Tendinte Privind Alternativa Banci Universale - Banci Specializate

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Tendinte Privind Alternativa Banci Universale - Banci Specializate.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bogdan Capraru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Banci

Cuprins

CUPRINS 2
1. Tendinţe si perspective în activitatea bancară contemporană 3
2. Universalizarea şi specializarea băncilor 7
2.1 Locul şi importanţa băncilor şi instituţiilor de credit specializate
în economia de piaţă 7
2.2 Alternativa bănci universale- bănci specializate în cadrul
sistemului bancar 13
CONCLUZII 17
BIBLIOGRAFIE 18

Extras din document

Cap.1 Tendinţe şi perspective în activitatea bancară contemporană

Tradiţional, băncile au jucat un rol cheie în economia statelor, prin derularea de activităţi de intermediere financiar-bancară. Evoluţia activităţii bancare a înregistrat particularităţi de-a lungul timpului. În ultimii ani se disting o serie de tendinţe şi mutaţii în activitatea bancară, cu impact asupra activităţii de retail banking. Cele mai importante sunt :

- Existenţa unui proces de dereglementare-reglementare ;

- Implementarea inovaţiilor tehnologice în activitatea bancară;

- Existenţa binomului- universalizare-specializare bancară;

- Internaţionalizarea operaţiunilor bancare;

- Schimbarea în comportamentul corporatist;

- Trecerea unor state de la economia centralizată la economia de piaţă.

1. Dereglementare-reglementare

În ultimele decenii, la nivel internaţional, s-a constat un amplu proces de dereglementare, cu implicaţii considerabile asupra activităţii bancare. Contextul activităţii tradiţionale a băncilor este modificat prin amplificarea concurenţei între bănci, cu deschiderea acesteia pe plan extern, prin dezintermedierea bancară, ca urmare a modernizării şi dezvoltării pieţelor de capital, precum şi prin apariţia inovaţiei financiare, manifestată prin dezvoltarea de produse şi servicii financiar-bancare complexe.

Inovaţia financiară şi dezvoltarea pieţelor financiare a condus la un proces de dezintermediere bancară, ca urmare a preferinţei populaţiei pentru alte instrumente de economisire (fonduri mutuale, fondurile de pensii, plasamente la societăţile de investiţii, etc.) şi a orientării agenţilor economici către pieţele de capital în obţinerea de resurse financiare.

2. Internaţionalizarea bancară

Diminuarea restricţiilor privind intrarea pe piaţă şi căutarea de noi oportunităţi a condus la pătrunderea băncilor pe teritoriul altor state, implicând apariţia unui puternic proces de internaţionalizare bancară. Acest lucru a determinat apariţia de instituţii noi, privatizarea băncilor deţinute de stat, fuziuni şi achiziţii, creşterea prezenţei băncilor străine în peisajele bancare naţionale.

Principalele pieţe financiare mature pentru cele mai multe dintre băncile de retail multinaţionale, cum ar fi cele din SUA, Japonia şi Marea Britanie, prezintă oportunităţi de extindere din ce în ce mai limitate datorită concurenţei din ce în ce mai intense. Acest lucru determină băncile în cauza să caute noi pieţe care să ofere viitoare oprtunitati de extindere.

În acest sens, băncile multinaţionale vor ţine cont în alegerea noilor pieţe de două aspecte principale şi determinate :

- Mediul socio-politic al ţării vizate- stabilitate politică, mediu reglementativ, sistemul legislativ;

- Posibilitatea de a fi conectat cu restul lumii- transport, infrastructura, utilizarea standardelor globale, gradul de implementare a noilor tehnologii etc.

3. Inovaţia tehnologică

Paralel cu procesul de dereglementare-rereglementare, a avut loc şi un proces de implementare a inovaţiilor tehnologice în activitatea bancară de retail. Noile tehnologii din domeniul comunicaţiilor, al procesării şi depozitării datelor, aplicaţiile informatice au condus la reconsiderări în ceea ce priveşte organizarea băncilor şi derularea operaţiunilor tradiţionale, precum şi intensificarea concurenţei prin apariţia de noi instituţii financiare şi apariţia de noi produse şi servicii bancare. Astfel, au apărut băncile virtuale şi cele de tip peer-to-peer, care în esenţa se bazează pe spaţiul virtual şi conexiunile internet. De asemenea au aprut noi produse şi servici bancare bazate pe inovaţiile tehnologice: internet-banking, cardurile bancare etc.

Restructurarea organizării băncilor de retail are în vizor realizarea unor structuri funcţionale mai dinamice, flexibile şi mai profitabile. Prin intermediul sistemelor informatice bazate pe baze de date şi aplicaţii performanţe, precum şi datorită dezvoltării comunicaţiilor, operaţiunile bancare pot fi procesate în timp real, existând şi posibilitatea de a derula operaţiunile bancare de către clienţi de la distanţă. Astfel, clienţii pot apela la mijloace alternative: ATM-urile, cardurile bancare, mobile şi voice-banking-ul, electronic banking-ul etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tendinte Privind Alternativa Banci Universale - Banci Specializate.doc