Uniunea Monetara

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Uniunea Monetara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof.Univ. Dr. Nicolae Paun

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Banci, Alte Domenii

Extras din document

Incercarea Uniunii Europene de a crea o singura moneda pentru Europa, cum se spunea si in Tratatul Maastricht, a fost controversata de la inceput. De exemplu unele tari europene, cum a fost Marea Britanie, s-au temut ca acest lucru le va ameninta identitatea nationala si autoritatea guvernului. In ciuda acestor temeri multe state membre au incercat sa indeplineasca obiectivele economice necesare unei monezi unice.

Tratatul prevede 6 criterii pentru accesul la euro:

- deficitele administratiilor publice trebuie sa fie mai mici de 3% din produsul intern brut (PIB)

- datoria publica trebuie sa fie mai mica decit 60% din PIB sau sa fie in descrestere regulata si constanta

- inflatia trebuie sa fie mai mica decit media primelor 3 tari care au cele mai bune performante plus 1,5 puncte

- ratele dobinzilor trebuie sa fie mai mici decit cele ale primelor 3 tari cu cele mai bune performante in materie de inflatie plus 2 puncte

- participarea la mecanismul de schimb al Sistemului monetar european pe timp de 2 ani fara devalorizarea monedei nationale

- independenta fata de Banca Centrala.

UE a decis in mai 1998 sa adopte o moneda unica (euro) pentru 11 din cele 15 tari membre incepand cu 1 ianuarie 1999. Aceasta hotarare a creat deasemenea si Banca Centrala Europeana care trebuie sa se ocupe de noua moneda si de politica monetara a UE. Tarile care au adoptat euro-ul au fost: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Irlanda, Luxembourg, Olanda, Spania si Portugalia.

Marea Britanie, Suedia si Danemarca satisfaceau conditile pentru a se alatura adoptiei monedei unice dar s-au decis sa nu participe. Grecia spera sa faca parte dar nu indeplinea conditiile necesare. La 1 ianuarie 1999 cele 11 tari au inceput sa foloseasca euro pentru transferuri electronice de bani si conturi dar in acelasi timp foloseau si moneda proprie pentru alte scopuri. In 2002 Banca Centrala Europeana va incepe sa scoata monezile si bancnotele euro.

Introducerea monedei EURO pe piata Uniunii Europene a fost la momentul respectiv un succes politic si economic in care ratiunea privind definitivarea construirii economiei europene unite a invins. Asa cum era de asteptat au fost atit voci pro cat si contra.

In Romania, primele care s-au adaptat schimbarii au fost institutiile bancare care au si facut initierea agentilor economici cu utilizarea noii monede.

Problema care se pune este aceea daca firmele romanesti suporta influente pozitive sau negative din operarea cu acesta moneda sau influenta este inexistenta sau nesemnificativa.

La o prima analiza s-ar parea ca avand in vedere modul de compunere a monedei EURO nu exista influente semnificative pentru agentii economici din tara noastra. Acesta cu atat mai mult cu cat o buna perioada de timp raportul EURO/USD a fost relativ constant sau a avut fluctuatii nesemnificative.

In schimb din punctul de vedere al cursului de revenire s-ar putea sa apara probleme in contextul in care se lucreaza pe terte piete.

ISTORIA INTEGRARII MONETARE

BAZA LEGALA:

- articolul 98 (102a) TCE, introdus prin Actul Unic European.

- deciziile intalnirilor la nivel inalt de la Haga (1969) si Paris (1972).

- concluziile presedintiei Consiliului European din decembrie 1977.

OBIECTIVE:

- succesul Pietei Comune se bazeaza pe convergenta politicilor monetare ale Statelor Membre, iar o Piata Interna in deplinul inteles al cuvantului include uniunea monetara.

– integrarea monetara este un factor al coeziunii economice si al solidaritatii dintre Statele Membre; pentru o Europa unita, aceasta este un atu in relatiile cu restul lumii.

SME SI ECU

BAZA LEGALA:

Rezolutia Consiliului European de la Bruxelles, din decembrie 1978.

OBIECTIVE:

- stabilizarea ratelor de schimb.

- reducerea inflatiei.

- pregatirea, prin cooperare, pentru unificarea monetara la nivel european.

ETAPELE UNIUNII ECONOMICE SI MONETARE

BAZA LEGALA:

- articolele 98 - 124 (102a - 109m) ale TCE, introduse prin Tratatul de la Maastricht.

- protocoalele privind:

- trecerea la cea de a treia etapa,

- procedura pentru deficite excesive,

- criteriile de convergenta,

- clauzele de “opt-out” pentru Marea Britanie si Danemarca,

- statutele Institutului Monetar European, al Sistemului European al Bancilor Centrale si al Bancii Centrale Europene.

OBIECTIVE:

1. Obiectivele majore ale uniunii monetare sunt:

- finalizarea constructiei pietei unice prin eliminarea sentimentului de nesiguranta si a costurilor inerente operatiunilor de schimb valutar, dar si a costurilor protectiei impotriva riscurilor fluctuatiilor valutare, precum si prin asigurarea comparabilitatii totale a costurilor si a preturilor in cadrul Uniunii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Uniunea Monetara.doc

Alte informatii

Referat master management performant