Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară

Referat
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 10649
Mărime: 63.26KB (arhivat)
Publicat de: Sorina Miu
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. Introducere.3
  2. Cap.1 Conceptul de Uniune Economică şi Monetară.4
  3. Cap.2 Teoria spatiului monetar optim.7
  4. 2.1 Abordarea clasica a teoriei zonelor monetare optime.7
  5. 2.2 Abordarea moderna.9
  6. 2.2.1 Teoria zonelor monetare optime – convergenta, flexibilitate si discontinuitate.9
  7. 2.2.2 Beneficii si costuri ale uniunii monetare.12
  8. Cap.3 Teoria zonelor monetare optime si UEM.15
  9. 3.1 Tipuri de socuri.15
  10. 3.2 Mobilitatea fortei de munca.17
  11. 3.3 Diversificarea productiei.18
  12. 3.4 Viabilitatea UEM.19
  13. 3.5 Masuri necesare pentru ameliorarea mecanismelor de ajustare ale UEM.20
  14. Cap.4 Argumente pro şi contra aderarii la zona monetara optima.22
  15. 4.1 Argumentele contra aderarii la zona monetara optima.22
  16. 4.2 Argumente pro-aderare la zonele monetare optime.23
  17. Concluzii.24
  18. Bibliografie.25

Extras din referat

Introducere

Aceasta lucrare isi propune sa realizeze o analiza a teoriei zonelor monetare optime teorie care a evoluat odata cu integrarea economica, economistii incercand sa afle daca UE formeaza o zona monetara optima. Am facut o scurta definire a conceptului de Uniune Economica Monetara, am explicat teoria zonelor monetare optime prin prisma lui Robert Mundell, cel care a formulat pentru prima data aceasta teorie, care apoi a constituit obiectul a o serie de dezvoltari ulterioare si a fost supusa la o serie de verificari empirice.

In prezent, teoria ZMO este utilizata in principal pentru a stabili masura in care, in cazul unui grup de tari aflate in process de intergrare economica, este de dorit sau nu sa se adopte o moneda unica. Am prezentat astfel criteriile pe care o anumita zona geografica trebuie sa le indeplineasca pentru ca adoptarea unei monede unice sa fie in avantajul sau, am identificat beneficiile si costurile constituirii unei zone monetare optime pentru statele participante la Uniunea Monetara. Apoi, prin prisma criteriilor de definire a unei zone monetare optime si pe baza studiilor empirice care au fost efectuate pe cazul tarilor din vestul Europei, care in anii 90 ai secolului trecut au edificat o uniune monetara reusita la care in prezent incearca sa adere si tarile central-europene am prezentat gradul de expunere al acestei zone la diverse tipuri de socuri, mobilitatea fortei de munca si gradul de diversificare a productiei.

De asemenea, am scris cateva masuri necesare pentru ameliorarea mecanismelor de ajustare ale UEM si am prezentat pe scurt si cateva argumente pro si contra aderarii la o zona monetara optima.

Cap.1 CONCEPTUL DE UNIUNE ECONOMICĂ ŞI MONETARA

Conceptul se bazeaza pe două componente, uniunea economica si uniunea monetară. Procesul de unificare economică şi monetară a inceput în diverse momente în care sistemele sociale, politice, şi mai ales economice erau diferite fundamental de cele de astăzi. Astfel primele unificări monetare (care includeau de cele mai multe ori uniunea

economică) au avut loc în contextul unificării politice şi în condiţiile în care moneda avea

valoare intrinsecă (moneda marfă), atunci când funcţiona sistemul monetar metalist. Bineînţeles că problema se punea altfel în acele momente în care nu exista emisiune de monedă fără acoperire şi mai mult decât atât, nu exista creaţie monetară a băncilor comerciale.

Raţiunea reprezentată de unificarea monetară se baza pe întărirea politică şi economică a entităţii respective sau pe asigurarea convertibilităţii între monede pentru a putea derula comerţ exterior. Dacă astăzi determinanţii sunt doar puţin diferiţi, condiţiile de realizare sunt fundamental diferite, ceea ce complică procesul de unificare monetară.

Pentru a uşura percepţia procesului de realizare a uniunii economice şi monetare vom începe cu definirea conceptului de uniune economică, şi vom continua cu prezentarea regimurilor monetare (denumite şi regimuri de schimb) pe care le pot alege statele membre.

Uniunea economică

Pentru a înţelege termenul de uniune economică plecăm de la conceptul de integrare economică şi prezentăm stadiile acestui proces.

În literatura care a studiat formele de integrare economică se regăseşte următoarea clasificare a stadiilor integrării: zonă de liber schimb, uniune vamală, piaţă comună, uniune economică, uniune economică completă.

