Cuprins
I CARACTERISTICILE SI ROLUL UNUI SISTEM MONETAR INTERNATIONAL
SCHIMBURILE SI CURSURILE DE SCHIMB
DEFINITIA SI EVOLUTIA SISTEMULUI MONETAR INTERNATIONAL
II ALEGEREA UNUI REGIM DE SCHIMB
A SCHIMBURILE FIXE
B SCHIMBURILE FLOTANTE
III DEVALORIZAREA
A REUSITA UNEI DEVALORIZARI
B LIMITELE DEVALORIZARII
IV ETALONUL AUR
FUNCTIONAREA ETALONULUI – AUR
LIMITELE ETALONULUI AUR
V CRIZA DE MONEDA DIN PERIOADA INTERBELICA
A IMPOSIBILA INTOARCERE LA ETALONUL AUR
B POLITICI MONETARE HAOTICE
C RAZBOIUL MONEDELOR
VI ACORDURILE DE LA BRETTON WOODS
A CONTEXTUL ACORDURILOR
B CONTINUTUL ACORDURILOR
VII CONSIDERATII ASUPRA SISTEMULUI MONETAR DUPA BRETTON WOODS
VIII FONDUL MONETAR INTERNATIONAL SI BANCA MONDIALA
IX CRIZA SISTEMULUI MONETAR EUROPEAN DIN 1992-1993
X SISTEMUL MONETAR CONTEMPORAN
XI SISTEMUL MONETAR PREVIZIBIL
Extras din document
A.SCHIMBURILE SI CURSUL DE SCHIMB
a. Operatiunile cu strainatatea
Emisiunea monetara este unul din atributele suveranitatii statelor. Existenta natiunilor suverane si deschiderea catre exterior pun problema conversiunii unitatilor monetare între diferite tari, ca urmare a tranzactiilor comerciale sau financiare între agentii economici rezidenti sau nerezidenti.
Sistemul monetar international (SMI) poate fi definit ca ansamblul regulilor care permit asigurarea acestor tranzactii, determinand compatibilitatea sistemelor monetare nationale.
Existenta unui SMI nu are sens doar în raport cu nevoia de a asigura buna functionare a comertului international.
Daca toate tarile ar avea aceeasi moneda , problema determinarii cursului de schimb , adica operatiunea care permite convertirea unei monede în alta , nu s-ar pune.Si aceasta tocmai ca pe lânga moneda nationala exista monede straine ( numite devize) , încat se simte nevoia unui SMI.¬1
b. Balanta platilor
- Definitie: Balanta platilor este un document contabil care indica schimburile externe (importuri sau exporturi) ale unitatilor economice rezidente cu restul lumii.Schimburile pot avea ca obiect marfuri , servicii sau capitaluri.
- Continut: Schimburile de marfuri , de servicii ( transporturi , asigurari, brevete si redevente , turism , servicii bancare), la care se adauga transporturile unilaterale fara contraprestatie monetara (de exemplu varsamintele statului catre organizatiile internationale) formeaza operatiunile curente .Rezidentii si nerezidentii pot de asemenea sa schimbe fluxul de capital.Aceasta din urma ia diferite forme : împrumuturi , investitii de portofoliu executate în scopul unui
plasament , investitii directe adica cumpararea de parti din proprietatea unei întreprinderi cu scopul detinerii controlului.
- Probleme : Toate aceste operatiuni au cel putin doua probleme :
1) cea a conversiei unitatilor monetare ( cum se produce schimbul cu partenerii straini care poseda monede diferite)
2) cea rolului statului.Acesta din urma trebuie sa ia cursurile de schimb sa fixeze în mod liber ( schimburi flotante ) sau, dimpotriva , trebuie sa intervina în determinarea cursului de schimb ( schimburi fixe )
c. Cursul de schimb si piata schimburilor
Cursul de schimb este cantitatea de moneda nationala necesara pentru obtinerea unei unitati dintr-o moneda straina .De exemplu 1$=5F este cursul de schimb al francului în raport cu deviza americana.
Piata schimburilor este locul unde se scimba devizele si se formeaza cursul de scimb. Este vorba de o piata interbancara , nelocalizata care functioneaza continuu ( 5 zile din 7). Cambistii sunt conectati unii cu altii printr-o retea perfectionata de comunicare. 2
DEFINITIA SI EVOLUTIA SISTEMULUI MONETAR INTERNATIONAL
a) Definitia SMI
Sistemul monetar international se bazeaza pe reguli care provin în mod direct din practicile comerciale impuse de catre state.Aceste reguli trebuie sa defineasca :
- Un regim de schimb constând în principii care asigura convertibilitatea între monede;
- Aprovizionarea cu bani lichizi în cantitate suficienta pentru a face fata progresului comertului international;
- Un sistem de rezerva care confera diferitelor natiuni participante la schimb mijloacele de plata ce le permit surmontarea dezechilibrelor temporare între cantitatile de devize intrate si iesite din tara;
- Mecanisme de reajustare în caz de dezechilibre ale balantei de plati curente , conservate pe termen mediu sau lung.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Sistemul Monetar International.doc