Sistemul European de Banci Centrale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemul European de Banci Centrale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Silviu Cerna

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

Introducere.3
Capitolul 1. Sistemul European de Bănci Centrale.4
1.1 Tratatul de la Maastricht.5
1.2 Obiectivul fundamental şi obiectivele intermediare ale SEBC.6
Capitolul 2. Structura Sistemului European de Bănci Centrale.7
2.1 Arhitecura Sistemului European de Bănci Centrale.7
2.2 Organismele decizionale şi executive.8
2.3 Obiective şi funcţii.9
2.3.1 Obiectivele şi funcţiile Băncii Centrale Europene.9
2.3.2 Obiectivele şi funcţiile Băncilor Centrale Naţionale.10
2.4 Banca Naţională Română în SEBC.11
Capitolul 3. Moneda Unică Europeană (Etape).13
3.1 Instrumentele Băncilor Centrale Europene.15
3.1.1 Instrumentele Open Market.15
3.1.2 Facilităţile permanente.16
3.1.3 Rezervele minime obligatorii.16
Concluzii.17
Bibliografie.18

Extras din document

Introducere

Lucrarea de faţă, cu titlul „ Sistemul European de Bănci Centrale – Politica Monetară Unică” reprezintă un studiu asupra elementelor arhitecturale ale SEBC şi a subdiviziunilor acestuia. O structurare a acestui Sistem devine iminentă pentru a putea oferi o imagine de ansamblu prin prisma celor două componente ale Sistemului şi anume : „Banca Centrala Europeana şi Băncile Centrale Nationale ale tuturor statelor membre Uniunii Europene chiar dacă aparţin sau nu zonei euro.„

În capitolul (1) al lucrării este prezentat pe scurt crearea şi evoluţia Sistemului European al Băncilor Centrale, accentul fiind pus pe fundamentul juridic de formare a acestuia -Tratatul de la Maastricht , conturând astfel obiectivul primar şi obiectivele intermediare ale Sistemului .

„...Tratatul de la Maastricht prevede ca stabilitatea preturilor va fi obiectivul fundamental al Sistemului European al Bancilor Centrale...”

Capitolul (2) este relatat prin structurarea Sistemului European de Bănci Centrale pe cele doua componente şi anume Banca Centrală Europeană şi Băncile Centrale Naţionale, fiind precizate organismele decizionale şi executive ale acestora. La nivel de organisme este necesar a se preciza faptul ca acestea sunt comune pentru ambele componente ale Sistemului, astfel , atât pentru Banca Centrală Europeană cât şi pentru Băncile Centrale Naţionale exista un Comitet Director (Executive Board), Consiliu de Guvernare( Governing Council) şi Consiliu General ( General Council), relatându-se funcţie de acestea, obiectivele şi funcţiile pe fiecare unitate componentă a Sistemului, alegâdu-se sa se explice, în continuarea acestora, poziţia pe care o are Banca Natională a României (BNR) în raport cu SEBC.

“...Sistemul European al Băncilor Centrale este format din Banca Centrală Europeană şi Băncile Centrale Naţionale ale celor 27 de state membre UE...”

Ultimul capitol şi anume capitolul (3), cu titlul Etapele către Moneda Unică trasează trei etape importante în acest sens punând accent pe începutrile cooperarii monetare în ceea ce priveşte moneda unica urmată de transpunerea principiilor Sistemului Monetar Internaţional (SMI) şi încheind cu Raportul Delors şi Tratatul asupra UE. Deasemenea , tot în cadrul capitolului (3) işi fac apariţia instrumentele BCE cu ajutorul carora este pusă în aplicare politica monetară.

“...Din primele zile ale lunii ianuarie 1999, euro devine monedă scripturală; iar lansarea în circulaţie a monedei s-a facut începând cu data de 1 ianuarie 2002 până la 1 iulie 2002....” “...Punerea în aplicare a politicii monetare unice se face într-o manieră descentralizată, în sensul că deciziile sunt luate de BCE, dar majoritatea operaţiunilor sunt efectuate de băncile centrale naţionale. Se consideră că BCE dispune de toate instrumentele şi puterile necesare pentru a aplica o politică monetară eficace...”

