Sistemul Bancar European in Conditiile Monedei Unice - Perspectivele Pietei Bancare Unice Europene

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Sistemul Bancar European in Conditiile Monedei Unice - Perspectivele Pietei Bancare Unice Europene.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ovidiu Stoica

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Cap. 1 Sistemul bancar european – cadrul general. 3
Cap.2 Moneda unica – implicatii si rol în Zona Euro. 6
2.1. Etapele introducerii Euro. 6
2.2. Implicatiile si rolul Euro 8
Cap.3. Implicatii ale utilizarii Euro asupra sistemului bancar si perspectivele pietei bancare unice
europene. 11
Cap.4 Concluzii 14
Bibliografie. 15

Extras din document

Cap. 1 Sistemul bancar european – cadrul general

Sistemul bancar european , inspirat din legea bancara franceza din 1984, asigura promovarea bancii universale, în opozitie cu conceptul anglo-saxon de îngradire a activitati financiare. Acest sistem este reprezentat de bancile europene, iar când privim din perspectiva monedei unice avem în vedere ,în special, tarile ce au adoptat moneda Euro.

În consecinta sistemul bancar european se refera la 2 zone, si anume:

- Eurosistemul;

- Sistemul European al Bancilor Centrale.

Eurosistemul – defineste Banca Centrala Europeana si bancile centrale/nationale ale statelor care au aderat la zona Euro( 12 state, membre ale UE: Belgia , Germania, Grecia , Spania, Franta, Irlanda, Italia , Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia, Finlanda ). Unele state membre nu au adoptat moneda unica (13 state): este vorba de Marea Britanie si Danemarca, ambele beneficind de o clauza de neparticipare (opting out), si Suedia, care nu îndeplineste toate criteriile cu privire la independenta bancii centrale. Cele 10 noi state membre care s-au alaturat Uniunii la 1 mai 2004 trebuie sa adopte euro de îndata ce îndeplinesc conditiile cerute. Nu li s-a acordat o clauza de neparticipare (opting out)

Obiectivele acestui sistem sunt:

- definirea si implementarea politicii monetare a zonei euro

- derularea operatiunilor externe

- pastrarea si administrarea rezervelor Statelor Membre

- promovarea unui sistem eficient de plati

Eurosistemului , prin intermediul BCE, îi revine misiunea de a emite eurobancnote si de a pune în circulatie bancnotele si monedele. Pe aceasta baza Eurosistemul se ocupa de fabricarea stocului necesar de bancnote euro si de definirea modalitatilor de punere în circulatie. Raspunde, de asemenea, de o vasta campanie de informare care ajuta viitorii utilizatori de bancnote si monede euro sa se familiarizeze cu noile însemne monetare. Aceasta campanie vizeaza facilitarea colaborarii cu alte autoritati publice si cu numerosi parteneri publici si privati.

Bancile centrale nationale ale statelor membre UE au si ele un rol cheie în tranzitia lina catre moneda euro. Responsabilitatile lor includ :

- întroducerea Euro în tarile lor;

- conduce procesul de schimbare a monedei nationale cu moneda Euro;

- creeaza sistemul necesar pentru circulatia efectiva a bancnotelor si monezilor Euro;

- retragerea monedei nationale;

- asigura consultanta si promoveaza utilitatea Euro.

Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC) - compus din Banca Centrala Europeana (BCE) si toate celelalte banci centrale nationale (BCN) ale celor 25 de State Membre ale UE.

SEBC este guvernat de structurile de decizie ale BCE, si anume Consiliul Director si Comitetul Executiv. Consiliul Director este compus din membrii Comitetului Executiv si din guvernatorii bancilor centrale nationale din statele Zonei Euro. Comitetul Executiv este compus din Presedintele BCE, Vice-Presedintele ei si alti patru membri, alesi dintre profesionisti recunoscuti în domeniul monetar bancar. Consiliul General este compus din Presedintele si Vice-Presedintele BCE, precum si din guvernatorii bancilor centrale din cele 25 de State Membre.

În cadrul SEBC, BCE raspunde de elaborarea politicii monetare comune pentru tarile din Zona Euro, în timp ce bancile centrale nationale participa la aplicarea politicii monetare europene. În conformitate cu principiul subsidiaritatii, ele desfasoara o activitate prudentiala, de supraveghere a institutiilor bancare din tarile respective. De asemenea bancile centrale nationale cedeaza o parte din rezerva lor valutara BCE, iar guvernatorii participa la adoptarea deciziilor în cadrul SEBC.

În conditiile actuale aceasta banca universala , amintita în primul paragraf, este Banca Centrala Europeana. Aceasta detine un rol esential într-unul din cele mai ambitioase proiecte economice realizate vreodata si anume Uniunea Economica si Monetara Europeana.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar European in Conditiile Monedei Unice - Perspectivele Pietei Bancare Unice Europene.doc