Trezoreria Publica

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Trezoreria Publica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Banci

Extras din document

1.Conceptul de trezorerie publica si unele repere ale evolutiei sale

Numele de Trezorerie vine din cuvantul latinesc “Thesaurus” care se traduce prin tezaur,comoara,bogatie,dar notiunea in sensul ei consacrat apare in Franta secolului XI-(1080) si este folosita pentru a desemna totalitatea resurselor financiare aflate la dispozitia suveranului.

In lunga evolutie a institutiei Trezoreriei Publice se pot distinge 3 tendinte majore:

-tendinta de identificare,manifestare ce marcheaza desprinderea gestiunii fondurilor publice de “caseta” personala a suveranului.Confuzia care se realizeaza in epoca intre Trezoreria Publica si vistieria personala a suveranilor a adus la o definitie specifica a acesteia,”Trezoreria este ansamblul incasarilor financiare de care dispune un suveran”.

-a doua tendinta in cursul evolutiei institutiei Trezoreriei Publice este unificarea ce a presupus centralizarea,conform unor reguli de drept bugetar,a incasarilor si cheltuielilor in aceeasi casierie centrala.

-cea de-a treia tendinta majora a Trezoreriei Publice a fost aceea de diversificare a functiilor sale pe masura cresterii gradului de interventie a statului in economie.

Alaturi de aceste tendinte fundamentale remarcate de Philipe Jurgensen si colaboratorul sau,in evolutia Trezoreriei Publice,in organizarea si functionarea acesteia s-au impus cu timpul tot mai pregnant 2 principii de baza:

-principiul separarii functiilor intre administrator(ordonator) si contabil;

-principiul responsabilitatii personale a administratorului,contabilului si casierului(gestionarului)

2. Functiile Trezoreriei Publice

Trezoreriile sunt organizate in unitati centrale si locale pe baza unor principii proprii:

A.Primul principiu care sta la baza organizarii si functionarii Trezoreriei Publice este denumit principiul ierarhizarii unitare in virtutea caruia unitatile acesteia se afla structurate intr-o forma de organizare de tip arborescent pe diverse nivele corelat cu necesitatile administrativ-teritoriale ale tarii.In cadrul acestei structuri exista atributii de control specifice fiecarui nivel ierarhic de organizare,ajungandu-se la operarea controlului exercitat asupra activitatii unitatilor de trezorerie.

B.Conform celui de-al doilea principiu,intitulat principiu autonomiei,in executia bugetului statului se face distinctie intre functionari cu competente de conducere si cei cu competente de executie.

Functiile Trezoreriei Publice au evoluat in timp odata cu evolutia finantelor publice si implicit a statului.

In literatura de specialitate au fost identificate 2 categorii de functii ale Trezoreriei Publice din Romania.Prima categorie de functii denumita traditionala,o regasim la majoritatea tarilor europene si nu numai,iar pe cea de-a doua in cazul Romaniei.

Functiile traditionale ale Trezoreriei Publice

Aceasta categorie de functii o regasim in situatia tuturor statelor din Europa si nu numai,care dispun de Trezorerie Publica.

a).Prima functie traditionala a trezoreriei este cea de “gestionar si administrator al fondurilor publice” sau cum mai este denumita de alti autori “functia de casier public”.

In mod concret,aferent acestei functii clasice,trezoreria efectueaza urmatoarele activitati:

-incasarea veniturilor bugetului public national si efectuarea platilor privind fondurile publice in numerar sau prin decontari in cont;

-controlul financiar preventiv asupra cheltuielilor efectuate de institutiile publice in legatura cu executarea propriilor bugete;

-controlul fiscal al veniturilor incasate prin trezoreriile operative,de la platitori de impozite si taxe,persoane fizice si juridice,precum si asupra veniturilor realizate de ordonatorii de credite in baza prevederilor Lg. Finantelor Publice nr. 500/2002;

-asigura informatiile necesare privind executia de casa a bugetului in vederea intocmirii conturilor de executie a bugetului si elaborarii rapoartelor periodice asupra acestora;

-asigurarea lichiditatilor necesare prin cunoasterea fluxurilor de incasari si plati.

In situatia in care gradul de colectare al fondurilor publice nu satisface platile,iar acestea sunt presante,trezoreria este obligata invariabil,sa contracteze imprumuturi publice.

