TARGET

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie TARGET.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

Aparitia monedei unice in Europa este cel mai important eveniment in cadrul

Sistemului Monetar International dupa devalorizarea dolarului S.U.A. si disparitia

sistemului de la Bretton Woods in anii 70.

La 1 ianuarie 1999 Europa a intrat intr-o noua era reprezentata prin infiintarea si

functionarea efectiva a Uniunii Economice si Monetare (UEM) si lansarea EURO ca moneda unica a Uniunii Europene.

In cadrul Uniunii Monetare Europene rolul central revine Bancii Centrale Europene, ea reprezentând cea mai inalta autoritate monetara din zona euro. La fel ca Rezerva Federala in Statele Unite ale Americii, Bundesbank-ul in Germania, Banca Centrala Europeana este emitentul si paznicul constitutional al euro".

Fiind succesorul institutional al Institutului Monetar European, Banca Centrala Europeana a fost infiintata la 1 iunie 1998 si a devenit operationala la 1 ianuarie 1999, când a preluat autoritatea exclusiva pentru zona euro in domeniul politicii monetare.

In perioada premergatoare infiintarii Bancii Centrale Europene, 11 banci centrale nationale formulau politica in zona euro, iar de la Banca Centrala a Irlandei si pana la Bundesbank-ul Germaniei, se stabileau independent ratele nationale ale dobânzilor.

In 1994, a fost infiintat Institutul Monetar European cu scopul ca, ulterior, sa fie transformat intr-o banca centrala operationala. Acest obiectiv a fost indeplinit in 1 iunie 1998, când s-a transformat in banca Centrala Europeana, cu sediul la Frankfurt am Main, in Germania. Astfel, a fost creat Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC) care include in structura sa atât Banca centrala Europeana, cât si Bancile Centrale nationale

ale statelor membre ale Uniunii Economice si Monetare.

Implementarea unei politici monetare uniforme presupune atât armonizarea instrumentelor monetare, cât si integrarea pietelor nationale interbancare. Bancile trebuie sa fie in masura sa efectueze tranzactii banesti transfrontaliere, in euro, la fel de bine ca si pe piata interna. De aceea, Institutul Monetar European a elaborat un nou sistem de plati, denumit TARGET (Trans European Automated Real Time Gross Settlement Express Transfer) care permite decontarea cu sistemele nationale RTGS in intreg spatiul EURO.

Infiintat in baza Directivei nr. 97/5/EC/27 ianuarie 1997 a parlamentului European, sistemul TARGET asigura o derulare, extrem de rapida, a platilor intre tarile membre ale Uniunii Europene, integrarea pietei monetare si implicit punerea în aplicare a politicii monetare unice în Stadiul al Treilea al Uniunii Economice si Monetare. Având în vedere acest stadiu, sistemul a fost proiectat intr-un asemenea mod încât sa sustina procesarea platilor externe denominate în euro ca si cum ar fi plati interne.

Obiectivul principal al acestui sistem este acela de a permite ca transferurile de fonduri banesti si, în special, cele legate de piata monetara sa fie facute în spatiul euro la costuri scazute, ca un înalt grad de securitate si o viteza sporita a procesarii.

Pe lânga obiectivul principal de sustinere a implementarii politicii monetare unice, sistemul TARGET urmareste dezvoltarea unor mecanisme de plati solide si eficiente pe întreaga arie a Pietei Unice, promovarea unei politici monetare comune si

realizarea unui management eficient al lichiditatilor. Posibilitatea îndeplinirii acestor obiective este asigurata de procedurile de decontare în timp real aferente sistemului, ca cel mai sigur tip de mecanism de procesare a transferurilor de fonduri de mare valoare deoarece faciliteaza participantilor la sistem decontarea irevocabila a platilor în timp real.

Fisiere in arhiva (1):

  • TARGET.doc