Sistemul Bancar Romanesc – Prezent si Perspective

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Sistemul Bancar Romanesc – Prezent si Perspective.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Cap.I. Scurt istoric al sistemului bancar romanesc

Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul Romaniei au fost descoperite intre anii 1786-1855 , reprezentand 55 de placi de piatra , gasite intr-o zona de mine aurifere . Aceste mine datau din perioada Daciei Traiane si contin detalii referitoare la contractul privind infiintarea unei institutii bancare . Clauzele principale se refereau la faptul ca bancile acordau imprumut in numerar si percepeau dobanzi .

In epoca moderna , primele incercari de creare a unei banci au avut loc la inceputul secolului al XIX-lea., atunci cand dezvoltarea economiei a impus concentrarea capitalurilor banesti temporar disponibile si punerea lor la dispozitia industriasilor, marilor proprietari funciari si comerciantilor, sub forma de credite.Formarea sistemului bancar din Romania s-a realizat prin contributia statului, transformarea camatarilor in bancheri si prin participarea unor reprezentanti ai capitalului strain.Crearea sistemului bancar modern pe teritoriul tarii noastre reprezinta, la fel ca si in alte tari, o reactie contra cametei.

Astfel, in Principatele Romane se creaza conditiile favorabile aparitiei sistemului bancar si se infiinteaza Banca Nationala a Moldovei, cu sediul la Iasi. Banca respective a obtinut privilegiul emisiunii de bacnote convertibile in aur si argint, iar pentru sporirea disponibilitatilor banesti au fost contractate imprumuturi in Germania.Insa , din cauza unei politici gresite in ceea ce priveste plasamentele, banca a dat faliment in mai putin de un an .

In perioada urmatoare , au aparut tot felul de proiecte si incercari , mai ales din cercuri straine, in vederea organizarii unei banci de scont si circulatie.

Creditul Funciar si celelalte institutii financiare , create prin forte proprii au intensificat discutiile si pregatirile pentru infiintarea unei banci de emisiune.

Infiintarea unei banci de emisiune ramanea ,in continuare ,o mare nevoie, determinata de interesele generale ale statului sub aspect financiar si valutar , a greutatilor politice din anii 1876-1877. I .C .Bratianu sustinea ca " ce mult si dureros se simte lipsa unui asezamant financiar puternic si serios , care sa poata da tarii existenta baneasca in vremuri de nevoie ". La 27 februarie 1880 , Guvernul I .C .Bratianu a depus in Camera proiectul unei banci nationale care trebuia sa ajute economia nationala mai mult ca oricare alta institutie . La 17 aprilie 1880 , proiectul , depus de ministrul de finante I .C . Bratianu, a devenit legea prin care se statorniceau normele de organizare a Bancii Nationale a Romaniei, care urma sa-si inceapa activitatea la 1 iulie 1880. Acest moment important a fost caracterizat de Stefan Zeletin ca "cel mai de seama eveniment in dezvoltarea burgheziei romane moderne , metropola capitalismului nostru bancar".

Sediul principal al bancii s-a stabilit la Bucuresti , cu obligatia de a infiinta sucursale si agentii in principalele orase ale tarii si , in special , in fiecare capitala de judet. Capitalul Bancii s-a stabilit la 30 milioane lei , din care 10 milioane lei sa se depuna de stat si 20 milioane lei de particulari.

Banca Nationala a Romaniei este cea mai importanta banca infiintata in acea perioada , care , din punct de vedere organizatoric , a fost conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei . Acesta a fost inceputul dezvoltarii unui sistem bancar nou si modern.

Infiintarea B.N.R. a creat premisele pentru aparitia si altor banci si pentru dezvoltarea sistemului bancar romanesc. Banca Nationala a Romaniei s-a constituit ca importanta institutie destinata creditarii activitatii economice si comerciale , scontarii dar si operatiunilor cu alte instrmente financiare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar Romanesc - Prezent si Perspective.doc