Sistemul Informational Bancar

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Sistemul Informational Bancar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Specificitate si informatizarea bancii

Fluxul informatic conduce la o arhitectura de retele si subretele pentru gestiunea informatiilor referitoare la clienti, conturi si tranzactii care coexista cu o retea de metacomunicatii.

In mod specific datele despre clienti, conturi si tranzactii se gestioneaza la nivelul unitatii teritoriale. Aplicatiile integreaza toate aspectele activitatii bancare (operatiuni de cont, casierie, creditare, gestiunea programelor, gestiunea materialelor, etc); in plus conform Legii bancare si Regulamentul de organizare si functionare interna a bancii, raportarile statutare se intocmesc cu ajutorul sistemului informatic in proportie de peste 80%.

Cerintele deosebite aferente sistemului informatic bancar sunt legate de securitatea si confidentialitatea datelor si informatiilor. Astfel din punctul de vedere al accesului la informatie utilizatorii sunt ierarhizati pe nivele de acces. Totodata un utilizator poate accesa doar unele aplicatii.

In afara de reteaua de calculatoare informatia circula pe cale postala si/sau prin intermediul echipamentelor de teletransmisie (fax, telefon).

Documente si programe informatice utilizate

Din punct de vedere informational documentele se impart in doua categorii:

- Documente SURSA: Cereri de deschidere de cont, acte juridice ale societatilor comerciale, instrumente de plata, fise pentru cunoasterea clientilor.

- Documente REZULTAT: Extrase de cont, balante, contractele de credit, ordin de incasare si plata.

Din clasificarea de mai sus rezulta specificul aplicatiilor sistemului informatic bancar de a prelucra documente ale clientilor sau documente interne,si de a produce rezultate pentru clienti si pentru uz intern.

EXEMPLIFICARE:

Aplicatii pentru gestiunea clientilor: Memorarea de date referitoare la identificarea clientilor si a imputernicitilor acestora; necesitatea unei astfel de aplicatii este data de imperative legale si utilizari comerciale (client PRO: identificare clientela, raporturi de marketing)

Aplicatii pentru gestiunea conturilor si tranzactiilor ( PROBAP / ): Este partea centrala a activitatii bancii prin intermediul careia se rezolva necesitatile de evidentiere a operatiunilor conform principiilor contabile si reglementarilor BNR in vigoare.

Aplicatia de contabilitate furnizeaza informatiile fundamentale ale relatiilor bancii cu clientii institutiilor statului si compartimentelor si directiilor specializate din ierarhia superioara

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Informational Bancar.doc