesc rolul de intermediari intre deţinătorii de capitaluri si utilizatorii acestora.

În vederea realizării obectivelor finale, banca centrală urmăreşte stabilirea valorii interne şi externe a monedei naţionale, concomitent cu punerea la dispoziţia economie naţionale a cantităţii optime de monedă, necesară creşteri economice. Sistemul bancar, transformând resursele pe care mediul economic i le pune la dispoziţie, se constituie subsistem al macrosistemului economic-social.

Sistemul bancar este un sistem deschis şi se află într-o continuă interacţiune cu mediul economic. Astfel, au apărut două sisteme bancare distincte, cu bănci centrale diferite:

• Sistem bancar ceh.

• Sistem bancar slovac.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar din Republica Ceha.doc