Multitudinea operatiunilor derulate prin trezoreria publica a impus o clasificare a acestora dupa mai multe criterii,astfel:

1.-in functie de caracterul jurudic al operatiunilor acestea pot fi operatiuni privind bugetul de stat,op. privind bugetul asigurarilor de stat,op. privind bugetele locale,op. privind bugetele fondurilor speciale,op. privind bugetele institutiilor publice.

2.-in functie de caracterul economic al operatiunilor de casa prin trezoreria publica se deruleaza:cheltuieli ordinare(de functionare si transfer) si cheltuieli de capital.

3.-un alt criteriu folosit de gruparea operatiunilor trezoreriei,il reprezinta caracterul financiar al acestora.In acest sens exista operatiuni cu caracter definitiv(incasari fiscale si cheltuieli bugetare) si operatiuni cu caracter temporar(reclama o rambursare ulterioara a fondurilor).

Din cele prezentate anterior se desprinde ideea ca Trezoreria Publica este un casier al fondurilor statului,un casier al statului.In realitate insa aceasta,este casierul corespondentilor sai..

b).Mijloc de interventie a statului in economie

Interventia statului in economie prin intermediul finantelor publice se manifesta pe mai multe planuri:

-in primul rand prin intermediul bunurilor si serviciilor publice puse la dispozitia membrilor societatii se influenteaza marimea si structura acumularii de capital,a consumului total privat si public;

-in al dilea rand se realizeaza redistribuirea veniturilor intre indivizii colectivitatii,realizandu-se echitatea fiscala prin intermediul impozitelor si taxelor;

-in al treilea rand pe calea alocatiilor bugetare,a subventiilor si transferurilor de resurse financiare publice se realizeaza o noua redistribuire in societate in scopul echilibrarii bugetelor,a sprijinirii activitatilor de mare interes public.

Trezoreriile Publice din tarile occidentale,in mod special,folosesc o varietate de metode pentru a influenta mediul economic.Dintre acestea retinem:

-autorizari eliberate pentru motive economice de interes national pentru a accesa finantari privilegiate(Franta);

-bonificatii acordate la dobanzile practicate pe piata interbancara;

-subventionarea unei parti a cheltuielilor pentru dezvoltarea regionala(Franta);

-acordarea unor avansuri de trezorerie;

-accesul la finantari in conditii mai avantajoase decat cele de pe piata de capital prin intermediul Bancii Centrale(Franta).

c).Functia de intermediar financiar si distribuitor de capitaluri

In misiune sa de a asigura un echilibru permanent intre prelevarile si cheltuielile publice,Trezoreria Publica este nevoita sa contracteze adesea imprumuturi nu numai pentru a-si acoperii golurile temporare de casa sau pentru a finanta deficitul bugetului public,ci si pentru a acorda la randul sau imprumuturi(cazul Frantei).

d).Functia de reprezentant al puterii publice

Rolul de reprezentant al puterii publice a Trezoreriei este o consecinta a functiei acesteia de intermediar financiar si de distribuitor de capitaluri.Totodata Trezorerie Publica este actionarul si gestionarul perticipatiilor statului in anumite activitati sau diverse sectoare ale economiei(industrie,comert,piete de capital etc).

e).Functia de garant al marilor echilibre

Denumita si functia de gardian al marilor echilibre aceasta functie reprezinta expresia esentei activitatii Trezoreriei Publice si anume asigurarea echilibrului intre nevoile publice tot mai crescande si resursele de finantare a acestora destul de limitate.

Nevoia de a asigura permanenta echilibrului in prelevarile fiscale si cheltuielile publice,este determinata de mai multi factori,dintre acestia retinem:

-diferentele de timp intre periodicitatea incasarilor si permanenta platilor;

-resursele necesare pentru finantarea deficitului bugetar,trebuie mobilizate pentru o perioada mai lunga de timp;

-plata datoriei externe si interne pe seama unor resurse financiare publice suplimentare fata de cele necesare acoperirii nevoilor publice;

-necesitatea sustinerii alaturi de Banca Centrala,a monedei nationale.

In concluzie putem afirma ca Trezorerie Publica,prin functiile sale denumite traditionale,indeplineste cateva roluri ce-i confera calitatea de banca a statului in primul rand si de platitor general in al doilea rand.

Fisiere in arhiva (1):

  • Trezoreria Publica.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA "DUNĂREA DE JOS" GALAŢI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR