Sistemul Bancar Italian

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemul Bancar Italian.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

1.Sistemul bancar Italian 2
1.1 Istoric… 2
1.2 Rezerve obligatorii 3
1.3 Cum crează moneda sistemul bancar 4
2.Banca Centrală a Italiei 5
2.1 Istoric 5
2.2 Origini 6
2.3 Sedii și filiale 8
2.4 Funcții 8
2.5 Oraganizare 9
2.6 Bancnote și monede 9
2.7 Organizațiile și funcțiile institutului 10
2.8 Participanții la constituirea capitalului Băncii d´ Italia 12
2.9 Capital social 12
2.10Funcțiile Băncii d`Italia 13
3.Bãnci representative 14
3.1Banca Siciliei 14
3.1.1Istorie 14
3.1.2Produse și servicii private 15
3.2Banca Intesa Sanpaolo 17
4.Bibliografie 19

Extras din document

1.Sistemul bancar Italian

Sistemul bancar reprezintă ansamblul de bănci diferit organizat în jurul şi sub conducerea băncii centrale în vederea coordonării operaţiunilor de scont și reescont de credite, de plasamente și de administrare a depozitelor bancare.

Sistemul bancar include banca centrală, toate băncile comerciale, băncile de afaceri, de depozit, de credit, industriale, agricole și alte instituţii de credit existente într-o ţară, diferenţiate prin atribuţiile şi particularităţile funcţionării lor prin prerogativele conferite prin lege.

1.1 Istoric

Încă din cele mai vechi timpuri, Italia a avut tradiții străvechi în activitatea bancară, multe dintre tehnicile bancare fiind inventate de către bancherii italieni.

Funcțiile de depozit și de credit au origini foarte vechi. Depunătorii încredințau averile lor la comorile templelor și preoților. Sumerienii, populație din Mesopotamia și popoarele din Grecia Antică s-au dezvoltat în jurul templelor unde în același timp apar trapeziții, un alt gen de bancheri.

În Evul Mediu, în afară de funcțiile normale de a oferi credite, paza și schimbul de valută, bancherii își asumau și funcția de garanție de plăți semnând bilete de credite care îi obligă să plătească sume în contul celui care le aducea: a fost prima apariție a ciclului bancar, ce eliberau negustorii și suveranii de riscul de a aduce cu ei mari cantități de bani în numerar și mărfuri prețioase.

Această nouă activitate a condus la un mare success (și a fost foarte rentabilă) în a crea bogație imensă: în cele mai mari orașe comerciale ale Europei (Asti, Firenze, Genova, Pisa, Venezia, Bruges, Rotterdam). Familiile de bancheri au devenit foarte bogate și puternice, în așa fel încât au ajuns să împrumute bani regatelor din Europa finanțându-le războaiele.

De cele mai multe ori în loc să ramburseze creditele, creditorii ofereau în plăți feude și titluri nobiliare: astfel Cosino de Medici obține puterea în Firenze și 2 membri ai familiei vor putea fi aleși succesiv ca papi.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar Italian.doc