- Zona de liber schimb este o zonă formată din două sau mai multe state între care sunt eliminate barierele tarifare sau netarifare în ce priveşte comerţul reciproc. Circulaţia internă a produselor este liberă, fiecare ţară păstrându-şi politica comercială proprie faţă de terţi.

- Uniune vamală este o zonă în care se liberalizează circulaţia bunurilor la fel ca în cazul zonei de liber schimb, dar în plus se elaborează şi se pune în aplicare un tarif vamal comun faţă de terţi. În cadrul uniunii vamale începe un proces de uniformizare a legislaţiei vamale, iar un produs poate circula liber odată admis în cadrul uniunii vamale. Este forma de integrare care se regăseşte la baza actualei Uniuni Europene.

- Piaţa comună este în primul rând o uniune vamală în care în plus se liberalizează

circulaţia serviciilor şi a factorilor de producţie. Miron (2001) arată că această definire „lasă deschise mai multe opţiuni cu privire la relaţiile comerciale faţă de terţi”. Legat de definiţia pieţei comune, s-a arătat că dezavantajele conceptului sunt „atât de grave încât ar trebui utilizată altă definiţie pentru a elimina neînţelegerile: o piaţă comună realizează libera circulaţie a produselor, serviciilor şi factorilor de producţie, împreună cu integrarea pozitivă necesară pentru funcţionarea corespunzătoare a pieţei comune”.

- Uniunea economică reprezintă o piaţă comună cu un anumit grad de armonizare a politicilor economice naţionale în scopul eliminării discriminării datorate acestor politici.

- Uniune economică completă implică unificarea politicilor monetare, fiscale şi sociale precum şi instituirea unei autorităţi supranaţionale ale cărei decizii sunt obligatorii pentru statele membre.

În această secvenţializare putem introduce stadiul de uniune monetară care se situează ca etapă distinctă între uniunea economică şi uniunea economică completă.

Pentru o percepţie mai consistentă a sensului de uniune economică prezentăm

următoarele definiţii, care au fost elaborate pe baza experienţei europene.

Un prim concept defineşte uniunea economică drept o piaţă internă finalizată, incluzând toată integrarea pozitivă necesară pentru funcţionarea acestei pieţe interne. O astfel de uniune nu necesită o uniune monetară; pentru a funcţiona adecvat este nevoie însă de stabilitatea ratei de schimb.

Preview document

Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 1
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 2
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 3
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 4
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 5
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 6
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 7
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 8
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 9
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 10
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 11
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 12
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 13
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 14
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 15
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 16
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 17
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 18
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 19
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 20
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 21
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 22
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 23
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 24
Teoria zonelor monetare optime și Uniunea Economică Monetară - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Teoria Zonelor Monetare Optime si Uniunea Economica Monetara.doc

Alții au mai descărcat și

Integrarea Monetar-Europeana

1. INTRODUCERE Dacă la nivel mondial se găsesc cu greutate soluţii de combatere a efectelor negative ale globalizării financiare, iar colaborarea...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Unele considerații privind criteriile de convergență ale aderării României la zona euro

Adoptarea euro este vazuta, de regul[, ca o încununare a integrarii europene. Tarile aspirante se grabesc spre o integrare deplina desi completa...

Te-ar putea interesa și

Provocări ale aderării României la uniunea monetară

Lucrarea de fata abordeaza aspecte teoretice si practice ce tin de Uniunea Monetara dar si de impactul pe care il are aceasta asupra economiei unei...

Uniunea Economică și Monetară Europeană

INTRODUCERE În lucrarea de faţă am încercat prezentarea şi tratarea principalelor probleme monetare cu care se confruntă țările care nu intrat...

Euro - moneda uniunii economice și monetare europene

Introducere Lucrarea de faţă prezintă o acumulare de informaţii ce tratează într-un cadru intergrat şi sistematic moneda euro şi Uniunea Economică...

Evoluția procesului de integrare economică în Europa

Introducere „Trebuie sa aceptam ca lucrurile se schimba si ca noi trebuie sa ne schimbam odata cu ele; faptul ca anumite practici au avut...

Euro - Avantaje și Dezavantaje

Introducere „Euro reprezinta cel mai bun candidat pentru rolul de moneda unica, neputând fi înlocuita cu nici o alta moneda oricare ar fi tentatia...

Politica monetară comună a UE

1.1 Eurosistemul - aspecte generale “Eurosistemul" este termenul folosit pentru a ne referi la Banca Europeana Centrală şi la Băncile Centrale...

O performanță a modelului - Uniunea Economică și Monetară

Uniunea Economica si Monetara Actiunea statelor membre si a Comunitatii cuprinde instaurarea unei politici economice fondata pe ingustarea...

Costuri și Beneficii ale Intrării României Nepregătită în Zona Euro

Partea I - Argumentele CONTRA adoptării monedei unice europene în România 1. Criterii de convergenţă. Corelaţia ciclurilor de afaceri şi...

Ai nevoie de altceva?