Autorii

Capitolul 1. Sistemul European de Bănci Centrale

În urma celui de-al doilea razboi mondial Europa suferise mari pierderi umane şi materiale. Se confrunta cu o criza politică , morală şi intelectuală ,îşi pierduse prestigiul în lume , mai ales în raport cu Statele Unite ale Americii care se afla într-o prosperitate economica continuă.

Uniunea Europeana ( UE) a început sub forma a trei organizatii distincte , dar totuşi înrudite între ele “ Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului ( CECO ), Comunitatea Europeana a Energiei Atomice ( EURATOM ) si Comunitatea Economica Europeana (CEE ). Demersul pentru integrarea europeana s-a facut mai intai in plan economic , unificarea politica ramanand obiectivul final.

Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relaţiile dintre statele membre şi între popoarele acestora, într-o maniera coerentă , având drept suport solidaritatea .

Principalele obiective ale UE sunt :

- promovarea programelor economice si sociale ( piata unica a fost instituita in 1993 , iar moneda unica a fost lansata in 1999 ).

- Sa afirme identitatea UE pe scena internationala ( prin ajutor umanitar pentru tarile nemembre , o politica externa si de securitate comuna , implicare in rezolvarea crizelor internationale ,pozitiile comune in cadrul organizatiilor internationale ;

- Sa instituie cetatenia europeana ( care nu inlocuieste cetatenia nationala dar o completeaza , conferind un numar de drepturi civile si politicile cetatenilor europeni );

- Sa dezvolte o zona de libertate , securitate si justitie (legata de functionarea pietei interne si in particular de libera circulatie a persoanelor );

- Sa existe si sa consolideze in baza dreptului comunitar ( corpul legislatiei adoptate de catre institutiile europene , impreuna cu tratatele fondatoare ).

Principalele institutii monetare si financiare ale UE sunt :

- Sistemul European de Banci Centrale ( SEBC )- autoritatea monetara a zonei euro , responsabila cu elaborarea si aplicarea politicii monetare in UE ;

- Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare ( BERD )- institutie de credit , create special pentru a ajuta fostele tari comuniste in procesul de tranzitie catre o societate democratica si catre o economie de piata ;

- Banca Europeana pentru Investitii ( BEI )- institutie financiara a UE.

SEBC este format din Banca Centrala Europeana ( BCE ) cu sediul la Frankfurt , precum si din Bancile Centrale Nationale ( BCN ) ale tarilor membre UE .Aceasta institutie este autoritatea monetara responsabila cu conceperea si aplicarea politicii monetare in cadrul UE .

Din toate statele membre UE pana in prezent doar 12 au adoptat moneda unica – euro . Ca urmare BCE impreuna cu BCN din cele 12 tari din zona euro formeaza “Eurosistemul” – organismul menit sa asigure indeplinirea obiectivelor SEBC in cadrul zonei euro. Eurosistemul este asadar autoritatea monetara care elaboreaza si implementeaza politica monetara unica in cadrul Uniunii Economice Monetare ( UEM ).

Distinctia intre SEBC si Eurosistem este ca Eurosistemul se ocupa de statele care au adoptat moneda unica euro iar celelalte tari nu participa la procesul de luare a deciziilor referitoare la politica monetara unica , ci au o plitica monetara proprie. Ca urmare ele fac parte din SEBC dar nu si din Eurosistem.

Se stie că, pana în prezent , la nivelul UE nu exista un guvern politic operational, ceea ce face ca SEBC sa fie singurul organism European supranational cu competente decizionale reale : conceperea si aplicarea politicii monetare comunitare in scopul asigurarii stabilitatii preturilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul European de Banci Centrale.DOC

Alte informatii

FEAA, Timisoara 2008.