Structura Sistemelor Bancare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Structura Sistemelor Bancare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Enciu Adrian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Sistemul European al Bancilor Centrale(SEBC)

SEBC este compus din Banca Centrala Europeana (BCE) si Bancile Centrale ale statelor membre si este condusa de organismele BCE avand drept obiectiv principal mentinerea stabilitatii preturilor.Functiile sale sunt:

- definirea si executia politicii monetare a comunitatii cu obiectivul principal de a mentine stabilitatea preturilor

- detinerea si gestionarea rezervelor oficiale de devize ale statelor membre si realiza operatii in devize

- promova buna functionare a sistemelor de plati

Principalele operatiunile realizate de BCE si bancile centrale nationale sunt:

- operatiuni de open-market prin interventia pe piata de capital, fie prin vanzari sau cumparari de titluri fie prin imprumuturi prin creante si titluri negociabile

- operatiuni de credit realizate cu institutii de credit si alti participanti pe piata

- operatiunile cu organismele publice.Regimurile in acest domeniu interzic bancilor centrale nationale sa acorde credite institutiilor sau organelor comunitatii, administratiilor centrale si locale, autoritatilor publice sau intreprinderilor publice din statele membre.De asemenea este interzisa achizitionarea directa de catre BCE de la aceste institutii a titlurilor de natura obligatiunilor.

- atat BCE cat si bancile centrale nationale pot actiona in calitate de agenti fiscali pentru contul organismelor vizate

- sisteme de compensare si de plati-BCE si bancile centrale nationale pot acorda facilitati in vederea asigurarii eficacitatii si solidaritatii sistemelor de compensare si de plati

- operatiuni externe-atat BCE cat si bancile centrale nationale pot acorda facilitati in vederea asigurarii eficacitatii si solidaritatii sistemelor de compensare si de plati;pot efectua toate tipurile de operatiuni bancare cu tari terte si organisme internationale precum si operatiuni cu imprumut.

BCE, infiintata oficial data de 1 iunie 1998 este cea mai noua institutie a Uniunii Europene si reprezinta pilonul central al Uniunii Economice si monetare;impreuna cu bancile centrale nationale sunt independente este pe deplin independenta de institutiile politice si private ale statelor membre, precum si fata de cele comunitare.

BCE are drept exclusiv de a autoriza emisiunea de bilete de banca in Comunitate. BCE si bancile centrale nationale pot emite bilete care vor fi unicele bancnote legale in cadrul Comunitatii. Statele membre pot emite moneda metalica; volumul emisiei trebuie sa fie aprobat de BCE.

Organele conducatoare ale BCE sunt Consiliul de Guvern si Comitetul Executiv.

Consiliul de Guvern este compus din membrii Comitetului Executiv si guvernatorii Bancilor Centrale Nationale. Consiliul de Guvern adopta orientari si decizii necesare pentru a garanta indeplinirea functiilor atribuite SEBC. Consiliul de Guvern formuleaza politica monetara a Comunitatii.

Comitetul Executiv este compus din presedinte, vicepresedinte si alti patru membrii. Toti au fost numiti de comun acord de catre guvernele statelor membre, pe baza unei recomandari a Consiliului si consultarea preliminara a Parlamentului European si a Consiliului de Guvern. Mandatul sau are o durata de 8 ani si nu este reinoibil ceea ce garanteaza independenta politicii monetare europene. Comitetul Executiv este responsabil de gestiunea ordinara a BCE. BCE recurge la Bancile Centrale Nationale pentru a executa anumite operatii ce corespund functiilor SEBC.

BCE isi are sediul la Frankfurt. A inceput sa opereze in al doilea semestru al anului 1998, disparand astfel Institutul Mnetar European.

Banca Centrala Europeana indeplineste functii consultative, colecteaza informatii

statistice si detine un rol important in cooperarea internationala.

Colectarea informatiilor statistice se realizeaza fie in mod direct, de la

autoritatile competente, fie direct, de la agentii economici. In acest scop, BCE coopereaza cu institutiile si organismele din fiecare tara, precum si cu organismele internationale.

BCE trebuie analizata prin prisma a doua caracteristici de baza: este o banca centrala si o institutie supranationala.Este banca centrala deoarece administreaza de la 1 ianuarie 1999 sistemul monetar in euro. joaca un rol important in conducerea politicilor economice, se poate implica in mentinerea stabilitatii preturilor si a resurselor umane.

Este o institutie supranationala pentru ca organizeaza relatiile monetare intre mai multe tari si este banca centrala a statelor din Uniunea Europeana.

BCE este o institutie complexa datorita faptului ca reprezinta varful Sistemului European al Bancilor Centrale, care influenteaza bancile centrale nationale.

Indeplinirea misiunii si a functiilor SEBC si a BCE se realizeaza prin respectarea

principiului independentei. Potrivit acestuia, nici BCE si nici o banca centrala nationala, nu poate solicita sau accepta instructiuni ale institutiilor sau organismelor comunitare, ori ale guvernelor statelor membre. Acestora din urma le revine obligatia de a nu incerca sa influenteze membrii organelor de decizie ale BCE, in indeplinirea misiunilor lor.

Capitalul BCE reprezinta 5 miliarde EURO putand fi majorat prin decizii al

Consiliului Guvernatorilor. Pentru ca bancile centrale sa subscrie la capitalul BCE, se

utilizeaza o cheie de repartitie, care ia in calcul produsul intern brut la preturile pietei si

populatia fiecarei tari. Aceste ponderi, atribuite bancilor centrale, sunt adaptate la fiecare 5 ani.

Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Sistemelor Bancare.doc

Alte informatii

referatul a fost prezentat in cadrul facultatii ASE la Institutii de credit